Вестник Днвеник

"Рокади в svejo.net"

Сайтът за споделяне на интернет връзки (линкове) svejo.net поема по нова траектория на развитие. Вчера в официалния блог на сайта вече бившия съсобственик и съосновател Станислав Божков обяви, че се оттегля от проекта.

Заедно с него излиза и интернет компанията "Нетинфо", която преди около две години инвестира в 50% от тогава все още младия проект. Мажоритарен собственик остава Явор Иванов, който е другият съосновател на социалната мрежа.

"Имаме доста идеи за развитието на социалните аспекти на сайта. Планираме да го отворим повече към програмистите, които имат желание да пишат разнообразни приложения за svejo.net", коментира Иванов.

Според него развитието на събитията е напълно нормално и вследствие от различните виждания за нещата, които са изкристализирали с времето. Новият мажоритарен собственик на svejo.net не пожела да коментира финансовия аспект на сделката. От "Нетинфо" също не дават информация.

Вестник Сега

"Дянков сваля забраната за продан на Информационно обслужване"

Противоречиви съобщения за приватизация на държавната ИТ компания "Информационно обслужване" изпратиха вчера министерствата на икономиката и на финансите. И двете съобщиха, че се готви изваждането на ИО от забранителния списък за приватизация. Според ведомството на Трайчо Трайков (МИЕТ) целта на стъпката е приватизация, но екипът на Симеон Дянков специално уточни, че това не е старт на процедура по раздържавяване.

МИЕТ твърди, че продажбата ще стане през Държавна консолидационна компания (ДКК). Преди това обаче фирмата трябва да се извади от списъка на забранените за раздържавяване, който е част от Закона за приватизация. Това ще бъде решено на едно от първите заседания на кабинета след ваканцията и МС ще внесе проект в Народното събрание.

ДКК бе създадена с идеята да обедини акции и дялове на държавата в различни фирми и после те да се продават на пакети. Очаква се в нея да бъдат апортирани държавните участия в "Монтажи" ЕАД, "Лесилхарт", "Галатекс", "ВМТ Орбита", "Държавна лаборатория Българска роза" и др.

Вестник Класа

"Цените на земеделските земи край Балчик достигат 800 лева за декар"

Търсенето на чернозем в Добричко през това лято чувствително превишава предлагането, но причината не е само в сравнително високата цена на пшеницата, твърдят от Регионалното сдружение на агенциите за недвижими имоти (РСАНИ), съобщи БТА.

За един масив наддават поне трима кандидат-купувачи, посочва управителят на агенция за недвижими имоти Нели Василева.

Според нея земеделието в региона не е усетило икономическата криза, собствениците на земя получават добри ренти, а сделките с обработваеми земи за разлика от покупките на апартаменти и вили не са кредитирани от банки и не бележат големи маржове.

Вестник Пари

"Производството на консерви е спаднало с 80% за година"

Пазарът се ориентира към замразени плодове и зеленчуци. Той се развива много силно и се очертава като перспективна тенденция. След въвеждането на държавните стандарти за мляко, сирене и месни продукти, от Института по консервна промишленост искат да се въведат и индентификациони стандарти за качество на основните храни.

Вестник Труд

"Продават на търг “куцото Ту”

Правителственият авиоотряд обяви за продажба своя самолет “Ту-154 М”, известен като “куцото Ту”, стана ясно от обяви в печатните медии. 22-годишният самолет си спечели прозвището заради честите аварии. Хитовата беше през 2008 г., когато с президента Георги Първанов на борда не успя да прибере предния си колесник.

Държавните чиновници вече не летят със самолета, сега използват правителствения “Фалкон” и новия “Еърбъс 319”.

Злополучният самолет ще се продава на търг с явно наддаване на 6 октомври с начална цена $ 2 416 900 без ДДС, като към него вървят и резервни части за $ 379 390.