Труд

Нотариуси ще издават удостоверения за наследство

Нотариусите да издават удостоверения за наследство, предвижда проект за промени в Закона за гражданската регистрация. Негов автор е екип от дирекция ГРАО към регионалното министерство.

В момента тези документи се издават само от общините срещу такса от 1,50-2 лв. за всеки екземпляр. Няма яснота колко ще вземат за услугата нотариусите в бъдеще. Шефът на ГРАО Иван Гетов вчера отрече да има някакъв лобизъм в тяхна полза.

В проекта, качен и на интернет страницата на регионалното министерство, пише: “Удостоверение за наследник се издава от нотариус.”

Основание за издаването на такова удостоверение обаче ще бъде удостоверение за родство, което ще се издава от ...общините!? То със сигурност ще се таксува отделно.

Стандарт

Изплуваме с Прада

Хвани се за "Прада", за да изплуваш от кризата.
Това се оказа рецептата за оцеляване на родните шивачи. Поръчки от западните модни гиганти съживиха бранша у нас. 90% от облеклата и платовете, които произвеждат българските компании, се изнасят зад граница. Това сочат данните на гилдията. Най-много от ушитите дрехи у нас се поръчват и продават в Италия, Германия и Гърция. Благодарение на поръчките на "Прада", "Бос", "Мекс" и "МаксМара" шивачите не само са прескочили кризата, но са и една стъпка напред. Вече има глад за 30 000 работници. В момента има повече работа от когато и да е било, коментира пред "Стандарт" Делян Делчев, един от най-големите производители на конфекция в града. Нашите удържат мощната конкуренция на Китай, защото се справят в по-кратки срокове и поемат и по-малки обеми на поръчките.

Хазяйката на прицел

Глоба до 500 лв. ще отнасят собствениците на апартаменти и магазини, ако ги дават под наем и пропуснат да дадат бележка за получените от тях суми. Това гласят промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, които се предлагат от Министерството на финансите. Сега хората, които дават под наем жилища и магазини, най-често получават парите си направо по банкова сметка. Те не са задължени да издават касова бележка. Собствениците обаче трябва всеки месец да дават бележка на наемателя за получената от него сума. Предложението е, ако собствениците на имота не дадат бележката, да бъдат глобявани до 100 лв. За второ нарушение глобата става до 500 лв.

Акциите на данъчните извадиха 1 млрд.

На светло излязоха над 1 млрд. лв. благодарение на акциите на данъчните. С над 1 млрд. лв. са се увеличили оборотите в страната през август спрямо същия месец на 2009 г. Това сочат справките декларации на регистрираните по ДДС фирми. Облагаемите с ДДС доставки през август са 14,4 млрд. лв., а през същия месец на миналата година са били 13,3 млрд. лв. Август е единственият месец от тази година с по-висока облагаема основа по ДДС спрямо миналата година. От НАП смятат, че резултатите се дължат основно на летните акции на агенцията по морето и дисциплиниращия ефект от тях върху бизнеса. Тенденцията от последните две години - 2008 г. и 2009 г., е на спад през август спрямо юли. През тази година за първи път няма спад на оборота през август спрямо предходния месец.

Рекордни печалби от скъпото зърно

Скъпото зърно доведе до рекордни печалби за фермерите. Тази година зърнопроизводителите имат най-голяма възвръщаемост от инвестициите си за всички времена, съобщи investor.bg.
Царевицата е най-печелившата култура у нас със 126 лв. чист доход от декар в Централна Северна България. В Добруджа печалбата достига 144 лв. Това означава, че рентабилността на царевицата е 140-160%. На второ място, с печалба на декар от 90-100 лв., е слънчогледът. Следва рапицата със 70-78 лв. на декар.

Сега

Въпреки кризата депутатите ще похарчат милиони за представителни разходи

Скромни се оказаха усилията на парламента да намали разходите за издръжка на институцията. Заплатите на депутатите бяха замразени, но парите за представителни нужди си останаха непокътнати, показва проверка на "Сега". За т.г. те са повече от 4 млн. лв., се разбира от отговор на администрацията в НС. Само за периода юли-септември по това перо са били изхарчени 348 960 лв. месечно, въпреки че август е отпускарски. Така всеки депутат е разполагал с по 1500 лв. над заплатата си за сътрудници, телефон, цветя и кафета.

Въпросните суми са регламентирани от парламентарния правилник, където е записано, че народните представители вземат 2/3 от основното си възнаграждение допълнително за представителни. Сумата се преизчислява всяко тримесечие, като се взема предвид средномесечната заплата в обществения сектор. Никой обаче не знае как и за какво се харчат парите, тъй като са безотчетни и не се облагат с данък. Средствата се предоставят на ПГ, където остават между 10 и 50% от тях в зависимост от правилата в самата парламентарна група.

Войната за софийския боклук опря до съда

Пловдивската община внася днес във ВАС жалби за отмяна на решението на кабинета за возенето на софийския боклук до Цалапица и за спиране на предварителното му изпълнение. Това накара вчера екоминистър Нона Караджова категорично да заяви, че общините трябва да спазват закона. Не е изключено, когато колите тръгнат, да се повторят сцените от 2007 г., когато жителите на Цалапица и околните села правеха живи вериги, за да блокират превоза.

Евростат ще каже оценката си за НСИ към Нова година

Приключилата преди дни мисия на Евростат, която проверява цифрите на родната статистика за бюджетния дефицит, ще излезе с доклад към края на годината. Това съобщи вчера по Нова тв председателят на НСИ Мариана Коцева. Тя посочи, че никакъв регламент не поставя краен срок за излизането на този доклад и пак повтори, че мисията била редовна и чисто техническа.

Монитор

Дерат ни с 50 млн. лв. за нови топломери

Подмяната на старите топломери с нови ще струва поне 50 млн. лева на абонатите на парното. Като бройка пък трябва да бъдат подменени около 1,4 милиона уреда. Искат или не, всички абонати трябва да сменят уредите си, защото в момента, в който батерията им изгасне, топлинните счетоводители ще започнат да им начисляват сметки на база кубатурата на жилището, признаха от фирмите за дялово разпределение.

Новите топломери, с които всеки абонат на парното трябва да подмени сегашните разпределители на радиаторите в дома си, също ще работят само 10 години. След това и те трябва да бъдат сменени с нови. Проблемът идва от батериите на уредите, които са с живот от 10 години, а подмяната им е възможна само за уредите на една от фирмите на българския пазар.

Търсим пак инвеститор за тунел под Шипка

Агенция „Пътна инфраструктура” е  подновила работата по реализацията на проекта за изграждане на тунел под връх Шипка. Вече е създадена междуведомствена работна група за оказване на логистична помощ по подготовката за осъществяване на проекта . Това съобщи вчера областният управител на Стара Загора Йордан Николов. Губернаторът е член на комитета по наблюдение на екипа, който ще разработи параметрите на съоръжението и ще търси инвеститор за осъществяването му.