Вестник Дневник

"Холдинг на Васил Божков, строител в "Тракия", иска несъстоятелност"

Контролираният от Васил Божков холдинг "Мостстрой", който участва в изграждането на "Тракия", и три негови дъщерни дружества са поискали обявяването им в несъстоятелност заради невъзможност да покриват задълженията си, стана ясно от тяхно съобщение. Днес са подадени молби за това от холдинга и "Мостстрой-Пловдив", "Мостстрой-София" и "Мостстрой-Велико Търново".

"Дружествата са в състояние на неплатежоспособност и свръхзадлъжнялост, а срещу "Мостстрой" има няколко изпълнителни дела, наложени запори, възбрани и описи на имуществото. Голяма част от задълженията са по кредит с ОББ и лизинг на машини от "Интерлийз", се казва в съобщението. През август лизинговото дружество е прекратило договорите и е прибрало обратно транспортните средства и машините си.

Според "Мостстрой" след това е станало невъзможно да работят, а заради задълженията по лизинговите вноски всички банкови сметки на дружеството са запорирани. Договорите за лизинг с трите дъщерни компании прекратило и "БМ лизинг", което също си е прибрало обратно неизплатеното имущество.

"Икономисти: Политиката на кабинета може да ни върне 15 години назад"

Вдигането на социалните осигуровки и отлагането във времето на по-високия стаж за пенсия, които правителството огласи вчера, заплашват да върнат България към несигурните времена от средата на 90-те години. Мрачният сценарий вчера обрисуваха група икономисти, обединени в неформалния "Независим съвет за пенсионна реформа" - Светла Костадинова, Георги Ангелов, Лъчезар Богданов, Петър Ганев и Владимир Каролев.

Експертите упрекнаха кабинета, че тотално се отказва от управленската си програма, и обвиниха синдикатите, че тласкат България към нова криза, защото резултатът от по-високи осигуровки ще е по-голяма безработица, спад на доходите, настъпление на сивата икономика и допълнителен срив в пенсионната система. Причината е, че колкото по-големи стават вноските, толкова по-малко хора ги плащат.

Икономистите представиха прогнозата на НСИ и НОИ отпреди 10 години, когато започна пенсионната реформа. Според нея приходите и разходите на държавния пенсионен фонд трябваше да се изравнят през 2009 г., като през това време системата се реформира.

"България може да се върне във въглеродната търговия чак през февруари"

Държавата може да си върне акредитацията да търгува с въглеродни емисии през февруари противно на прогнозите на правителството, че до края на тази година фирмите ще могат да се включат отново в търговията. Това съобщи вчера зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева.

Причината е, че едва тогава ще се състои сесията на секретариата на Обединените нации по изменението на климата, на която ще бъде разгледано заявлението на България, каза тя.

Вестник Сега

"Армията разкри собствеността си - 8 500 имота"

Собствеността на Министерството на отбраната възлиза на 8500 имота, които имат обща застроена разгърната площ от 3 500 000 кв.м. Тук влизат недвижимости от казарми и летища до магазини и гаражи. Информацията е изнесена в Бялата книга на отбраната, която предстои да бъде разгледана от правителството. Тя разглежда стратегическите планове на МО до 2014 г.

За този период хората на министър Аню Ангелов са решили, че имат необходимост и възможност да се освободят едва от 800 -900 имота с обща разгърната застроена площ от 400 000 кв.м.

Армията трудно се разделя с имотите си, въпреки че експертите на ведомството са изчислили, че за поддържането на сградния фонд на година са необходими около 450 млн. лв., което е почти половината от бюджета на ведомството. Военният министър вече обяви, че ще настоява за следващата година да му бъдат дадени 100 млн. лв. за тази цел, тъй като 100-те милиона, дадени за капиталови разходи през тази година, не са достатъчни.

Вестник Труд

"Кремиковци” на тезгяха - 2"

“Кремиковци” е отново на тезгяха. Близо месец след първия търг за активите на дружеството, на който кандидати не се явиха, синдикът Цветан Банков обяви дата за повторно наддаване - 5 ноември. Случайно или не, това е датата, на която преди 47 г. комбинатът е тържествено открит от първия човек в държавата Тодор Живков и се чества като Ден на металурга.

Сега без музика и фанфари се предлага за продан производствената площадка на фалиралия комбинат заедно с прилежащите активи - десетки халета, складове, машини и съоръжения. По размер теренът на дружеството е по-голям от град като Севлиево. Става дума за 7755 декара, които се намират на една ръка разстояние от центъра на столицата, без дългове и тежести.

Сега те се продават с 20% по-евтино, отколкото на 13 септември. Тогава стартовата цена бе 565.5 млн. лева, а предложенията трябваше да бъдат в запечатани пликове.

На 5 ноември състезанието ще тръгне от 452 414 008, а стъпката за наддаване е 5 000 000. Всеки от участниците ще трябва да внесе задатък от 10% от стартовата цена, или сумата от 45.2 млн. лева.

Вестник Пари

"Обичайните лобисти се насочиха към концесиите"

Даването на добива на инертни материали единствено в ръцете на общините засега е осуетено. Силно лобистка намеса от двадесетина депутати на ГЕРБ бе парирана между първо и второ четене на промените в Закона за подземните богатства. Водени от Емил Димитров те са внесли преди два дни в параламентарната икономическа комисия предложението така наречените малки концесии за добив на инертни материали да се дават само и единствено на общините. Според депутатите това ще ускори процедурите по получаване на концесия, вместо фирмите да чакат решение с години. По информация на вестника обаче това намерение е изправило косите на служителите в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма защото напрактика даването на концесиите в ръцете на общините обезсмисля цялата реформа по създаване на единен орган за управление на природните богатства. Негативно становище е изпратила и минно - геоложката камара, която 10 години се бори с това, разрешението за добив да се дава не от три министерства, както е сега, а от едно ведомство. Опасенията са свързани и с една до болка позната дума - корупция.