"Труд"

За изданието вицепрезидентът на "Газпром" Александър Медведев анонсира, че цялото трасе на газопровода "Южен поток" ще струва 12 млрд. евро, като в тази цена ще влиза както морската, така и сухопътната част. На въпроса как гледа на искането на България 70 % от капацитета на "Южен поток" на наша територия да бъде запазен за собствениците на тръбата - "Газпром" и Българския енергиен холдинг, а 30 % за трети страни, Медведев казва: "Въпросът е откъде ще се вземе газ за тези 30 %, след като единственият производител в региона е "Газпром". Позицията на руската газова компания е, че ако в региона бъдат построени терминали за внос на втечнен газ, инвеститорите трябва да се погрижат за нови тръби, по които да се стига до потребителите.

„Рекорден приток на пари от ЕС – 851 млн. евро за година“, пише още изданието, като цитира данни от БНБ. Сумата е двойно по-голяма от получените през 2009 г. 432 млн. евро. Българските гарстарбайтери също са увеличили трансферите си към свои роднини у нас. Изпратената от тях сума възлиза на 699 млн. евро.



"24 часа"

акцентира върху изявление на президента Георги Първанов, които отбеляза, че договореностите по "Южен поток" са в интерес и на България, и на Гърция.

Държавата ще сключва сделки – даваш мръсни 240 000, изпираш 60 000 лв. Това пише в новия закон за необяснимите богатства. Забогателите незаконно, но с малко – до 300 000 лв, могат да спасят 60 000, като дадат останалото на държавата. Това предвижда новият закон, написан от правосъдното министерство.



Класа“

„Изчисляват риска на шофьора и колата за „Гражданска отговорност“. Най-безотговорни са неженените водачи под 29 год. Те карат мощни автомобили с ярък цвят и живеят във Варна и София. Два отделни рискови коефициента ще определят крайната цена в бонус-малус системата за тарифиране, стана ясно след среща на зам.-председателя на КФН Борислав Богоев и брокери.

За година активите на инвестиционните фондове са скочили с над 190 млн. лв и възлизат на 751 млн. към края на септември.



"Стандарт"

„Затвор за умишлен фалит“, иска вестникът в призив към властта от първа страница. Изданието визира тарикати, които прехвърлят фирми на клошари и така завличат банки и държавата. От подобни измами годишните загуби достигат 200-300 млн. лв, а страдат и коректните партньори на фалираните фирми.

„Затварят магазин за скрит оборот“, гласи друго предложение на вестника. Искането гласи магазини, дискотеки и складове да бъдат затваряни за 6 месеца до 1 години, ако бъдат заловени за втори път да укриват оборот. Целта на санкцията е да извади на светло нелегалните доходи. Според изданието между 60 и 70% от търговците крият част или целия си оборот.

Три завода в България ще произвеждат електрически коли, съобщи шефът на дирекция "Икономическа политика" в Министерството на икономиката Юлиан Николов, цитиран от вестника. Първият проект вече е известен и става въпрос за завода в Стара Загора. Планира се производството да започне следващата година, като капацитетът на предприятията ще бъде 5000 автомобила годишно. По-голямата част от тях ще бъдат за износ. Интерес за разкриване на друг завод за електроавтомобили има и в Пловдив.



Сега“

„Кабинетът похарчи над 8 млн. лв за приватизация, а получи 14 лв“, констатира вестникът на първа страница. ГЕРБ изненадващо „откри“ 150 млн. лв, трупани от раздържавяване. От АПСК и от министерството на икономиката не можаха да отговорят за какво точно ще се похарчат тези 8 млн. лв., нито какъв е произходът на 157-те млн. лева, натрупани във Фонда за извършване на дейностите по приватизационен и следприватизационен контрол.

„МВФ държи пенсия да се взима не повече от 10 години“, пише още вестникът. МВФ смята, че реформите в българската пенсионна система трябва да се стремят към запазване на формулата пенсия да се получава ¼ от трудовия живот. Това е записано в анализа и предложенията за стабилизиране на пенсионната ни система, изготвена по молба на българското правителство.



Пари“

„Законите не важат за Холдинг пътища“, констатира вестникът на първа страница. Дясната ръка на Васил Божков Орлин Хаджияннков е нарушил закона, като не е разкрил вътрешна информация и така е ощетил акционерите на компанията, показва проверка на КФН. Само с едно увеличение на капитала на дружества, контролирани от холдинга били нарушени разпоредби в два закона – за публичното предлагане на ценни книжа и срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти.

„Трансферите към офшорки ще бъдат облагани“. Парламентът гласува промени в няколко данъчни закона, сред които и 10% данък офшорки.