Вестник Дневник

В интервю за в. Дневник Миролюб Ристич, специалист „Контрол и надзор” на белградската фондова борса раказва за сръбския пазар. Подобно на българския пазар сръбският също претърпява бурно развитие през последните години и това привлече интереса на голям брой чуждестранни инвеститори. Български взаимни фондове също погледнаха към западната ни съседка като възможност да диверсифицират портфейлите си. Повечето от местните инвеститори очакват с приватизацията на държавните монополи да се увеличи броят и капитализацията на сините чипове.

Втората по популярност колективна инвестиционна схема - фондовете за недвижими имоти, остава активна, четем от страниците на вестника. Притежаваните от тях активи продължават да нарастват и към края на ноември земите на три от най-активните дружества от сектора вече надхвърлят 500 хил. дка. Това са "Агро финанс", "Елана" ФЗЗ и "Адванс терафонд", като последните две дружества, които са най-големите на пазара, дори не са обявили данни за придобиванията си през последния месец, което би увеличило още повече общия обем на земите.

Природният газ да поскъпне от 1 януари 2008 г. с 26.5% вместо с обявеното преди месец 33.5%, съобщава от страниците си в. Дневник. Това се очаква да предложи за одобрение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в понеделник "Булгаргаз", съобщи източник от газовата компания, пожелал, анонимност.

Вестник Пари

AES прави вятърна централа, пише вестникът. Американската компания ще вложи 300 млн. евро край каварна. Капацитетът на централата ще бъде 200 мегавата, от които се очаква да бъдат произведени 450 гигаватчаса енергия. За целта ще бъдат инсталирани 53 вятърни генератора по 3 мегавата всеки, съобщава още вестникът.

Данък дивидент пада от 7% на 5%, пише в. Пари. Фирмите с оборот до 200 хил. лв. ще бъдат освободени от задължението да плащат авансови вноски. Първоначалното предложение бе от авансови вноски да се освобождават фирми с оборот до 100 хил. лв., но за да може повече предприятия да се възползва от облекчението, този праг беше вдигнат.

Вестник Стандарт

В навечерието на банкерския празник Никулден управителят на БНБ Иван Искров не спести критиките си към банкерите, съобщава изданието. Той ги заплаши, че заради бързия ръст на кредитите е възможно през 2008 г. да има ново увеличение на минималните задължителни резерви, което може да доведе до ново поскъпване на кредитите. През септември БНБ принуди трезорите да замразят 12 на сто от привлечените средства, което е увеличение с 4 на сто. Гуверньорът не уточни колко може да станат задължителните резерви, ако има нови санкции.

Средно 3 хил. долара оставя всеки бизнесмен при пътуванията си в друга страна за семинари, четем от страниците на вестника, като цитира шефът на най-голямата международна борса за конгресен туризъм във Франкфурт Пол Флакет. От тези 1000 долара на ден 900 остават за местното население, уточни той. Двойно чакаме да се удвоят приходите ни от конгресен туризъм догодина след участието ни на форума в немския град през април, прогнозира шефката на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова. През 2007 г. бизнес пътуванията у нас са се увеличили с 27 на сто. Страната ни ще се представи във Франкфурт за трети път. За първа година обаче ще имаме централен голям щанд.

59 млн. приходи на “Армеец”за деветте месеца на 2007 г., информира ежедневникът. "Армеец" реализира стабилен ръст на премийните приходи спрямо миналата година по всички видове застраховки. Ръстът в премийния приход на компанията е 58%, което продължава да изпреварва средния ръст на пазара от 18,74%. За деветте месеца на годината ЗПАД "Армеец" запазва водещото си място в автомобилното застраховане.

Вестник Сега

Гражданите, които все още имат неосребрени лихвоточки и до 3 г. почнат да строят жилище, може би ще получат парична помощ от държавата, пише в. Сега. Ако предложенията бъдат одобрени, гражданите с жилищноспестовен влог към 31 декември 1990 г., който към тази дата е престоял поне 5 години, трябва в едногодишен срок от влизането на закона в сила да докажат жилищните си нужди. Пред тези хора сегашният закон поставя и абсурдното ограничение да нямат жилище или банков влог на стойност над 15 000 лв., ако искат да осребрят лихвоточките, което лиши десетки хиляди от тази възможност. Предложението сега е този таван да се вдигне на 40 000 лв.

Правителството увеличи отново премията за изкупуване на тютюн сорт "Виржиния" за тазгодишната реколта, пише вестникът. Вместо доскорошните 1.80 лв. за килограм премията ще е 2.80 лв. Мотивът за решението е, че през предишните две години е имало спад на произведената продукция от този вид тютюн.