Вестник Дневник

МВФ: Ситуацията в България може да се влоши заради кризата. За първи път институцията предупреди, че българската икономика е застрашена от глобалната криза на финансовите пазари, разразила се през последните няколко месеца. Регионалният представител на фонда за страната Хуан Хосе Фернандес-Ансола заяви, е възможно ситуацията и в България да се усложни в идващите месеци.
Ефектът ще дойде по два канала. Първият е директен и е вследствие от затегнатите в глобален мащаб кредитни условия, който ще се отрази на оскъпяването на кредитите за българските банки и бизнеса, което вече се случва, но с по-бавни темпове, колкото в света. Вторият канал е индиректен, но и по-опасен, смята Ансола. Ако икономическият растеж на европейската икономика се забави значително, това ще свие значително търсенето на български стоки в чужбина, а това ще влоши и перспективите за растеж на икономиката.

Румъния ще продава още от Трансгаз. Приватизацията на румънския газов дистрибутор ще продължи с още 2-3% от капитала. Допълнителните книжа ще бъдат пуснати на пазара до няколко месеца, като част от прехвърлените към фонда за компенсация Proprietatea Fund.

"Кредит център": Ипотечните заеми ще растат с 40% през 2008 г. По-умерен ръст от около 40-45% в ипотечното кредитиране и 30% в потребителското за 2008 г. прогнозира изпълнителният директор на консултантската компания. През първото полугодие лихвите ще останат непроменени, а през второто, след като стане ясно, че глобалната криза няма да засегне нашия пазар и под влияние на конкуренцията - ще се понижат с 0.2 до 0.5%.

Вестник Кеш

Големите компании имат интереси към земи в Източна Европа. Това заявява в интервю Гаел Руло, член на изборния щаб на Никола Саркози и председател на фондация AND Europe. Да управляваш добре поземления фонд е равнозначно да управляваш добре приходите си. Френските фирми по навик работят с Румъния. България се приема основно като туристическа дестинация.

Краят на евтината храна. Поскъпващите храни са заплаха за мнозина, но са и невероятна възможност за света. Индексът на The Economist за цените на храните е достигнал най-високата си стойност, откакто е създаден през 1845 година. Без съмнение фермерите ще отговорят на по-високите цени с инвестиции и повече производство.

Вестник Монитор

20 лв. на ден стават командировъчните. Правителството увеличи размера на дневните пари при командироване в страната от досегашните 12 лв. на 20 лв. Увеличението е 67% и е в съответствие с инфлационните процеси в страната.

Вестник Новинар

Строителство на молове по ГКПП-тата може да започне от следващата година.Фришоповете могат да се разширят и в тях да се продават не само цигари, алкохол и парфюми, както е в момента, а и дрехи, обувки и техника. Ако държавата разреши на безмитните оператори да построят големи магазини, те ще се задължат да изградят прилежащата инфраструктура към тях, както и да озеленят площите около тях. В момента фришоповете могат да развиват търговия на 80 квадрата, което не позволява разширяване на дейността.