Вестник Дневник

Падна забраната за продажба на атрактивни строителни фирми. "Монтажи", "Промишлено строителство холдинг", "Метални конструкции холдинг", "Техноекспортстрой" и "Автомагистрали" са най-атрактивните фирми, за които пада забраната за приватизация. С решение на правителството отпреди седмица около трийсет фирми излизат от т.нар. забранителен списък към Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Излизането на дружествата от списъка не означава, че те веднага ще бъдат продадени.

БДЖ даде ремонта на локомотиви на компания, свързана с Васил Божков. Ремонта на 4 локомотива е възложен на смесеното дружество с "Трансимпекс" - "БДЖ-Трансимпекс", което планира да обнови общо 30 машини, съобщи изпълнителният директор на железниците Олег Петков. Ръководството на железниците вчера отказа да посочи колко струва ремонтът на един локомотив. По експертни оценки той е около 1 млн. евро на локомотив, което означава в пъти по-висока цена в сравнение с тази, която се иска за обновяване на локомотивите на "Кончар".

Комисията за финансов надзор: Средното обезщетение по "Гражданска отговорност" е 88 лв. Застрахователите отричат да имат картелно споразумение. До края на януари 2008 г. компаниите ще трябва да определят по поне три метода размера на резервите си и да ги представят в КФН за одобрение, каквато е практиката, каза Ралица Агайн от КФН. Изчисленията на финансовия регулатор означават, че заделяните резерви не трябва да са под 88 лв. за полица.
За десетте месеца компаниите са платили обезщетения в размер на 74.7 млн. лв., а постъпленията по застраховката са 178 млн. лв.

Вестник Капитал

Икономиката през 2008. Секторите, които ще отбележат най-голям ръст през 2008 г., са финансите и недвижимите имоти, смятат българските макроикономисти. Това ще поддържа и бума в строителството, което ще получи тласък и от значителните средства от структурните фондове на ЕС. Индустрията ще продължи възходящото си развитие благодарение на високите цени на суровините, но също и заради повишеното външно и вътрешно търсене. В туризма също има резерви и този сектор ще запази плавния си ръст.

Вестник Пари

Индустрията и услугите с двуцифрен растеж. Въпреки срива в аграрния сектор икономисти прогнозират рекорден ръст на БВП. Най-голям ръст от на бизнес кредитите от началото на годината досега бележи секторът на операциите с недвижими имоти. Там за първите 9 месеца са отпуснати близо 1 млрд. лева, което представлява увеличение от над 121%.

Ниската инфлация зависи от контрола на заплатите, заявява в интервю за изданието Пламен Орешарски, министър на финансите. По-високият инфлационен натиск от тази година е сериозно предизвикателство. Всички възможни мерки за ограничаване на инфлацията са изключително непопулярни и са свързани с контрол на ръста на заплатите. Ако искаме едноцифрена инфлация, трябва да приемем и едноцифрен ръст на доходите. Първото ни харесва, второто не. В това е проблемът. Аз лично предпочитам едноцифрените числа и в двата случая. Ако повечето макроикономически параметри се движат около средните стойности, така както сме ги заложили, очаквам успокояване на инфлационния натиск и ориентирането му около 4,5% и 6,9% съответно средногодишно и в края на годината.

Нов фонд за имоти на пазара. Председателят на съвета на директорите Огнян Донев и собственикът на Дарик радио Радосвет Радев са сред съучредителите на ново дружество със специална инвестиционна цел за инвестиции в недвижими имоти. Софарма Билдингс ще се насочи към София, Варна и Пловдив.

Вестник Новинар

Строежът на петролопровода Бургас–Александруполис ще започне през август следващата година, съобщи гръцкият вестник “Елефтеротипия”. Довършителните процедури по проекта се очаква да приключат до осем месеца.