Вестник Дневник

Тодор Брешков: Инвестиционните посредници трябва да се саморегулират. Очаквам 20-40% ръст на борсата през 2008 г., казва управителят на Първа финансово- брокерска къща. Истина е, че от началото на годината до средата на октомври цените на акциите се придвижиха значително във възходяща посока основно поради превеса на търсенето спрямо предлагането и наличието на голямо количество свободни средства.Това доведе до корекция, която според мен е нормална и малко закъсняла, но достатъчно навреме, за да не прегрее пазарът. Относно залагането на апартаменти за акции ПФБК няма такива клиенти и аз научавам за подобни случаи от пресата.

До 10% от "Спарки" - Русе, ще се продадат през борсата. Мажоритарният собственик на производителя на кари и детайли за машини ще предложи на инвеститорите на Българската фондова борса до 10% (акции с номинал 300 хил. лв.) от капитала на русенското предприятие през януари следващата година.

Вестник Стандарт

Румънски фирми атакуват България. Румънски фирми масово ще преместят бизнеса си у нас заради по-добрите условия за бизнес. За това предупреди шефът на дирекция "Малки и средни предприятия" в Банка ДСК Александър Джоганов на конференция в рамките на изложение "Финанси за всеки" в НДК. Акцентът тази година е участието на банките във финансирането на европроекти. Родните фирми може да останат без европари, защото не са подготвени за усвояването им, предупредиха банкерите. Според Джоганов едва 8-9% от регистрираните у нас фирми са сертифицирани по ISO.

Вестник Монитор

Първият рисков инвестиционен фонд, фокусиран върху ИТ компаниите в Югоизточна Европа­ NEVEQ, ще вложи 5 млн. долара в разработката на аналитичен софтуер за оценка на инвестиционни и рискови фондове. Проектът е на българо-американската компания FinAnalytica. В основата на аналитичния софтуер Cognity е уникален статистически модел, патентован от българския проф. Светлозар Рачев. Очакванията на NEVEQ са за възвръщаемост на инвестицията за срок от 3 до 5 години.

Вестник Пари

IPO или играта с неизвестен край. Непрозрачно и некоректно са разпределени акциите от IPO-то на Енемона, казаха за вестник Пари инвеститори, участвали в аукциона на енергийната компания. Неясно защо някои играчи са били удовлетворени на 50%, други на 30%. Имало дори такива, които са получили 1% от заявените книжа. Участници на фондовата борса посочват, че би трябвало записването на акции срещу портфейли да бъде забранено Това според тях трябва да става само срещу налични пари.

Вестник Кеш

Започна битката за „Гражданска отговорност”. Дружествата се наговориха принципно за три неща: по- високи цени на полицитесредно с 30- 40%, оценка на автомобилите в три класа според кубиците- до 1 800 куб.см., до 2 500 куб.см, и над 2 500 куб.см. , една цена на застраховката за България и ЕС. Според компаниите това е само първият етап от повишението.

Пускат акции на Софарма Трейдинг през 2008 година. Изпълнителният директор на Софарма Огнян Дойнов казва за вестника, че компанията работи усилено по регионалната експанзия. Дирекция „Наука и развитие” работи по 148 задачи, от които 80 нови лекарствени продукта.