Вестник Дневник

„МВФ: Част от прогнозите ни за България са твърде черни”

Икономическият растеж на Европа, включително на развиващите се пазари от региона и България, ще се забави заради глобалната кредитна криза, прогнозира преди ден Международният валутен фонд. Това обаче може да е твърде черен сценарий, особено за България, и не бива да се вярва изцяло на пролетните прогнози на фонда, заяви Хосе Фернандес Ансола, старши регионален представител на МВФ за България и Румъния при представянето на пролетния преглед на състоянието на европейската икономика. Той обясни, че по-черните прогнози за българската икономика в условия на криза се правят, за да може тя да се подготви по-добре за евентуален тежък сценарий и да не подценява сериозността на трусовете.

„Еконормите могат да спрат инвестиция на "Фьост Алпине" в региона”

Ако Европейската комисия не облекчи регламента за вредните емисии в областта на металургията и енергетиката "Фьост Алпине", няма да може да изгради новия си завод в държава от Европейския съюз. Това съобщи главният изпълнителен директор на австрийския стоманодобивен концерн Волфганг Едер. Вчера министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров посети завода на компанията в австрийският град Линц, за да обсъди бъдещата реализация на проекта. От лятото на миналата година концернът проучва инвестиционните възможности за изграждането на новата си производствена структура в България, Румъния, Турция или Украйна. Мениджърите на компанията са приятно изненадани от факта, че българското правителство се ангажира сериозно с изпълнението на този проект иса възложили на работна група да представи варианти за бъдещето изграждане на завода в България, обясни още Едер.

"Булгаргаз" и "Газпром" създават компания за "Южен поток"
"Булгаргаз" и "Газпром" ще подпишат споразумение за създаването на дружество за проектиране на българската част от газопровода "Южен поток", съобщи зам.-председателят на "Газпром" Александър Медведев пред РИА Новости в сряда. При посещението на руския президент Владимир Путин в България през януари беше подписано междуправителствено споразумение за проекта. То предвижда по равно акционерно участие на двете компании в бъдещата проектна компания и регистрацията й в България. Именно равното участие в нея беше представено от премиера Сергей Станишев като най-големия успех на българския преговарящ екип.

Вестник Пари

„Трима са отличниците сред дебютантите”

Три публични компании грабнаха приза на вестника за IPO на годината. С 86 точки единият приз отиде при Специализиран ибизнес системи. За вторично публично предлагане грамотата отиде при Етропал АД, Специален приз бе присъден на Зърнени храни България АД.

Вестник Кеш

„Фирма на бивш премиер купи Полиграфическия”

Бългериън Ленд Дивелъпмънт придоби 5 от сградите на комплекса, след ремонт те ще ствута 70 млн. евро. За инвестиционните намерения на компанията пред изданието е говорил Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD. Вестникът допълва, че освен Савов, другият управляващ е бившият премиер на България от 1990-1991 година Димитър Попов, останал в историята с обръщението: „За Бога, братя, не купувайте!”. Главен директор е Христо Илиев, известен като водещ мениджър в бившата Адрес Груп.

„Олигополът порази и застрахователните брокери”

Изпреварващият ръст на приходи от комисионни обещава ускорен просперитет и в тази пазарна ниша. Комисията за финансов надзор обяви резултатите, постигнати от лицензираните финансови брокери за отминалата 2007 година. Разслоението между тях взима невиждани размери – първите десет владеят около 60.18% от пазара, докато за останалите 218 брокери остават едва 39.82%. Това е най-доброто доказателство за разрастваща се олигополна структура и на този сегмент от финансовото посредничество, както и за пълната липса на ясни перспективи за честна конкуренция и уверен достъп до пазара за повечето други участници в близко бъдеще.

Вестник 24 часа

„1000% ръст при пазара на яхти”

Увеличението е от 2004 година до сега. През следващите 3 години се очаква още по-голям бум, прогнозират от бранша. Тузарски яхти от 500000 евро нагоре ще бъдат показани на изложение в Пловдив от 12 до 17 май.

Вестник Труд

„Частните пенсионни фондове натрупаха над 2.3 млрд. лева”

Ръстът на акумулираните нетни активи в края на декември миналата година е 52.79% или 800967000 лв. Със 7.48% до 3440814 души е нараснал и броят на осигурените българи в осемте частни пенсионни дружества. Според експерти, добрите финансови резултати се дължат на по-големите постъпления от вноски заради увеличените с близо 24% заплати във фирмите, както и на повишената събираемост. От съществен означение е било и доброто управление на парите.

Вестник Сега

„Влоговете скочили с 30% за година”

Само за година влоговете на гражданите са скочили с 30%, а масовите жилища са поскъпнали с 32%. През януари-март 2008 г. финансовото богатство на домакинствата е 31.3 млрд. лева, което означава, че на калпак се падат по 4100 спестени лева. Това показва най-новото изследване на "Индъстри уоч". Компанията обяви, че започва редовни проучвания и на всеки 3 месеца ще съобщава как се променя благосъстоянието ни. Под "финансово богатство" се разбират левовете, които държим вкъщи или в банка, които сме инвестирали в акции и дялове на различни компании, както и вноските ни в пенсионните ни компании и застраховките "Живот". Към момента 63% от свободните пари на населението са складирани в различни видове влогове в банки, сочи изследването.