Дневник

„Борсата ще обсъжда въвеждане на деривати „

Търговия с деривативни инструменти може да бъде въведена на Българската фондова борса. От ръководството на борсата заявиха, че се надяват в края на годината да могат да говорят за въвеждането им, но повече яснота кога могат да тръгнат, какъв ще е техният вид и дали изобщо пазарът ни е подходящ засега няма. Деривативите са финансови инструменти, базирани на ценни книжа, най-често акции, облигации, лихви. Те могат да бъдат най-различни видове, а движението на цената им зависи от движението на самите акции.

"Химимпорт ще развива авиобизнеса в Татарстан”

Холдингово дружество с участието на Химимпорт ще развива авиационния бизнес в република Татарстан. Химимпорт и татарстанското правителство са постигали споразумение българският холдинг да поднови самолетния парк на националния авиопревозвач Авиокомпания Татарстан и да реконструира международното летище в Казан, става ясно от съобщение на татарстанската президентска пресслужба по повод посещение на делегация от Химимпорт в Татарстан в края на март 2008 г. Предстои учредяването на съвместно дружество за инвестиционните цели в двата обекта, като държавата и Химимпорт ще имат равни дялове, по информация на татарстанската президентска пресслужба, цитираща изпълнителния директор на Химимпорт Иво Каменов.

"Арселор Митал са готови да предложат до 450 млн.евро за Кремиковци"

Между 400 и 700 млн. долара са готови да платят от Арселор Митал за придобиването на Кремиковци. Това е съобщил един от облигационерите на компанията, пожелал анонимност. Той уточни, че точната сума зависи от скритите дългове, които може да изникнат при финализирането на процеса. Такива са задълженията по плана за жизнеспособност и екологичната програма на дружеството, които не се изпълняват в момента, но ще бъдат приети от новия собственик, ако иска да запази дейността на Кремиковци. Отделно плановете на световния лидер в стоманопроизводството са да инвестира под формата на оборотен капитал и капиталови разходи между 500 и 650 млн. долара в следващите 5 години. С тях компанията би следвало напълно да се модернизира и да заработи както останалите мощности в групата на Арселор Митал.

Стандарт

„Ковачки иска цигарена фабрика в Босна”

Свързаната с бизнесменаПазарджик БТ е единствен кандидат за 67% от Фабрика Духана Мостар(Fabrika Duhana Mostar). Другият кандидат - канадскакомпания, е подал невалидна оферта. Преговорите с Пазарджик БТ щезапочнат на 13 май. Тютюневото ни дружество бе приватизирано презборсата през ноември 2006 г., като собственик стана Честим на ЧавдарПейчев. Той е собственик и на Корником, която Христо Ковачкиконсултира.

„400 банки търгуват на борсата ни”

От 16 юни 400 инвестиционни банки и брокерски къщи от 18 европейскистрани ще могат да въвеждат оферти за покупко-продажба на акции наБФБ-София. Това каза председателят на борда на борсата Виктор Папазов.Внедряването на немската платформа за търговия на борсата XETRA невключва увеличение на таксите през следващите 18 месеца. В бъдеще сенадяваме тези такси да бъдат намалени, каза Папазов. Чрез новатасистема БФБ ще разпространява пазарна информация до всички потребителина Deutsche Boerse.

„Китайският партньор на БМВ идва в Ловеч”

Китайската Брилианс, която прави BMW за азиатския пазар, ще сглобяваджипове у нас. Компанията ще даде лиценз на Гриша Ганчев запроизводството на возилата в Ловеч. Общината ще предостави терен заизграждането на завода, който се очаква да започне работа до 1 година.

Монитор

„Доларът и горивата изядоха печалбата на промишлеността”

40 публични компании от леката и тежката промишленост отчитат спад в нетната печалба за първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на миналата година. В същото време 61% от тях регистрират ръст в нетните приходи от продажби и общите приходи. Това означава, че въпреки нарастването на приходите при някои дружества разходите се повишават с по-висок темп, което води до снижаване на крайния финансов резултат. Причина за влошаването на крайните резултати при една част от публичните компании от леката и тежката промишленост е волатилността на борсово търгуваните суровини - стомана, цинк, олово, петрол, мед, докато при други то се дължи на колебливостта на щатския долар спрямо единната европейска валута, към която курсът на българския лев е фиксиран.

„359 млн. лв. са спечелили трезорите за три месеца”

359 млн. лв. е печалбата на банките у нас към 31 март на 2008 г., което е ръст от 50.2% спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Българската народна банка. Активите на банките нарастват с 33.6 на сто спрямо март 2007 г. и с 0.7% спрямо края на миналата година и възлизат на 59.5 млрд. лв. Отношението на общата капиталова адекватност на банковата система в края на първото тримесечие е 14.5% (при 13.8% към декември 2007 г.).

Пари

„Скъпият петрол удари малки и големи фирми”

Поскъпването на петрола на международните пазари ще се отрази негативно върху дистрибуторите на горива у нас, транспортните фирми, спедитори, производители и доставчици. Скъпата суровина ще бръкне и в джоба на потребителите. Единствените печеливши от марша на петрола на борсите са компаниите, добиващи суровини, като Лукойл, Шел, Ексон Мобил и др.

„Софарма лекува инвеститорите си с 21% ръст в продажбите”

Фармацевтичната компания Софарма отчете 21% ръст в приходите си от продажби за първите три месеца на 2008 г. Приходите по това перо за периода януари – март 2008 г. достигат 41.968 млн. лв. спрямо 34.724 млн. лв. в края на март 2007 г.