Дневник

 

„Започна ново увеличение на лихвите по кредитите”

 

Ново увеличение на лихвите по кредитите предприемат някои банки на пазара, показа проучване на "Дневник". Оскъпяват се предимно левовите заеми. От 2 юни Пощенска банка е увеличила лихвите по съществуващи и по нови потребителски кредити и по овърдрафтите в левове с 0.75%. Базовият лихвен процент на банката е увеличен от 8.25 на 9%. От началото на месеца и МКБ Юнионбанк е предприела увеличение на лихвите с 25 басизни пункта по всички новоотпускани кредити. По вече сключените се запазват непроменени. Повишаване на лихвата с до 1.5% по дългосрочните ипотечни заеми за физически лица въвежда и "Търговска банка Д". За краткосрочните остават непроменени. Увеличение има и при потребителските кредити с поръчителство с от 1% до 1.5%, като лихвите зависят от срока на кредита. При потребителските кредити, обезпечени с ипотека, също има повишение на лихвата, като за краткосрочните то е от 0.5%. Това важи само за новосключваните заеми в левове, евро и долари. Банка ДСК ще разглежда този въпрос през другата седмица и ще се преценява дали ще се предприема такава стъпка или не. Увеличение от началото на май е въвела и Прокредит банк само за нови кредити - потребителски и бизнес. През април повишение по всички видове ипотечни заеми е имало и от Societe Generale Експресбанк с между 0.25 и 0.65%, по информация на кредитния консултант "Кредитцентър".

 

Класа

 

„ЕК започна още 2 наказателни процедури срещу България”

 

Европейската комисия започна вчера наказателна процедура срещу България заради "квотната система, свързана с производството на електричество и с доставки, ограничаващи достъпа до трансграничен капацитет за пренос“, съобщиха оттам официално.

 

Монитор

 

„Активите на договорните фондове нараснаха с 62%”

 

Активите на договорните фондове в България отчитат ръст от 62% през първото тримесечие на 2008 г. спрямо същия период на миналата година. Това заяви заместник главният изпълнителен директор на Банка Пиреос България - Емил Ангелов. Договорните схеми у нас управляват активи за над 950 млн. лв. към март 2008 г. В края на миналата година активите са били 1,19 млрд. лв. Намалението е основно при инвеститори, които управляват местни инвестиционни схеми, каза Ангелов. Според него световната криза даде добър урок на частните инвеститори в България. Загубите, които те понесоха, ще им покажат, че бързи печалби трудно се правят и че влагането на пари в договорни фондове и на фондовата борса е дългосрочна инвестиция. Чуждите инвеститориза разлика от българските влагат повечето от свободните си средства в нискорискови фондове и по-малко във високорискови, добави Ангелов. Инвестициите в договорни фондове у нас все още са много нисък процент - едва 2,5-3% от брутния вътрешен продукт на страната. В Европа тези вложения са между 15 и 20% от БВП. Това е една от предпоставките да очакваме сериозен ръст на този тип инвестиции и да предложим 6 взаимни фонда на български пазар, заяви Ангелов.

 

Стандарт

 

„Сваляме данъци за фирми от САЩ”

 

По-ниски данъци ще плащат американските фирми и граждани, които инвестират в България. Това е записано в Спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане между България и САЩ. Американският президент Джордж Буш е изпратил до Сената на САЩ послание с искане спогодбата да бъде ратифицирана, съобщиха информационните агенции. Това е последната формалност, преди тя да влезе в сила, тъй като нашият парламент вече я е ратифицирал. Лихвите и авторските възнаграждения, които български фирми изплащат на американски компании, ще се облагат с 5% данък, предвижда документът. Авторските права могат да бъдат например за разпространение на книги, филми, музика и телевизионни предавания, както и за използване на търговски марки. 5% ще бъде и данъкът върху дивидента, изплащан от български фирми на акционери от САЩ. Въвеждат се и данъчни облекчения за инвестиции на американски пенсионни фондове в България. Няма да има данък върху лихвите и дивидентите, изплащани от български фирми на американски пенсионни фондове. Пенсиите, издръжките на бивши съпрузи и деца, давани на американски граждани в България, няма да се облагат по нашите закони. Същото важи и за пенсиите и издръжките, които се дават на българи в САЩ.

 

Сега

„Огромни опашки за наши визи в Москва”

Тълпи от руснаци, чакащи визи за България, се събират в последните дни пред българското посолство в Москва, съобщиха руските медии. Пред агенция "Фокус" собственичка на туристическа агенция, работеща с руски туристи в Бургас, разкри, че руските й колеги се нареждат от 6 часа сутринта. От мисията викали поименно големите туроператори и ако някой недоволства, рискува да му отнемат акредитацията. "Не бих казал, че има проблем с издаването на визи в Русия за България", коментира зам.-министърът на външните работи Милен Керемедчиев. Той отчете, че има 54% увеличение на кандидатите за визи. Все пак идната седмица министерството ще изпрати там още служители и компютри, за да ускори работата, каза той.

Монитор

 

„20% повече руски туристи идват в родните курорти”

 

Туристическият бранш очаква през тази година над 20% ръст на туристите от Русия, съобщи председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Очакваме около 200 000 гости от тази страна през летния сезон. В последните години се запазва трайно тенденцията да се увеличават руските туристи. Освен за почивка гостите от Москва идват, за да наглеждат българските си имоти или да купуват нови.

 

 

Новинар

 

„Ядем кренвирши от пуешки кокали”

 

Масово нелоялни месопреработватели пълнят свинските кренвирши с остатъци от пуешко месо и кокали. Това заяви вчера зам.-председателят на Съюза на птицевъдите Димитър Белоречков. Освен в кренвиршите пуешки кокали се слагали още в кюфтетета и кебапчетата. По този начин продуктите съдържат 50 на сто свинско месо и 50 на сто от пуешката смес. Остатъците от пуйки се внасят от страни от Европейския съюз (ЕС) на цена от 1 лв. килото. Преработвателите пък са си купили специални машини, които да смилат пуешките кокали. Други практики на нелоялни производители е да инжектират в пилетата вода, преди да ги замразят, за да тежат повече. Белоречков обясни, че този метод за заблуждаване на крайните потребители е известен отдавна, но няма специализирана институция, която да следи за подобни злоупотреби.