Стандарт

„И Трейс развързва кесия за Тракия”

Холдингът Трейс Груп е готов да финансира строителството на магистрала Тракия. Това обяви изпълнителният директор на дружеството Цветан Цонев. Преди дни Холдинг Пътища на бизнесмена Васил Божков също предложи да даде пари за доизграждането на аутобана. Средствата за оставащите 117 километра между Стара Загора и Карнобат обаче ще дойдат от структурния резерв на бюджета, обеща наскоро регионалният министър Асен Гагаузов. Ако аутобанът бъде изграден с частни капитали, които се връщат след време, това няма да бъде по-евтино или по-бързо, твърдят експерти. Заради лихвата по кредита и задължителното условие е пътят да се даде след конкурс. По-атрактивен е вариантът трасето да се раздели на части. Така няколко отсечки ще се строят едновременно от различни компании, смятат експерти. Сценарият частна фирма да кредитира изграждането на пътя София-Бургас е добър, ако държавата не може сама да намери средства, коментира Цонев. Това обаче трябва да стане след конкурс и при ясни правила, за да не се повтори това, което се случи с отдаването на магистралата без търг на концесия. Добре е да получим моркова, но ако има нередности, трябва да играе и тоягата, смята Цонев.

„Ковачки с цигарена фабрика в Мостар”

Пазарджик БТ вече официално е собственик на босненската цигарена Фабрика духана Мостар. В сряда Агенцията за приватизация на Федерация Босна и Херцеговина и тютюневото ни дружество са подписали договора за продажба на 67% от капитала на босненската фирма. Цената по сделката е 100 хил. евро. Пазарджик-БТ е в ръцете на Ковачки от ноември 2006 г. Фабрика духана Мостар е едно от трите цигарени дружества в Босна, пазарният му дял е около 5%. Произвежда три марки цигари - "Дарина", "Тренд" и "Монд".

Дневник

„Есар отново са в играта за Кремиковци”

Индийско-канадската компания Есар Стийл отново е "в играта" за Кремиковци и проявява интерес към придобиването му. Това стана ясно на пресконференцията, която даде синдикалното крило на КНСБ в комбината. Днес те ще се срещнат с представители на заинтересуваната компания, за да се запознаят с техните намерения и евентуално да се подготви предварително споразумение по подобие на тези, които синдикатите имат с Арселор Митал и Ворскла стийл.

„Финансовият надзор проверява сделки през Xetra”

Комисията за финансов надзор (КФН) започва проверки по сделки през новата търговска система Xetra, която започна да работи само преди няколко дни. С въвеждането на новата система за търговия на борсата на практика отпаднаха предишните ограничения за изменение в цената на една акция за един ден. Тези ограничения бяха +/-15% за акции на официален пазар и +/-30% за акции на неофициален пазар. Техен аналог в новата система са т.нар. статичен и динамичен диапазон за изменение.

„КВС и Цветелина Бориславова ще станат до дни единствените акционери в СИБанк”

Белгийската КВС е придобила само 219 акции на СИБанк от миноритарните акционери, стана ясно от публикуваните резултати от предложението за изкупуването им. Въпреки това на практика белгийската финансова група ще стане собственик на всички 23 311 акции от миноритарните акционери чрез правото си на т.нар. squeze out. Това беше всъщност и първото търгово предложение в България, при което предложителят се възползва от новото право на "изстискване на миноритарните акционери". До няколко дни сделката по прехвърлянето ще бъде финализирана в Централния депозитар и по сметката на КВС ще бъдат прехвърлени останалите акции, така акционери в банката ще останат само КВС и Цветелина Бориславова, поясни Любомир Евстатиев, управител на "Булброкърс консултинг", консултант по предложението.

Монитор

„Световната банка обяви икономиката ни за отличник”

България бележи силен икономически растеж, а като цяло десетте нови страни членки на ЕС се приспособяват сравнително добре към световните финансови трусове. Това се казва в най-новия редовен икономически доклад на Световната банка, наречен "ЕС10 Редовен икономически доклад" (EU10 Regular Economic Report), съобщиха от представителството на Световната банка в София. Ръстът на страната ни заедно с този на Полша е на едно от най-високите нива сред 10-те нови страни членки на Европейския съюз и се очаква да остане непроменен. България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения се приспособяват сравнително добре към световните финансови трусове, повишаващите се потребителски цени и инфлацията, както и спрямо прогнозите за слаб икономически растеж в развитите страни, отбелязват експертите от банката.

Пари

„Студен душ за строителите”

Общите приходи от дейността на публичните дружества от строителния сектор намаля с 5% до 35.3 млн. лв. Общата печалба на строителните компании също намалява, като към 31 март тази година те е 729 хил. лв. Най-голямо влияние върху спада на печалбата в строителния сектор са оказали пътностроителните компании. Холдинг Пътища, Трейс груп холд и Мостстрой имат обща загуба от малко над 5 млн. лв. за периода януари-март 2008 г. Според борсови анализатори една от причините за влошените показатели на инфраструктурните компании е сезонният характер на тяхната дейност. Строителството, рехабилитацията и текущото поддържане на пътища се извършва основно в периода март-октомври. През 2008 г. в строителния сектор ще има увеличен брой фалити, твърдят специалистите в бранша. Според тях някои от фирмите няма да издържат на конкуренцията от страна на чуждестранните играчи.

Труд

„Германец влиза в агенция Пътища”

Германски експерт ще бъде съветник на мениджъра на агенция Пътища. Това ще е един допълнителен контрол, съобщи вчера във Варна вицепремиерът Меглена Плугчиева. Присъствието на чуждия специалист щяло да донесе опит, нова информация, съдействие и помощ. Меглена Плугчиева припомни, че трансформацията на фонд „Републиканска пътна инфраструктура” в държавна агенция става факт заради сериозна компроментираност на работата на фонда.