Труд

Първи 5 км от “Люлин”

Почти готови са вече първите 5 км от автомагистрала “Люлин” от столичния Околовръстен път до пътен възел Даскалово край Перник - общо 19,135 км. Това видя вчера държавна инспекция на обекта, водена от вицепремиера Меглена Плугчиева. За 18 юни беше планирано откриването на първите 5 км от София до Мало Бучино, но по тях има още да се работи. Затова вместо рязане на лента имаше проверка. В обхода участваха стотици - пътни и строителни специалисти, областни управители, кметове, държавни служители, политици...Главният изпълнител - турският консорциум “Мапа - Ченгиз”, вчера обеща, че ще пусне отсечката в експлоатация в края на юли. Закъснението е с около 40 дни, казаха специалисти - участници в инспекцията. “Помните ли как миналото лято този мост свършваше в нищото? Европейските пари за “Люлин” бяха спрени и той беше символ на неумението на България да управлява средства от ЕС. Днес мостът е завършен и остава само да се положи асфалтът”, отбеляза с ентусиазъм Плугчиева. Автомагистрала “Люлин” се финансира със 110 млн. евро от предприсъединителната програма ИСПА и с 37 млн. евро от държавния ни бюджет. След замразяването м.г. парите от ЕС за проекта бяха пуснати на 12 май. Ведат Чекинташ от “Мапа - Ченгиз” обеща вчера, че първите 12 км от магистралата ще са готови до края на годината, а цялата “Люлин” ще влезе в експлоатация до края на 2010 г. “По договор трябва да бъде завършена до средата на 2010 г. В никакъв случай не бива да отлагаме пусковия срок”, отряза Плугчиева.

Монитор

ЕК отблокира 1,25 млрд. евро за пътни проекти у нас

Европейската комисия е отблокирала 1,25 млрд. евро за пътни проекти у нас. Това съобщи вчера председателят на Надзорния съвет на Националната агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) Иван Атанасов. Генералната дирекция "Регионално развитие" в Европейската комисия е изпратила писмо до НАПИ, с което разрешава сключването на договори по оперативните програми. От общата сума, отблокирана от Брюксел, 1 млрд. евро са по оперативна програма "Транспорт", а 250 млн. евро - по ОП "Регионално развитие". С парите от програма "Транспорт" се очаква да бъдат изградени лотове от магистралите "Тракия" и "Струма", припомниха от транспортното министерство. В началото на миналата година ЕК забрани на пътната агенция да сключва договори по оперативните програми, след като гръмна скандалът с тогавашния му пътен шеф Веселин Георгиев, раздавал проекти на свързани с братята му фирми. Тогава бяха спрени и парите по предприсъединителните програми ФАР и ИСПА. Отблокирането на средствата става година след преструктурирането на бившия компрометиран пътен фонд и извършените многобройни проверки на системите за контрол и управление на средствата по проектите. Преди месец ЕК размрази парите по програма ИСПА за строежа на магистрала "Люлин" в размер на 115 млн. евро. Сега освобождава и тези по оперативните програми, което е положителен сигнал, коментира Иван Атанасов.

Монитор

Двустайните в източните квартали по-евтини от лятото на 2007 г.

Средните офертни цени на двустайните панелни апартаменти, предлагани за продажба в източните квартали, са по-ниски, отколкото през лятото на 2007 г. Това сочи статистиката на сайта за недвижими имоти imot.bg. Според брокери причината е, че панелките зависят от цените на новото строителство, което в момента също силно поевтинява. Най-голям спад на офертите от 10 процента има при жилищата от сегмента в „Младост 1А". Там двустайните панелки сега се оферират от 757 до 11154 евро за квадрат. Най-малко - 50 000 евро, се искат за панелка с площ от 66 квадрата. Най-високата оферта е за луксозно ремонтиран имот от 70 кв. м, за който е обявена цена от 75 000 евро. Тристайните в квартала се предлагат за продажба от 771 до 1282 за квадрат. При тях средните цени са с 16% по-високи, отколкото през лятото на по-миналата година. В съседния „Младост-1", който е най-близо до центъра, двустайните са по-евтини с 4% в сравнение с преди 2 години, сочи статистиката. Предлагането е от 677 до 900 евро за единица площ. За най-евтиния имот се искат 44 000 евро, а за най-скъпия - 63 000 евро. При тристайните цените варират от 47 900 до 85 000 евро и средните им нива са колкото през юни 2007 г. От 765 до 1131 евро за квадрат варират офертите на двустайните в „Младост-3" и средните им нива са с 2% по-ниски отпреди 2 години. Най-евтино - за 45 900, се предлага жилище от 60 квадрата на последен етаж. Най-скъпата оферта от 69 000 евро също е за апартамент на осми етаж. Тристайните панелки в тази част на мегакомплекса се оферират от 62 000 до 82 500 евро. В един от най-старите панелни комплекси в София „Дружба-1" в сравнение с по-миналия юни двустайните са с 3% по-евтини, а тристайните - с 4 на сто по-скъпи, сочи статистиката. Двустайните се оферират от 32 900 до 65 000 евро, а тристайните - от 51 000 до 75 000 евро.

24 часа

Бизнесът: Режем заплатите, за да не уволняваме

Налага се заплатите в някои браншове да бъдат намалени, за да не се стига до съкращения. Това обяви вчера на конференция за корпоративната социална отговорност Димитър Бранков, зам.-шеф на Българската стопанска камара. И за работодателите не било изгодно да изгонят готовите си кадри, а след няколко месеца, когато пазарът се възстанови, да наемат и обучават нови. В сектори като машиностроенето, химическата индустрия и тестилната промишленост това било наложително. В тях и работата била на по-ниски обороти. Натоварването е с 30-40% по-малко в сравнение с миналата година, което предполага и предоговаряне на заплатите, смята Бранков. Той предупреди, че рискът от масово преминаване в сивата икономика става все по-голям. В ЕС сивият сектор е 16%, у нас бил поне двоен. Със 140 000 намалели осигурените от началото на годината. Според БСК работещите трябва да се осигуряват на пълна заплата, за да не пострадат пенсионерите, майките, болните. Българите тепърва ще усещат кризата, категорични са работодателите. 160 процедури по неплатежоспособност били обявени в Агенцията по вписванията. По 36 000 масово уволнени били регистрирани в първите няколко месеца на годината. За май били 1700, но нямало гаранции, че наесен нещата няма пак да се влошат.

Стандарт

Петима наддават за “Каменица”

Петима кандидати ще наддават за "Каменица" и останалите 10 пивоварни на AB InBev в Централна и Източна Европа, съобщи Ройтерс. Освен CVC Capital Partners (CVC) интерес към пивоварните проявяват и частните инвестиционни фондове Cinven и Warburg Pincus, както и TPG и Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR). Сумата, която се готвят да платят KKR, CVC и TPG, е 2,5 млрд. долара. Парите са за пакета от 11-те пивоварни в България, Хърватска, Чехия, Унгария, Черна гора, Румъния и Сърбия, твърди Уолстрийт Джърнъл. От всички споменати компании обаче отказват коментар относно евентуална сделка. Очаква се AB InBev да направи управленски презентации на активите през следващата седмица, а първите реални оферти да бъдат направени след около две седмици. Българското предприятие "Каменица" АД, което е част от продавания пакет пивоварни, е второто по продажби на бира у нас. Компанията е произвела над 1,5 млн. хектолитра бира през 2008 г. Инвестициите, които е направила през миналата година, са повече от 15 млн. лв.

Новинар

Ядем основно бял хляб, фасул и домати

Основните хранителни продукти, които са използвали домакинствата у нас през миналата година, са бял хляб, зрял фасул, картофи, домати и птиче месо. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). През миналата година средно едно домакинство е изконсумирало почти 19 килограма птиче месо и 17 килограма кайма. Потреблението на риба и свинско месо е почти равно – по около десет килограма. Според данни на НСИ за година едно домакинство е изяло повече от 17 килограма ябълки и над 28 килограма дини и пъпеши. Това са и най-предпочитаните плодове, следвани от гроздето, прасковите и кайсиите. Оказва се, че маслините са по-предпочитани от ягодите, черешите, вишните и крушите. От зеленчуците най-харесвани са доматите, следвани от зелето, краставиците и кромид лук.

Дневник

Вълна от недоволство се надига срещу регулаторните реформи на Обама

Предложените от Барак Обама късно в сряда реформи в регулацията на финансовите пазари бързо повдигнаха вълни на недоволство сред банкери и представители на хедж фонд индустрията. Американският президент предизвика противоречиви реакции и сред най-големите медии в страната. "Ню Йорк таймс" например коментира, че предложените реформи са опит да се запълнят с пръсти пукнатините в язовирна стена, вместо да се ремонтира самата стена. "Предложенията са толкова всеобхватни и противоречиви, че ще предизвикат много несигурност на финансовите пазари", заяви пред "Блумбърг" шефът на Американската асоциация на банкерите Едуард Инглинг. "Не вярвам, че Фед може да властва на такава голяма вселена, каквато са финансовите пазари", каза пред "Уолстрийт джърнъл" Джон Тейлър, президент на NCRC, в която членуват 600 граждански организации. "Прекомерните правомощия на Фед са най-противоречивата точка от плана", смята Робърт Литън от института Brookings Institution. Други анализатори коментираха пред "Блумбърг", че реформите неизбежно ще доведат до активно лобиране за отхвърлянето им. Промените, които трябва да минат през ситото на Конгреса (американския парламент), преди да станат закон, ще променят из основи регулацията на финансовите пазари и компаниите, които оперират на тях. Това се очаква да се случи до края на годината. Федералният резерв ще получи част от правомощията на Комисията по ценни книжа и финансов надзор (SEC), което е историческа промяна в статута на американската централна банка. Фед ще се превърне в надзорник на най-големите банки в страната и ще изисква от тях информация за дейността и портфейлите им. Той ще може да определя капиталовите им позиции и необходимите провизии за покриване на евентуални загуби от лоши кредити. Кои банки ще попаднат под новата регулация ще решават Федералният резерв и Съветът за надзор над финансовите услуги - все още несъществуваща организация, която ще се председателства от финансовото министерство.

Сега

Латвия свършва парите до август

Латвийският премиер Валдис Домбровскис призна, че страната му е на ръба на фалита до месец и половина, независимо от финансовата помощ на Евросъюза и подкрепата на МВФ, съобщи Интерфакс. Домбровскис каза, че без "донорска" помощ Латвия още през август няма да има пари да изплаща заплати, пенсии и други държавни сметки. Той вчера преговаря с международни донори. Премиерът призова за съкращаване на разходите и получаването на международен заем. "Съкращаването е по-тежка мярка, защото това неминуемо ще доведе до сериозно социално напрежение, което може да предизвика непредвидими последствия", се казва в заявление на Валдис Домбровскис, разпространено от медиите. Премиерът отбеляза, че не е работил по времето на "добрите години", но се извини на народа на Латвия за изпитанията, които му се налага да понесе. Междувременно вчера в Латвия се състояха масови акции на протест под лозунга "Министрите в оставка" и "Долу Сейма", в които взеха участие няколко хиляди души.