24 часа

"Дянков: Няма да свиваме още разходи, търсим нови приходи"

Въпреки новите бюджетни дефицити, които се отварят в различни сфери, правителството няма да съкращава допълнително разходи през тази година извън вече обявените 15%. Това съобщи финансовият министър пред БНР в четвъртък, когато в страната пристигна мисия на МВФ и експерти на Европейската комисия, за да направят преглед на състоянието на бюджета и оценка на мерките, предприети от кабинета. По думите на Симеон Дянков администрацията ще се фокусира още повече върху повишаването на приходите, като ще се търси експертизата на фонда и Брюксел. Поставянето на праг в ограничаването на разходите дойде на фона на нови данни за влошаване на икономиката - ръст на корпоративните фалити, потвърден спад на брутния продукт за второто тримесечие (4.9% на годишна база при предварителни 4.8 на сто) и свиване за десети пореден месец на промишленото производство, ключов показател за икономическата активност.

Монитор

"Икономиката се сви с 4.9% за година"


Брутният вътрешен продукт на страната намалява с 4,9 на сто през второто тримесечие на тази година спрямо същия период на 2008 г., отчетоха вчера от националната статистика. Неговият обем е 16,321 млрд. лева по текущи цени. Преизчислен в евро, българският БВП е 8,345 милиарда, а на всеки човек у нас се падат по 1099 евро. Запазва се тенденцията за свиване в родната икономика. През първите три месеца на годината обемът на БВП беше 13,961 млрд. лева, а съкращението спрямо съответното тримесечие на 2008 г. бе 3,5 на сто. Промишлеността намалява дяла си в добавената стойност на родното стопанство и достига до 31,4 на сто през второто тримесечие на 2009 г. Само 6 на сто от добавената стойност на икономиката се падат на аграрния сектор. За лично потребление населението харчи през второто тримесечие на 2009 година 72,3% от произведения БВП. На практика това означава, че хората потребяват с 5 на сто по-малко, отколкото през същото тримесечие на 2008 г.

Новинар

"Лихвите по кредитите започнаха да падат"

Някои банки у нас започнаха да намаляват лихвите по отпусканите кредити, показа проверка на „Новинар”. Понижението при някои от финансовите институции е между 0,5 и 2 процентни пункта. Причина за поевтиняването на заемите е тенденцията за намаляване на лихвите по депозитите и подобряване на ликвидността на трезорите, обясниха банкери. Първоначално ще поевтинеят новоотпуснатите заеми, като след това намалението ще засегне и по-старите кредити, при които ще се наложи предоговаряне, добавиха те. Райфайзенбанк обяви вчера, че жилищните кредити в лева със срок на изплащане до 15 години поевтиняват с 1,50 процентни пункта до 9,45 процента. Когато срокът, в който клиентът трябва да покрие заема си, е над 15 години, лихвата е 10,45 процента. За кредитите в евро намалението е 0,80 процентни пункта – до 8,25 процента със срок за изплащане до 15 години. За по-голям период лихвата вече е 9,25 процента.

Сега

"14 български фирми влизат в Топ 500 на Източна Европа"


14 български фирми, предимно от енергетиката, влязоха в третата поредна годишна класация Топ 500 на най-големите и динамично развиващи се фирми в Централна и Източна Европа, изготвена от международната одиторска компания "Делойт". На първо място сред нашите компании е "ЛУКойл Нефтохим", следвана от Българския енергиен холдинг, "Мобилтел", "Овергаз", БТК и др. За пореден път най-просперираща в Източна Европа е полската компания за преработка и дистрибуция на течни горива PKN Orlen, следвана от унгарската газова MOL и украинския "Метинвест Холдинг". "Най-добре подготвени за кризата са компаниите от сферата на енергията и ресурсите и онези, които са достатъчно гъвкави да отговорят на нуждите на потребителите", обобщи класацията председателят на "Делойт България" Илиян Василев.

Стандарт

"Търсим милиард за магистрали"


Страната ни ще поиска заем между 800 млн. и 1 милиард евро от Европейската инвестиционна банка. Това съобщи зам.-министърът на транспорта Ивайло Московски на комисията по транспорт в парламента вчера. Сумата ще покрие държавното съфинансиране по големите инфраструктурни проекти като метрото, жп линията Свиленград-турска граница, както и аутобаните "Тракия", "Струма" и "Марица". Все още се водят преговори с банката за размера и условията на кредита. Проектите се финансират по Оперативна програма "Транспорт", но по нея идват само 80% от парите за тях. Останалите средства ще се търсят чрез въпросните заеми. По-ниски такси за паркиране на самолети на летище София обмислят от транспортното министерство. Тарифите на различните летища в страната да се диференцират в зависимост от интереса на самолетните компании към тях, искат от ведомството. Според транспортния министър Александър Цветков тарифите на летище Пловдив трябва да са с около 20% по-ниски от тези на аеропорта в София. Трябва да се преразгледат и таксите на пристанищата, както и тарифите за превоз в държавната железница.

Труд

"Приходите от продажби са намалели с 18%"


Приходите от продажби за юли 2009 г. намаляват със 17.7% спрямо същия месец на предходната година, съобщава НСИ. В търговията на дребно намалението от 9.2% се дължи на регистрирания спад във всички съставни дейности. Изключение прави търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, която отбелязва ръст от 2.9%. Отрицателните темпове се движат в границите от 0.5% за търговията с фармацевтични и медицински стоки до и 20.9% - с компютърна и комуникационна техника. В бранша на автомобилни горива и смазочни материали намалението е 6.0%, а дейността формира около четвърт от обема на приходите. В търговията на едро се наблюдава спад от 16.9%. При нехранителни потребителски стоки и търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия намалението е незначително, съответно 3.1% и 4.1%. Двете дейности създават около 40% от обема на приходите.