Дневник

"80 болници ще бъдат закрити до средата на 2010 г."


Дълго отлаганата реформа в здравеопазването ще започне под натиска на финансовата криза и при орязан бюджет за болниците и за лекарства. Това е изводът от представянето на бюджета за здравеопазване за 2010 г., направено от министър Божидар Нанев. За да компенсира липсите, министерството ще трябва да закрие или да преструктурира отделения и болници, да въведе тримесечни делегирани бюджети за лечебните заведения и да затегне финансовата дисциплина навсякъде. "Парите не са достатъчни, но правим опити в трудни условия за преформатиране на системата, а това е можело да стане преди време в много по-добри условия", каза министърът. Той прогнозира, че още в първата половина на 2010 г. около 70-80 лечебни заведения ще затворят врати или ще станат хосписи и болници за долекуване. Тези в Трън, Кула и Радомир ще бъдат закрити още тази година, защото на практика са фалирали. Експерти разработват 9 клинични пътеки за долекуване и рехабилитация, които ще се плащат от здравната каса и чрез които ще се финансират новите центрове. Нанев съобщи, че за догодина парите за здравеопазване са 2.6 млрд. лв., като най-много са орязани средствата за болнична помощ - с 220 млн. лв. Те ще бъдат компенсирани с реформата и като се спре източването на пари. Към 30% от хоспитализациите сега са фалшиви, каза Нанев. Догодина клиники, които не отговарят на стандартите за съответното заболяване или нямат специалист на пълен работен ден, няма да могат да работят със здравната каса, което означава, че ще останат без финансиране. Според министъра подобни отделения има в около 100 лечебни заведения в страната и те постепенно ще отпаднат. Почти всички стандарти вече са готови, до края на годината ще бъдат приети и тези за педиатрия и вътрешни болести, за да могат да се използват като механизъм за пресяване на лечебните заведения, поясни и зам.-министър Валерий Митрев.

Монитор

"Само на 5% от българите им стигат парите"


България се нарежда на второ място по бедност в Европа. 92% от българите смятат, че бедността у нас е силно разпространена. Това показа проучване на европейската статистическа служба Евробарометър. То беше представено вчера в Брюксел по време на конференция, посветена на обявяването на 2010-а за година за борба с бедността и социалното изключване. Проучването е проведено между 28 август и 17 септември сред 27 000 души от всички държави членки на общността. По-бедни от нас се чувстват само унгарците 96% от тях са заявили, че бедността е повсеместна в страната им, с което заемат първото място в изследването. Трети са румънците с 90%. Трите страни сме на дъното по посрещане на месечните си нужди. Само 5% от хората у нас могат без проблем да си плащат сметките и да покриват всички разходи със заплатата си. 40% се справят много трудно, а 52% някак успяват. В Унгария са почти като нас - и при тях само 5% нямат проблем с харчовете си, 61% някак успяват да се оправят, на 34% им е трудно.

Сега

"София е с рекордно ниски приходи от сделки с имоти"


Кризата на имотния пазар е ударила сериозно бюджета на Столична община. Приходите от данъка върху сделките с имоти е рекордно нисък, като за първите 9 месеца в бюджета на София са постъпили едва 28% от планираните по това перо средства, сочат данните за изпълнението на бюджета към края на септември. Данъкът върху сделките е едно от най-сериозните пера в собствените приходи на общината. За тази година в бюджета на столицата по план от него трябваше да постъпят 155 млн. лв., или 26% от общите собствени приходи на кметството. Тази прогноза със сигурност няма да се изпълни, и то с много. До момента от данъка в общинската хазна са постъпили едва 43.5 млн. лв. При останалите налози изпълнението е добро - 71% при данък сгради и 91% при този за колите. В момента приходите като цяло изпреварват разходите - 751.5 млн. срещу 666 млн. Въпреки по-ниските приходи от данъци София се надява да завърши годината без дефицит, коментира зам.-кметът Минко Герджиков. Недостигът в бюджета щял да се компенсира с антикризисните мерки на общината като повишаване на събираемостта на неплатените в минали години данъци и такси. Досега от несъбрани стари плащания са влезли 46 млн. лв., а инфраструктурните проекти бяха орязани превантивно със сходна сума.

Стандарт

"Сменяме банка за два дни"


Само за два дни ще сменяме банката си от 1 ноември. Сметките ще се прехвърлят от един трезор в друг с минимални усилия. Това предвижда споразумение между банките в Европейския съюз, към което се присъединиха и 25 родни трезора. Услугата е безплатна за сметки, открити преди повече от година. Ако все пак има някакви такси, клиентът трябва да бъде уведомен предварително. Освен това размерът им трябва да бъде адекватен на действителните разходи, се посочва изрично в документа. Прехвърлянето става само с подаване на заявление в новоизбраната банка. Всичко останало е грижа на служителите. Това важи не само за граждани, но и за фирми. Новата банка е длъжна да уведоми и комуналните дружества, ако си плащате ток и вода през сметката.

Труд

"Русия потвърди своя договор за “Белене”


Руската компания “Атомстройекспорт” продължава да изпълнява своите задължения по строителството на АЕЦ “Белене”. Главният изпълнител изпрати това официално съобщение вчера до “Труд” по повод решението на германския енергиен гигант РВЕ (RWE) да се оттегли като инвеститор. “Промяната във финансовата структура на проекта не води до преразглеждане на задълженията на “Атомстройекспорт”, изтъкна компанията. Така на този етап отпада и въпросът за евентуалните неустойки. РВЕ беше стратегически партньор на българската НЕК, като трябваше да получи 49% от акциите на бъдещата АЕЦ. След отказа на германския гигант страната ни отново разполага със 100% от капитала на “Белене”. По-късно този дял може да падне до 20%.