Дневник

„Фиктивни фалити на фирми завличат кредитори”

Асоциацията на банките в България (АББ) предлага промени в Търговския закон, които да облекчат обжалването на фиктивни фалити на фирми, чрез които се ощетяват кредиторите. Това става ясно от предложения на асоциацията как да се подобрят условията за събиране на вземанията. Става дума за обявяване на фалит със задна дата, която предхожда тегленето на кредита. Така банката остава с невърнат заем и с недействителни обезпечения. Според адвокати, пожелали анонимност, една от най-разпространените техники е следната - длъжникът сам подава молба в съда да бъде обявен в неплатежоспособност. Съдът назначава експертиза за установяване на неплатежоспособността, която се извършва от вещи лица. Обикновено тя се доказва с неплатени фактури или договори. След подходяща "мотивировка" на вещите лица длъжникът получава становище с исканата от него дата. И тъй като сам е поискал фалита си, кредиторите не знаят и няма кой да го оспори, съдът одобрява датата. Това е проблем за различни видове кредитори - големи вериги магазини, дистрибутори, доставчици още от 1999 г., но през последната година схемата стана "много модерна" и вече и банките са потърпевши, коментираха юристите.

„Пазарът на взаимни фондове расте седми пореден месец”

Пазарът на взаимни фондове отчита ръст за седми пореден месец, показват данните на Българската асоциация на управляващите дружества към края на октомври. Нетните активи под управление се повишават с малко под 5 на сто на месечна база и са около 358 млн. лв. Включвайки към тях и средствата, събрани от чуждестранните взаимни фондове, предлагани в България, общо нетните  активи на пазара са в рамките на 528 млн. лв., или под 1% от очаквания брутен вътрешен продукт на страната за 2009 г. Отчетеният ръст се дължи както на по-крупните постъпления в няколко фонда като "Алфа паричен фонд" и "Астра кеш", така и на по-доброто представяне на местния и чуждестранните капиталовите пазари от пролетта насам.

„Банкери отново прогнозираха спад на лихвите по кредитите”

За пореден път през последните седмици банкери прогнозираха намаление на лихвите по кредитите, което е от ключово значение за развитието на сектора на имоти. Това стана ясно по време на конференцията за недвижими имоти BalRec в София вчера. До края на годината няколко финансови институции ще намалят лихвите по кредитите, прогнозира пред аудиторията Емил Ангелов, зам.-главен изпълнителен директор на банка Пиреос. По думите му това няма да стане с 2 - 3%, а плавно и постепенно, на няколко етапа. В близките една-две години няма да достигнем лихвите по кредитите, които бяха в началото на 2008 г., смята Ангелов. Това обаче ще върви паралелно с увеличение на дела на лошите заеми, се разбра още на форума. Главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов потвърди, че се очаква допълнително влошаване на кредитните портфейли на банките през следващите месеци, но успокои, че техният размер няма да достигне застрашителни размери. Нещата в това отношение ще започнат да се подобряват през следващата година. Тогава според Емил Ангелов кривата на необслужваните заеми ще започне плавно да се изравнява.

Монитор

„Отсяват фирмите, кандидати да дострояват Тракия”

Първоначално ще има отсяване на компаниите, кандидатстващи за дострояването на автомагистрала "Тракия", като ще бъдат оставени да се състезават имащите капацитет да го направят, съобщи вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Техническите оферти няма да се отварят в един ден, добави той. Според него това е по-скоро изключение в Европа, отколкото правило. Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е готово с документацията по търговете за магистрала "Тракия", припомни министърът. Първият от тях ще се състои на 12 ноември. Няма да има дискриминационни условия към фирмите, участващи в процедурата, увери още министърът.

„Банките решават за падането на лихвите до седмица”

До една седмица банките ще представят предложение как постепенно да се намалят лихвите по кредитите, заяви председателят на управителния съвет на Асоциацията на банките в България (АББ) Виолина Маринова, цитирана от "Дарик". До месец лихвите и по депозитите, и по кредитите ще паднат, прогнозира финансистът Емил Хърсев, като обясни, че процесите на снижаване на лихвените равнища вече са започнали и текат едновременно и по депозитите, и по кредитите. В сряда представители на АББ се срещнаха с финансовия министър Симеон Дянков и обсъдиха идеите на банките и правителството за облекчаване на кредитирането и намаляване на лихвите. "Банковата общност ще излезе с предложение за подобряване на финансовата ситуация в България", заяви Илиан Зафиров - член на УС на АББ и член на УС и изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка.

„€ 200 млн. трябват на година за поддръжка на АЕЦ Белене”

Около 200 милиона евро годишно са необходими, за да бъде поддържан проектът АЕЦ "Белене", каза вчера председателят на борда на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Борис Пеков. Не е добре в момента проектът за изграждане на нова атомна централа да бъде изцяло спрян, коментира още Пеков. Според него този проект трябва да се поддържа поне с минимално необходимите средства и да не се спира това, което вече е започнало. Пеков посочи, че ако се вземе решение за замразяване на проекта и консервиране на площадката, това също ще струва пари.

Стандарт

„Връщат ДДС за 7 дни”

Само за седмица фирмите, които са изрядни към хазната, ще получават обратно ДДС-то си. Това ще стане благодарение на "златния" регистър на изрядните платци, подготвен от финансовото министерство, каза строителният министър Росен Плевнелиев. Фирмите, които не плащат данъците си, ще бъдат вадени от регистъра за 5 години. Регионалното министерство ще спести 800 млн. лв. до края на мандата от орязани разходи, обеща министърът на имотния форум BalREc. Представителните разходи на ведомството са свити от 32 600 на 1600 лв., а разходите на политическия кабинет на МРРБ са съкратени от 550 000 на 220 000 лв.

24 часа

„Банкери зад Дянков за ниски лихви”

Банкери се обявиха вчера в подкрепа на инициативата на вицепремиера Симеон Дянков за намаляване на лихвите у нас. В сряда той имаше среща с представители на асоциацията на банките, за да обсъдят мерки за подобряване на кредитирането, намалението на лихвите, подпомагането на бизнеса с цел по-бързо излизане на икономиката от кризата. Една от дискутираните мерки е била емитирането на евроблигации от правителството. Според Мая Георгиева, изпълнителен директор на ПИБ, това ще е изключително добър ход. Виолина Маринова, шеф на банковата асоциация и на Банка ДСК, смята, че позитивен ефект ще е освобождането на ресурс. Друга обсъждана идея била отпадне на 100-процентовата гаранция с ДЦК върху бюджетните сметки, които управляват банките.

Труд

„Изготвят критерии за нов инвеститор в АЕЦ Белене”

Около 200 млн. евро годишно ще излиза поддържането на АЕЦ “Белене”. Проектът не трябва да бъде спиран, каза вчера шефът на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Борис Пеков. Замразяването на строежа също ще струва пари, защото площадката трябва да се консервира. По информация на Пеков главният изпълнител на АЕЦ “Белене” - “Атомстройекспорт”, все още не е поискал неустойки за забавянето на проекта. Пеков заяви, че скоро ще бъде обявен конкурс за стратегически партньор при изграждането на втората ни електроцентрала. Трябва да има ясно дефинирани критерии за участие.

Пари

„Банкери: Само икономически подем ще свали лихвите”

Банките нямат нужда от ликвидност, а от добри проекти, които са икономически обосновани и обезпечени. За да има евтин банков ресурс, трябва икономиката да работи, убедени са банкери. Понижението на лихвите е резултат от реформиране на икономиката, смята Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. Проблемът не е във високите лихви, а в липсата на обосновани проекти за кредитиране, каза Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК.