Вестник Дневник

"Кризата в Дубай блокира плащания по държавен външен дълг за милиарди"

Дубай шокира инвеститорите и света вчера, след като проблемите с имотния пазар и свитата финансова ликвидност в региона принудиха най-голямата му държавна инвестиционна компания "Дубай уърлд" (Dubai World) да обяви, че не може да обслужва международните си задължения. Тя поиска замразяване на плащанията по дълг от 59 млрд. долара за 6 месеца.

Новината доведе до сериозно понижение на глобалните фондови пазари и разклати инвеститорското доверие в държавите от Персийския залив. Застраховките срещу фалит на Дубай, което е едно от седемте емирства на ОАЕ, пък се увеличиха с цели 131 базисни пункта до 571 пункта според CMA DataVision. "Мууди'с" и "Стандарт&Пуърс" веднага понижиха рейтинга на "Дубай уърлд" и още няколко големи дружества. Обявените проблеми изненадаха неприятно инвеститорите в облигации на холдинга, тъй като през последния месец те са били уверявани лично от правителството на арабското емирство, че той ще покрива редовно задълженията си.

"Трайчо Трайков: Банката за развитие ще мине към икономическото министерство"

Българската банка за развитие ще премине към икономическото министерство от финансовото. Това съобщи икономическият министър Трайчо Трайков на организирания от ведомството за поредна година "Български икономически форум".

"Банката за развитие в момента, не е никаква насърчителна банка, но това ще се промени и ще премине от "Министерството на ограниченията" към "Министерството на растежа", каза Трайков. Той визираше съответно финансовото министерство (на ограниченията) и оглавяваното от него ведомство.

"Колко струва Българската фондова борса 1.0"

След две години на криза и замразяване на ухажването за Българската фондова борса (БФБ) правителството отново реши, че на дневен ред може да излезе продажбата на държавния дял в оператора. Финансовият министър Симеон Дянков дори изтъкна, че водещ критерий за това ще бъде цената, която държавата може да получи за собствеността си (44% от капитала).

Апетитът обаче може би все още не е затихнал, след като германският оператор "Дойче бьорзе" и виенският му регионален конкурент продължават да се оглеждат за нови покупки. В момента "Дойче бьорзе" е единственият стратегически играч за най-голямата борса в Централна и Източна Европа - Варшавската, докато Виена потърси допълнително финансиране, за да продължи придобиванията си, след като стана собственик на борсата в Любляна в края на 2008 г.

Вестник Пари

"Дянков става арбитър по делистването от борсата"

Министърът на финансите Симеон Дянков ще бъде последен арбитър на спора около делистването на слаболиквидните компании от Българската фондова борса. Ден след като обяви, че ще се нагърби с привличането на купувач за държавния дял в борсовия оператор, на Дянков ще му се наложи да разреши още един казус около БФБ.

На свое заседание съветът на директорите на БФБ реши да не променя правилника, като по този начин потвърди решението си да изхвърли от търговия слаболиквидните компании. Така на практика борсовият оператор за пореден път отхвърли натиска на надзора застрашените дружества да бъдат оставени на БФБ. Ръководството на борсата е било единодушно в решението си, става ясно от протокола към заседанието.

Вестник Сега

"Пътната агенция отваря офертите за разпространение на винетките"

Днес в Агенция "Пътна инфраструктура" ще бъдат отворени ценовите оферти за избор на изпълнител, който ще отговаря за разпространението на винетките през следващите 4 години. Миналата седмица стана ясно, че три фирми са подали документи за участие. Кандидатите са "Български пощи", ГДЗЗД "Разпространение на винетни стикери", което е консорциум между СиБанк и "ВИП Секюрити" и обединението между "ЛУКойл" и притежавания от бизнесмена Васил Божков "Холдинг Пътища".

Преди две седмици стана ясно, че тримата кандидати ще бъдат подробно огледани, за да се види дали отговарят на техническите условия и едва тогава ще бъдат отворени и ценовите им предложения. Вчера от пътната агенция обаче казаха, че допуснатите до отваряне на ценови предложения ще станат ясни непосредствено преди самото отваряне днес.