Сега

България вече усвои цели 2 на сто от еврофондовете

Почти три години след началото на членството на България в Европейския съюз страната ни стигна до усвояване на 2.17% от средствата, отпуснати от еврофондовете. Това става ясно от данни на Министерството на финансите към края на ноември тази година. Общо по седемте оперативни програми са предвидени над 8 млрд. евро, в които е включено и българското съфинансиране. Допреди две седмици по сключени договори обаче са платени по-малко от 180 млн. евро. Все пак през последните месеци има известно наваксване, защото към края на юни 2009 г. България беше усвоила само 0.99% от средствата по оперативните програми.

Новинар

Бавели плащанията на стопаните

Земеделските производители получават само 16 лв. плащания на декар площ. Това каза депутатът от Коалиция за България Пенко Атанасов. Оказа се, че вместо стопаните да получат пълната сума за декар от около 22 лв., те получават само европейските пари, без националните доплащания, допълни депутатът. По думите му тези средства няма да бъдат платени в пълния им размер тази година, а ще бъдат дадени от втория транш следващата, което е изключително обезпокоително, заяви Атанасов.

Дневник

Държавата може да се разплаща с бизнеса с пари от резерва

Правителството може да използва пари от фискалния резерв в началото на следващата година, за да изплати част от просрочените си задължения към бизнеса.
Според финансовия министър Симеон Дянков това е най-реалистичният вариант, като той го е посочил по време на среща в сряда с министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев и браншовите организации в строителството, разказаха участници.
"Министър Дянков посочи, че най-реалистичният вариант е да бъдат изтеглени средства от фискалния резерв в началото на 2010 г., за да се платят част от задълженията към компаниите", каза Иван Бойков, изпълнителен директор на строителната камара. "Кога и как точно ще стане плащането ще стане ясно на 23 декември - тогава ще се подпише официален документ между бизнеса и правителството", допълни Румен Йовчев, председател на браншова камара "Пътища". От финансовото министерство отговориха пред "Дневник" с неясното "търси се оптималният вариант за бюджета за разплащане с бизнеса".

Монитор

Банката за развитие отпуснала 455 млн. лв. за бизнеса

Българска банка за развитие (ББР) е отпуснала 455 млн. лв. на търговските трезори за периода март-ноември 2009 г. Всички заеми, които държавната институция е раздала за целево финансиране на малки и средни предприятия (МСП) и земеделски производители, са усвоени от търговските банки. За финансиране на земеделието са отпуснати 80 млн. лева, съобщиха от ББР. Останалите средства са за инвестиционно и оборотно кредитиране на МСП. Банките са предоставили над 1240 заема, а разкритите работни места, вследствие на направените инвестиции, са 7852. Търговията е най-често кредитираният сектор със средства от целeвата кредитна линия за МСП. Секторът държи първо място с 28,5% от всички отпуснати заеми. Близо 24% от парите са договорени за проекти в преработващата промишленост. Следват селското, горското и рибното стопанство с 22,5%.

Стандарт

Строят паркинги с 33 млн. от Европа

Паркинги, молове и индустриални зони с пари от ЕС ще строят общините. Това ще бъде възможно след създаването на нов холдингов фонд към строителното министерство, който ще работи по правилата на програма Джесика. В него ще влязат 33 млн. евро от средствата по ОП "Регионално развитие", обясни зам. строителният министър Лиляна Павлова. Парите ще се управляват от Европейската инвестиционна банка и с тях ще се подпомагат само проекти, от които градовете могат да печелят бързо. Финансирането ще е по нови правила. Вероятно половината от парите за проектите ще се дават от Брюксел, докато по останалите мерки на ОППР еврофинансирането е 80%, обясни Павлова. Правилата на работа обаче все още се обсъждат. Собствените средства на общините ще се възвърнат в бюджетите им от печалбата на паркингите и моловете, обясни Павлова. След като заработи фондът към него, ще бъдат изградени и регионални подструктури.
Европарите за завършени проекти на 20 общини са забавени от управляващия орган, който трябва да одобри разходите. През януари обаче ще бъдат разплатени 20 млн. лв. от тях, уточни Павлова. Строителното министерство пое риска първо да изпрати в Брюксел оценката за съответствие и до два месеца се надяваме нашето ведомство да получи и първата положителна оценка, обяви регионалният министър Росен Плевнелиев. След две седмици трябва да бъде избран новият шеф на пътната агенция, допълни той.

Сега

Брюксел дава 75 млн. евро компенсация за "Козлодуй"

България ще получи 75 млн. евро компенсации за затваряне на блоковете 1-4 на АЕЦ "Козлодуй" през 2010 г. Това става ясно от одобрения вчера бюджет на ЕС за догодина. Сумата за АЕЦ "Козлодуй" е първият транш допълнителни компенсации, които до 2013 г. трябва да стигнат 300 млн. евро. Оказа се обаче, че страната ни няма да може да получи тези пари по ускорената процедура още в началото на следващата година, както се очакваше. "Заради възраженията на политическата група на "Зелените" усвояването на тези 75 млн. евро ще мине като нормална процедура през Европарламента, което ще отнеме от 3 до 4 месеца", съобщи българският евродепутат Ивайло Калфин.

Стандарт

Вадим 15 лв. отгоре за парно

Около 15 лв. отгоре трябва да приготвят софиянци за сметката си за парно за януари. Цената на парното в столицата от Нова година да се повиши с 9,44%, предлага Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. При средна сметка за януари 2009 г. от 150 лв. за първия месец на 2010 г. тя ще бъде 165 лв. Цените на парното в големите градове да се вдигнат между 7,03% и 11,10%, предлага ДКЕВР. Най-голям скок се предвижда за Варна, а най-малък - за Велико Търново. Причината за скока е поскъпването на природния газ. "Булгаргаз" е внесъл в ДКЕВР предложение за увеличаване на цената със 17,02%. Регулаторът от своя страна предлага газът да поскъпне с 15,62%. Новите цени на газ и парно ще бъдат обсъдени следващия вторник. Ако предложенията на ДКЕВР бъдат приети, цената на 1000 куб. м газ от Нова година ще бъде 432,54 лв. без ДДС при сегашна цена от 374 лв.

Труд

Опашки за запис на GSM номера

Десетки граждани извиха опашки, за да регистрират предплатените си сим карти вчера. Досега интересът към услугата бе символичен и голямата част от абонатите изобщо не знаеха, че трябва да представят име и ЕГН, за да бъде активен GSM-ът им и след Нова година. Клиенти на “Прима” услугата на “М-Тел” окупираха столичната Централна поща. От три дни всички пощенски клонове събират данни за притежателите на предплатени карти на “М-Тел”, а от днес потребителите на “Би кънект” и “Фрог” на “Глобул” също могат да регистрират сим картите си там. Краткият срок за регистрация на предплатените сим карти със сигурност ще доведе до главоболия за нашенците, работещи в чужбина - особено ако не се прибират по Коледа. В този случай проблемът може да се реши, ако са оставили пълномощно, с което някой близък да регистрира номер на тяхно име. Ако нямат такъв човек, другият вариант е да помолят приятел да запази сим картата им, но на свое име.