Вестник Дневник

"Депозитите ще растат по-бързо от кредитите"

През тази и следващата година депозитите ще растат по-бързо от кредитите в България. Средният годишен ръст на банковите депозити през двете годни ще е 6.3%.През тази и следващата година депозитите ще растат по-бързо от кредитите в България. Средният годишен ръст на банковите депозити през двете годни ще е 6.3%. Това се посочва в последния доклад на "Уникредит груп" за богатството на домакинствата в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) с фокус към България. Данните бяха представени от Милен Касабов, старши икономист в Уникредит Булбанк.

Със сигурност обаче ръстът както на активите (депозити, инвестиции в ценни книжа, пенсионни фондове и т.н), така и на задълженията (ипотечни и потребителски заеми, кредитни карти) в бъдеще ще е далеч от "бурните нива в периода между 2000 и 2007 г." - 30% среден ръст на активите и 54% на задълженията. Средногодишният ръст при ипотечните кредити за следващите две години ще бъде 5.3%, а за потребителските - -0.5%, прогнозират от Уникредит.

"Само за един ден фирми са обявили 77.5 млн. лв. загуби от блокадата"

Само за един ден на горещите телефони в министерствата на икономката и на земеделието са постъпили 13 сигнала от браншови организации и компании с декларирани загуби за над 77.5 млн. лв., съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство.

Оплаквания са постъпили от 5 фирми, които транспортират храни, дървесина, торове, житни култури и пет компании от туристическия бизнес в района на Банско, Разлог, Сандански и София, които са сред най-потърпевшите от блокадата.

Сигнали са подали още една въгледобивна компания и две дружества, търгуващи с метали и електроматериали.

Вестник Пари

"МапаДженгиз е поискала още пари за Люлин"

До две седмици пътната агенция подписва анекс към договора за утобана. Турската компания е представила график за довършването на проекта, според който магистрала Люлин ще бъде готова до 21 декември 2010 година.

Вестник 24 часа

“Булгартабак обречен да е български"

За това говорят досега както опитите за продажба през последните 10 г., така и периодичното му обвързване с производството на тютюн. И едното, и другото излязоха отново на дневен ред през последния месец.

Преди Нова година тютюнджиите поискаха холдингът да мине към земеделското ведомство, а идеята бе подкрепена от ресорния министър. Така щял да се гарантира ангажиментът на държавата към тях. Причината бяха започналите протести заради неплатени субсидии. Идеята бе отхвърлена след среща при премиера Бойко Борисов. Преди дни стана ясно, че Брюксел е разрешил държавата да даде 116 млн. лв. на производителите, с което, макар и временно, проблемът бе решен.

Покрай недоволството им от бранша и от холдинга припомниха, че "Булгартабак" отдавна не е основен играч на този пазар. Освен него суровината изкупуват 15 фирми. Поне от 5 г. складовете му не преливали с ненужен тютюн. Изчисленията на Агенцията за приватизация (АП) показват, че към края на миналата година "Булгартабак" купува около 12% от произведения. Икономическият министър Трайчо Трайков пък каза преди седмици, че пазарът е конкурентен и холдингът се затруднява дори с изкупуването на количествата, които са му нужни. В рецептите си влага 38% от родните сортове.

Вестник Труд

"Румънци пестят данъци с наши коли"

Нова българо-румънска далавера събра на спешна среща полицейските шефове на Добрич, Силистра, Бругас, Варна и на дирекцията на полицията в Констанца. Комисар Аурелиан Захир е осведомил колегите си за притесненията, създавани от набиращата скорост практика в бизнеса с автомобили втора ръка.

На срещата станало ясно, че нашенец от Добрич е продал близо 100 коли на румънски граждани. Леките автомобили с наша регистрация преминавали в ръцете на чужденците от северната ни съседка напълно законно, но само с пълномощно.

Водачът карал колата си без проблеми, като "забравял" на часа за сключения у нас договор за покупко-продажба. Така продавачът не плащал данъци, а новият собственик се правел, че е взел возилото от неговия български собственик "за малко".

Вестник Сега

"Световната банка не изключва повторен срив на икономиката"

Започналото съвземане на глобалната икономика е много крехко и светът още не е застрахован от повторен срив. Това става ясно от публикувания вчера доклад на Световната банка "Глобални икономически перспективи 2010".

Острата фаза на финансовата криза отмина и е в ход икономическо възстановяване. То обаче е много крехко и вероятно ще се забави през втората половина на 2010 г., когато утихне ефектът на фискалните и монетарните стимули, пишат експертите от международната институция. Всъщност растежът на промишленото производство вече започна да се забавя, поради което се очаква безработицата да остане висока още доста години.

Никой не може да гарантира, че през 2011 г. растежът няма да продължи да се забавя, което ще тласне световната икономика отново надолу, посочват още от Световната банка. Има и позитивна прогноза за по-бързо възстановяване, но това ще стане само ако монетарните стимули в богатите държави започнат да изтеглят икономиката от блатото.

Вестник Класа

"Симеон Дянков: Още 1% от БВП за образование, но след реформи в сектора"

В момента за образование се отделят 4,2% от БВП, но може да добавим още 1%, за да стигнем средноевропейското ниво, заяви вчера финансовият министър Симеон Дянков по Дарик радио. Той обаче подчерта, че пари се дават само за резултати и за реформи. „За да се увеличи процентът от БВП, даван за образование, трябва да сме убедени, че парите отиват там, където имаме успехи и резултати”, допълни Дянков. Според него реформата в науката и висшето образование все още не е направена, а положението в БАН е трагично, тъй като институтите на академията нямат сериозни успехи в международни класации. България може да стигне американците с учене, защото в класацията на 500-те най-добри университета в света, близо 480 са американски, заяви Дянков. Според него българските деца искат да останат в страната си и трябва да им се даде възможност да учат и завършат висшето си образование тук.