Труд

Гърция сваля еврото, заковава границата

Стачна вълна залива Гърция като цунами, а еврото “глътна вода” заради Атина вчера и потъна рекордно спрямо долара в последните 7 месеца. Единната европейска валута се разменяше за $ 1,39 - най-ниското ниво спрямо щатските пари от 22 юни м. г. Вчера БНБ определи курс от 1,41 лв. за долар спрямо 1,39 лв. ден по-рано. Натиск върху еврото оказаха новините за фискалните проблеми на Атина и плановете й да замрази бюджетните заплати. Като реакция на тези планове гръцките митничари и данъчни обявиха стачка вчера. Очаква се в следващите седмици към тях да се присъединят и други държавни служители. Блокадите на границите с България ще се ожесточат, заканиха се фермери.

Сега

Икономическото свиване в България продължава

Докато обстановката в еврозоната започва постепенно да се стабилизира, в България все още няма признаци за излизане от рецесията. Това се казва в поредния доклад на анализаторското звено на италианската "УниКредит Груп". През третото тримесечие на 2009 г. свиването на БВП в България е 5.4%, като производителността на индустрията за пръв път леко се е увеличава. Затова пък приходите в сектора на услугите намаляват за пръв път от началото на кризата, изтъкват експертите. Влошаването на потребителския климат ще накара българските домакинства да харчат по-малко. Натискът за погасяването на задълженията е по-голям при потребителите в България, отколкото в други страни, се казва още в доклада.

Дневник

Утре ще е ясен строителят на магистрала "Тракия"

Утре ще стане ясно кой ще строи отсечката от Стара Загора до Нова Загора на магистрала "Тракия". Причината е, че в Министерството на отбраната ще бъдат отворени ценовите оферти на участниците в търга. Според условията печели най-ниската цена. На отварянето на ценовите оферти ще присъстват и осемте компании, които подадоха оферти. Не на всички обаче ще бъдат отворени ценовите оферти. Причината е, че част от кандидатите са декласирани, защото не отговорят на тръжните условия. Според различни източници на "Дневник" от надпреварата ще отпаднат най-малко две и най-много четири фирми. Междувременно в интернет бяха пуснати имена на фирми с ценовите им предложения. Оферти в търга подадоха контролираните от Васил Божков фирми "Холдинг Пътища" и "Пътни строежи", които играят в консорциум с две чужди компании - съответно австрийската "Алпине" и хърватската "Конструктор инженеринг". Две са българските обединения - едното на "Трейс груп холд" и "СК 13 холдинг", а другото е на "Автомагистрали Черно море - Шумен" и "Главболгарстрой". Самостоятелно участват гръцките "Актор" и "Терна", австрийската "Щрабаг" и турската "Доуш иншаат".

Монитор

Данъчни погват продуценти и футболни босове

Много скоро ще започнат данъчни проверки в определени браншове на високо ниво. Това стана ясно от думите на финансовия министър Симеон Дянков, който е на посещение в Берлин, съобщи bTV. Досега бяха проверявани сметките на певци и футболисти, сега ще бъдат осветени хората, които стоят зад тях - продуценти и собственици на клубове, каза още вицепремиерът. Хората трябва да се научат да си плащат данъците, за да има ред и справедливост, каза Симеон Дянков. Предишните правителства са разтваряли данъчни чадъри за определени браншове и групи. Сегашният кабинет няма намерение да дава данъчни амнистии, добави финансовият министър. Първите резултати от проверките, които Националната агенция по приходите (НАП) в момента прави на футболисти и певци, ще излязат към края на февруари, каза за "Монитор" нейният говорител Росен Бъчваров. Сега се проверяват 261 футболисти и 37 певци, най-много са те в София. Всички проверки ще завършат към края на март. Проверяват се за имущество, несъответстващо на доходите им, за недекларирани хонорари и укрити данъци, уточни той. В края миналата година от НАП обявиха, че започват проверка и ще искат плащане на данък за хонорара на Мадона, която изнесе свой концерт в София. Ден преди нова година данъчните заявиха, че мегазвездата на световната естрада не си е платила дължимото на нашата хазна.

24 часа

Проучваме за нов реактор в АЕЦ “Козлодуй”

"България вероятно ще добави още един реактор към единствената си атомна електроцентрала „Козлодуй”. Подготвяме се да направим оценка на интереса сред инвеститорите". Това заяви Трайчо Трайков, министър на икономиката и енергетиката в интервю пред а агенция "Ройтерс", цитиран от "Фокус". Според Трайков нов реактор в Козлодуй е много реалистична опция. Той нямало да е по-малък от 1000 мегавата. Правителството вече преценявало необходимостта от нов блок, стойността и икономическата му ефективност. Анализатори и хора от енергийния бизнес на няколко пъти са изтъквали, че нови мощности в "Козлодуй" щели да излязат по-евтино на България, твърди агенцията.

Стандарт

Пускат нова инсталация за горива

Нова инсталация за производство на горива открива на 19 февруари "Инса Ойл". Съоръжението е от типа сяроочистка и прилага най-съвременната технология за производство на горива с минимално съдържание на сяра. Инсталацията е изградена в рафинерията на компанията в Белозем и ще бъде първата по рода си у нас. Тя ще произвежда дизелово гориво и промишлен газьол, отговарящи на най-високите стандарти в ЕС. За дизел това е стандартът Евро-5, според който съдържанието на сяра в горивото не може да надвишава 10 частици на един милион (10 ppm). За промишления газьол от тази година е в сила изискването съставът на сяра да не бъде повече от 0,1%. Инвестицията в новото съоръжение е на стойност над 28 млн. евро и ще разкрие над 50 нови работни места в компанията. Новата инсталация ще разшири производството с до 115 000 т гориво годишно, заяви Георги Самуилов, собственик на "Инса".

Труд

Спират строежи върху спорни земи по морето

До 1 юли тази година се забранява смяната на предназначението на земеделски земи по Черноморието, придобити чрез заменки. Това реши парламентът вчера. Вносители на проекта са депутати от “Атака”. Целта е да се ограничи безразборното строителство върху терените, заменени за евтини ниви и пасища в страната. Според вносителите щетите, нанесени от подобни сделки, са съизмерими с последствията от замени на гори. Стоян Иванов от “Атака” съобщи, че от 2001 г. до март 2009 г. общо 36 482 дка земеделски земи в черноморските общини са придобити чрез замяна от държавния поземлен фонд. От тях на 2868 дка е сменен статутът. Внесено е искане за промяна на предназначението на още 2699 дка, намиращи се в община Долни чифлик, област Варна. Забраната ще важи до юли т. г., защото идеята е дотогава да се изработят законодателни промени, които да решат окончателно въпроса.

Стандарт

Блокират избора ни на пенсионен фонд

Държавата се готви да блокира прехвърлянето на натрупаните пари на хората в частните пенсионни фондове. За да се преместите от един пенсионен фонд в друг, който например дава по-голяма доходност, осигуреният ще трябва да плати такса до 20 лв. на досегашния си фонд. С промени в Кодекса за социално осигуряване се забранява таксата да се събира от натрупаните средства по партидата на осигурения в пенсионния фонд, каквато беше практиката досега. Промените предстои да бъдат гласувани на второ четене в парламента. Новото изискване ще откаже хората да прехвърлят парите си, защото ще им създаде неудобство, опасяват се от пенсионните дружества. За да се прехвърлят пари от един пенсионен фонд в друг, се изисква и нотариална заверка на подписа на заявлението. Ако таксата за нотариуса се прибави към таксата от 20 лв. за дружеството, прехвърлянето става твърде скъпо. Решението на парламента може да остави много от агентите на пенсионните фондове без работа, коментираха от бранша.