Монитор

Откриха още далавери в „Слънчев бряг”

Нови договори със съмнителна полза за "Слънчев бряг" АД са били открити в архивите на дружеството, съобщиха от новото ръководство на елитния ни морски курорт. Става дума за парцел от 480 кв.м, който е отцепен от крайбрежната алея в идеалния център на Слънчев бряг.  През 2008 година на тази част от алеята срещу хотел "Дюн" предишното ръководство на дружеството частично изменя статута на имота и го продава. Купувачи са три фирми а сумите, които плащат за територия на първа линия от морето, са символични. Първият парцел е продаден на служителката на "Слънчев бряг" АД Петя Бакалова. Тя, в качеството си на управител на фирма "Майтрил Маркетинг" ЕООД, купува от дружеството 120 квадрата идеални части от поземлен имот на продажна цена от 42 000 лв. с включен данък добавена стойност. Фирма "Гусберг - България" ЕООД купува съседния парцел от 120 кв.м за същата сума - 42 000 лева. Третата част от алеята е продадена на фирма "Корона Екс" ЕООД. За 240 кв.м тя плаща на дружеството 84 000 лв. без включен ДДС. В момента на тези места се помещават търговци.

Сега

И евтините авиокомпании ще плащат обезщетения за вулкана

В срок между 4 и 6 седмици нискотарифните авиокомпании ще разгледат всички постъпили при тях искове от пътници за обезщетения заради отменените през април полети. Това са обещали вчера представители на нискотарифните авиокомпании, опериращи у нас, на среща с транспортния министър Александър Цветков. Между 15 и 21 април над голяма част от Европа полетите бяха отменени заради изригналия исландски вулкан, но хората и досега чакат компенсации за алтернативния транспорт, който сами са си платили.

Според министерството Цветков е поискал компаниите поне да информират хората за сроковете за подаване на исковете и за изплащане на обезщетенията. В България кацат доста нискотарифни авиокомпании: "Уиз Ер", "Изиджет", "Флай Ники" и др.

Според представители на авиопревозвачите те не са успели да изплатят обезщетенията заради огромния обем работа - имали нужда от още време да разгледат всеки отделен иск.

Пари

Предпоследно отлагане на здравната реформа

Директорите на болници в страната вече могат да спят спокойно. Или поне до следващия месец и влизането в сила на актуализацията на бюджета за 2010 г. Извършената до края на май медицинска дейност, която надхвърля делегираните бюджети, ще бъде изплатена. До това половинчато решение достигнаха вчера след близо тричасова среща ръководствата на Българския лекарски съюз и НЗОК. След това обаче болниците пак ще трябва да затягат коланите, защото ще разполагат само с делегираните си бюджети. Това означава, че ако ограничението бъде надхвърлено, болниците сами ще трябва да намерят средства. Делегираните бюджети ще бъдат преразпределяни на всяко тримесечие. Касата вече поиска да бъдат прехвърлени 220 млн. лв. от резерва в оперативните разходи Така щяло да се удари още една финансова инжекция на лечебниците. 200 млн. лв. от тях ще отидат за болниците, а 20 млн. лв. за лекарства.

Класа

На 100 млрд. евро оценяват забележителностите у нас

Стойността на българското културно и природно наследство е над 100 млрд. евро по данни на Института за анализи и оценки в туризма, съобщи директорът му Румен Драганов. Той е в българската делегация в Кипър заедно с министъра на икономикатаq енергетиката и туризма Трайчо Трайков по повод 50-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Кипър. Оценката е приблизителна, за да се разбере колко мащабен е проблемът, тъй като все още не е ясна собствеността на туристическите атракции, уточни той за „Класа“.
Храм паметникът "Св. Александър Невски" е оценен високо, но няма нотариален акт, подобна е съдбата и на дрwhr обекти като хълма "Царевец" и парк "Витоша“. През 2009 г. най-посещаван е бил храмът "Св. Александър Невски" (от около 980 000 туристи), сочат данните.

24 часа

Сменят шефа на строителите

Камарата на строителите ще има нов председател, стана ясно вчера. На 24 юни браншовата организация има общо събрание, на което ще бъде направен изборът. Очаквало се да присъстват над 200 делегати с право на глас. Досегашният председател Симеон Пешов няма да се кандидатира.. Собственикът на Главболгарстрой пожелал шефското място да е на ротационен принцип.