Вестник Дневник

"Кредитекс": Появиха се нови ниши на кредитния пазар. Продължилото и през 2007 г. oкрупняване в банковия сектор освободи ниша за институции с по-гъвкав подход към разнообразните и нетипични нужди от финансиране на малкия и средния бизнес. Това се казва в обзора за 2007 г. на специализираното дружество за ипотечно кредитиране за бизнеса "Кредитекс". Нарастването на дела на небанковите дружества облекчи допълнително достъпа до финансиране. Според доклада през миналата година все повече "замразени" в имоти средства на българските фирми са се "освободили" чрез дългосрочни ипотечни кредити и са се върнали обратно в бизнеса за неговото разрастване, технологично обновление и подобряване на конкурентоспособността му.

Вестник Пари

Чака ни трудна борсова година. Няма да видим хубавите печалби от 2007 година. Очакванията към XETRA не бива да са само позитивни. Големите чужди играчи идват, но с новата платформа ще могат и бързо да излизат от позиции. Извадката е от интервю с Атанас Бобоков, председател на УС на Монбат.

Битката за застраховки се пренесе в интернет. Последното доказателство за огромната конкуренция е пускането на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” в интернет. Засега потребителите могат да избират между 9 компании.

Двойно скачат транзитните превози. Ако през 2006 година през България са преминали 300 хиляди превозвачи от Турция, то сега те са 600 хиляди. Това е сериозен удар по нашите автомобилни компании, защото чуждите фирми ползват основно дневни и седмични винетки, чиито цени сега бяха намалени.

Продават акциите на 5 публични компании. Държавното участие в капитала на дружествата ще бъде предложено на седемнадесети централизиран публичен търг. Това са Видахим, Българска роза-Севтополис, Емка АД, Ломско пиво и ТЕЦ Марица-3 АД.

Вестник Сега

Потреблението на ток с нов рекорд. Студът изправи вчера енергийната система на страната пред изпитание. Потреблението на ток в късния следобед стигна 6400 мегавата, докато през същия ден на миналата година е било с 1000 мегавата по-малко, съобщиха от "Електроенергийния системен оператор". От предприятието твърдят, че няма опасност от срив на системата и че въпреки увеличеното потребление все още има енергийни мощности, които се държат в запас - един блок в ТЕЦ "Бобов дол" и резервът на ТЕЦ "Варна". АЕЦ "Козлодуй" работи със 100% от мощността си. Дори в момента България изнася малко количество ток за Гърция - производството от 100 мегавата.

Вестник Новинар

Предвиждат бонуси за шофьори, които карат екоколи. Задава се нова екологична такса, която да стимулира купуването на нови по-малки коли, които изхвърлят ниски емисии вредни газове в атмосферата. Идеята за въвеждане на финансови поощрения за решилите да купят автомобил, който отделя по-малко въглероден двуокис в атмосферата, е обсъждана, но все още не са ясни точните параметри и как това ще стане.

Вестник Стандарт

Туризмът скочи срещу Бургас-Александруполис: Губим милиарди от петролната тръба, държавата съсипва курортите заради нищожни печалби. Безотговорно е да се рискува бранш, който носи милиарди годишно, заради проект, който в най-добрия случай ще ни носи само 30-35 млн. долара от транзитни такси. Построяването на тръбата ще облагодетелства единствено икономиките на Русия и на Гърция, като в същото време ще съсипе родния туризъм, категорични са хотелиери и туроператори. Годишните приходи от бранша през последните години са около 2 млрд. евро. Над 70% от парите идват именно от морските ни курорти. При евентуален петролен разлив в Бургаския залив обаче цялото ни Южно Черноморие ще остане без препитание.

Икономисти против енергиен холдинг. Срещу обединяването на държавните фирми в енергиен холдинг се обявиха икономистите. Това ще спъне конкуренцията и ще повлияе негативно на пазара, коментира в анализ Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Идеята за енергиен холдинг се роди още по времето на управлението на Милко Ковачев и бе подкрепена както от предходния министър Румен Овчаров, така и от настоящия Петър Димитров. Ведомството работи по създаването на холдинг, в който ще влязат мини "Марица-изток", ТЕЦ "Марица-изток 2", АЕЦ "Козлодуй", НЕК и "Булгаргаз".

Вестник 24 часа

Продават дузина хотели в Пловдивско. Над 10 луксозни обекта са обявени за продан. Продават ги заради бавната възвръщаемост, коментират специалисти.

Вестник Труд

Инфлация вдига наеми на офиси и магазини. От началото на януари 2008 година наемите на много офиси и магазини са се вдигнали между 3% и 12%, като причината е в инфлационните клаузи по договорите.

Вестник Монитор

Одобрено е трасето на автомагистрала "Струма", след като в петък Висшият експертен екологичен съвет , който е консултативен орган към екоминистъра, одобри доклада за оценка за въздействие върху околната среда за автомагистрала „Струма"в участъка Долна Диканя-Кулата.