Вестник Дневник

 

"Булгаргаз" иска рекордно поскъпване на природния газ. Цената на природния газ да се повиши с 32.07% до 482.18 лв. за 1000 куб. м без ДДС от април, предложи "Булгаргаз" на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Комисията се очаква да разгледа искането на газовата компания следващата седмица и да го обсъди на открито заседание със заинтересуваните страни.

Цената на природния газ зависи от цената на мазута на международните пазари, курса на долара и цената на петрола. Ако се приеме предложението на "Булгаргаз", по-добре да спрем производството и да внасяме торове, коментира изпълнителният директор на Агрополихим Васил Александров. Той пресметна, че цената на торовете ще стане 526 лв. за тон, което ги прави непродаваеми за селските стопани.

Великобритания остава най-големият инвеститор в България. За втора поредна година Острова води класацията според данните на Българската народна банка. За цялата 2007 г. притокът на преки чуждестранни инвестиции от Великобритания е достигнал 901.5 млн. евро, или близо 16% от общия им обем в България. Това е ръст от близо 23% на годишна база. Сериозен ръст в преките чуждестранни инвестиции се отчита и от страна на Белгия и Люксембург. Зад ръста от близо 446% в преките чуждестранни вложения стои сделката между белгийския финансов гигант KBC, който придоби СИБанк за 295 млн. евро., а след това и застрахователното дружество ДЗИ за 185 млн. евро. Сферата на финансовото посредничество е привлякла общо 1.741 млрд. евро под формата на преки чуждестранни инвестиции. Това е ръст от цели 137% спрямо миналогодишните 735 млрд. евро. Общо за цялата минала година страната е привлякла рекордните 5.687 млрд. евро. Това е ръст от над 30.3% спрямо предходната година.

Вестник Пари

 

Банките с вързани ръце за лошите платци. Новите изменения, които са в сила от началото на месеца, отвориха вратичка за нередовните клиенти. Законодателят е усложнил значително правната уредба за бързо осъждане на длъжниците и преминаване във владение на обезпеченото. Най-сериозно влияние ще окаже обновеният кодекс върху ипотечното кредитиране. Вероятно банките ще включат нови клаузи в договорите. Любопитен момент е, че ако за миналата година отпуснатите кредити в този сегмент са нараснали с 62%, то увеличението на лошите задължения ги изпреварва с 69%.

Хотели и складове в София са с най-висока доходност. Българската столица е втора по възвръщаемост в Източна Европа. Хотелите от висока категория носят годишна доходност от 8.5%, според анализ на американската консултантска компания CB Richard Ellis. Офис сградите и складовете носят доходност от 7.5- 7.85%.

Вестник 24 часа

 

Ковачки продава ток на Румъния. Бизнесменът Христо Ковачки добива ток в мината в Ковин в Сърбия и го продава на Румъния. Находището е под водата и лигнитните въглища се вадят чрез изкуствена платформа и изкуствено езеро. Бизнесменът преговаря и за доставки на ток за Германия. Ковачки очаква разрешение от сръбските власти за строеж на ТЕЦ от 600 мегаватчаса край Ковин. Изграждането й ще започне до два месеца. След това чрез подводната мина могат да бъдат топлофицирани градовете край Дунав, включително и тези в България.

Вестник Сега

Фуат Гювен си купи тютюнева фабрика за 6 милиона лева. Бившата тютюнева фабрика на Булгартабак в Кърджали вече е собственост на най-големия бос в безмитната търговия у нас - Фуат Гювен. Неговата фирма Аидатур купи Кърджали табак за 6.13 млн. лева, стана ясно от съобщение, с което тютюневият холдинг уведоми Комисията за финансов надзор и борсата за продажбата на дъщерното си дружество.

Новият собственик Аидатур-Хасково е известен като туроператор и валутен търговец. Чрез тази фирма роденият в България бизнесмен Фуат Гювен, който има турско гражданство, държи подлежащите на затваряне фришопове по българско-турската граница и всички безмитни бензиностанции в страната. Те също трябва да се превърнат в обикновени пунктове за зареждане, след като проектът за промени в Закона за безмитната търговия бъде приет. Предложението на правителството за прекратяване на дютифри бизнеса бе вкарано в края на миналата седмица в НС.

Вестник Стандарт

Стара Загора бие София по заплати. Заралии бият софиянци по заплати. Средното възнаграждение в Стара Загора е 894 лева, докато в столицата е със 108 лв. по-малко. Причина за щедростта на работодателите в града на липите обаче не е по-високият стандарт, нито по-добрите условия за бизнес. Редовните обгазявания от комплекса "Марица-изток" прогониха специалистите. Единственият начин да ги задържим е да им дадем повече пари, признават местни предприемачи. По същата причина средните възнаграждения за София-област са със 100лв. отгоре спрямо офертите за столицата. Трудно се намират хора, които да работят в Перник, Златица, Пирдоп, посочват работодатели.