Стандарт

 

„Министър иска 18% ДДС от Нова година”

 

18% ДДС може да плащаме от 1 януари 2009 г., ако няма нови кризи на международните пазари. Ако няма тревожни външни сигнали, мисля, че има резерв за намаляване на ДДС в рамките на 1-2%, каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по Би Ти Ви. Това не е рисково за приходната част на икономиката, допълни той. Според Димитров намалението на ДДС е важно решение и може да се вземе едва през есента, като се види каква е общата тенденция за приходната част на бюджета и дали няма да се появи нещо тревожно във външните пазари. Намаляването на ДДС е мярка в посока на ускоряване на инфлацията, каза министърът. Причината е, че със свалянето на данъка ще останат повече пари в населението, търсенето ще се увеличи, което ще се отрази върху цените. За намаляването на ДДС има потенциал в бюджета, категоричен е Димитров.

 

Сега

 

„Лихвите по заемите ще растат още”

 

Кредитната експанзия у нас остава висока, но вече се забелязват признаци на успокояване. До края на годината ръстът на отпуснатите заеми ще падне от около 55% на 40%, прогнозира БНБ в своя пореден "Икономически преглед". Основната причина е повишаването на лихвите. През следващите месеци лихвите по заемите ще продължат да нарастват, въпреки че конкуренцията между банките донякъде ще укроти процеса, твърдят от БНБ.
Световната финансова криза ограничи свежия паричен ресурс на банките и те вдигнаха лихвите по депозитите, но и по кредитите. Въпреки това родните предприятия предпочитат да ползват банков ресурс. Към май прирастът на кредитирането е 54.4% при 62.5% в края на декември 2007 г., отбелязва Централната банка. Българските компании няма да имат проблем с външното финансиране въпреки трусовете на международните финансови пазари.

 

Стандарт

 

„Топят “Козлодуй” в далавера с гориво”

 

В далавера с ядреното гориво беше обвинена АЕЦ "Козлодуй". Рециклирано вместо свежо гориво се слага в блоковете, заявиха от "Екогласност" в сигнал до главния прокурор Борис Вечлев. Екозащитниците се позовават на сигнал от Георги Котев, ядрен физик в Първа атомна, съобщи БТА. От организацията искат прокуратурата да направи проверка. Ядреният физик твърди, че новото гориво не съответства на заявените от производителя характеристики, а в най-лошия случай ни се доставя рециклирано ядрено гориво. Реализира се огромна корупционна схема заради разликите в цените между свежото и рециклирано гориво за десетки милиони евро годишно, гласи съобщението. Копия от сигнала са изпратени до Андрис Пиебалгс, еврокомисар по енергетика, до Дирекция "Ядрена енергетика", Генерална дирекция "Енергетика и транспорт" в Европейската комисия и до Бойко Великов, председател на Комисията за борба с корупцията в Народно събрание. Твърденията не отговарят на истината, коментира директорът на централата Иван Генов за "Стандарт".

 

Класа

 

„Кремиковци“ даде договора с Жеваго на прокурор”

 

Ръководството на „Кремиковци“ е внесло искане в прокуратурата договорът за ишлеме с украинската “Ворскла стийл България” да бъде анулиран, защото е бил подписан под натиск. Контрактът беше подписан миналия четвъртък срещу петък – малко преди полунощ, след протести на над 2000 работници от комбината. За целта беше анулиран договорът с “Арселор Митал”. Металурзите блокираха входа на “Кремиковци”, за да спрат изп. директор Гунтупали Джанагадан да го напусне.

 

24 часа

 

„Бизнесмени съдят държавата заради блокирани европари?”

 

Бизнесмени и консултанти готвят съдебни искове заради забавени процедури по одобряване на проекти, или спрени траншове по вече сключени договори, научи “24 часа”.
Вече текат юридически консултации дали исковете да са срещу държавата, или да са адресирани към изпълнителните агенции в МФ и МРРБ- страни по договорите.  “Проектът, който аз съм консултирал, е одобрен, но подписването на договора се бави 3-и месец, сподели Станимир Чолаков от София. Марина Станоева от Благоевград пък показва документи за получени 3 транша по проект и твърди, че втори месец чака последния превод.

 

Монитор

 

„900 лв. на човек за почивка в Гърция”

 

Средно по 900 лв. на човек струва почивката за 10 дни в Халкидики, Гърция, през този месец, коментираха за "Монитор" туроператори, но въпреки това свободни места вече няма. Българите избират предимно остров Тасос и полуостров Халкидики. Като цяло предпочитанията на нашенците за морски летен отдих са поделени между Гърция и Турция почти поравно. Българи, които са избрали Гърция за ваканцията си, коментираха пред "Монитор", че условията са изгодни по няколко причини: едновременно резервация са направили три семейства, като са договорили по-добри условия като за малка група от 12 души; качеството на хотелската услуга е по-добро, чистотата и условията в избрания курорт са по-добри от аналогични по нашето Черноморие. Не е по-евтино от България в абсолютно изражение на цените, но е много по на сметка, обобщиха почиващите по отношение на цялостния туристически продукт. Турция е сред традиционно избираните през последните години дестинации за български курортисти, където също се забелязва повишение на цените с между 10 и 30%. Въпреки това българите залагат на изключително високото качество на туристическата услуга и пълното съвпадение между очаквания и ниво на удовлетворение. В същото време отстъплението от нашите черноморски курорти от страна на българи е осезаемо и видно. По непотвърдени данни, които варират заради субективната оценка за ниво на заетост според хотелиери между Южното и Северното Черноморие, спадът в броя на сънародниците ни е с между 20 и 30.

 

Новинар

 

„Туристическият бранш пропищя от проститутките”

 

Туристическият бранш поиска вчера проституцията по Черноморието спешно да се узакони. По думите на Стоян Маринов от Варненската туристическа камара многобройните жрици на любовта по морето влияят зле на имиджа на страната ни като туристическа дестинация. От бранша поискаха депутатите спешно да приемат Закон за проституцията, който да регламентира най-древната професия у нас. Напълно подкрепям приемането на такъв закон, това е тема, която се поставя отдавна, но за съжаление съпротивата от страна на тези, които контролират този бизнес, е голяма, заяви за “Новинар” Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Сега в разгара на сезона жриците са плъзнали по цялото Черноморие, по улиците се разхождат възрастни хора и деца, задължително трябва да има някакви правила, добави Рагин. От бранша предлагат компаньонките да работят в специални клубове, които да не се намират на централните улици, и да има задължителен медицински контрол.