Труд

„МВФ очаква още 20 на сто спад на борсите”

Шефът на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан предупреди, че светът е на ръба на “финансов срив” заради задлъжнялостта на някои банки. Предупреждението му дойде след срив с 20% на борсите миналата седмица, а главният икономист на МВФ Оливие Бланшар допусна спад от още 20% преди да започне обратна тенденция. Строс-Кан приветства решенията на финансовите министри на Г-7, но призова за намаляване на лихвите и по-твърда държавна подкрепа за връщане на доверието в банките. Г-7 се договориха за деблокиране на кредитирането и на валутните пазари, за да могат банките да получат широк достъп до свежи пари. Те трябва да могат да набират капитал както от публичния, така и от частния сектор. Наблюдатели обаче настояваха за повече конкретика, и то преди да бъдат отворени пазарите днес. Същевременно лидерите на държавите от еврозоната се събраха снощи в Париж, за да координират действията си. Там отиде и премиерът на Великобритания Гордън Браун, макар че страната му не е въвела еврото. Той призова за мащабен план за спасяване на банките в Европа по подобие на схемата на Лондон, по която бяха заделени 400 млрд. евро в подкрепа на британските банки. “Никоя държава не може да се справи сама”, убеден е Браун. Подкрепи го и шефът на Еврокомисията Жозе Барозу: “Нуждаем се от безпрецедентно равнище на координация”. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози обаче отхвърлиха идеята за общ европейски фонд.

Дневник

„Еврозоната ще договаря общоевропейски план за кризата”

Часове след като приключи срещата на Г-7 във Вашингтон, вниманието се насочи към Париж, където в неделя следобед лидерите на страните от еврозоната се събраха спешно. Идеята беше на френския президент Никола Саркози, след като фондовите пазари по света отбелязаха още една трагична седмица, съобщи Ройтерс. Представителите на 15-те държави, чиято обща валута е еврото, се надяват да изковат общоевропейски план за излизане от кризата, какъвто не беше създаден на срещата на Г-7. Френският министър на финансите Кристин Лагард, която присъства и на събирането на седемте най-богати страни във Вашингтон, заяви, че европейските лидери трябва да обявят детайлни мерки възможно най-бързо, преди да отворят пазарите в понеделник. Саркози и германският канцлер Ангела Меркел, които се срещнаха във Франция в събота, обявиха, че имат набор от решения, които да представят на неделната среща на 15-те страни от еврозоната, допълни Ройтерс. Това е вторият опит на еврогрупата да създаде единен план за борба с кризата. Предната идея, предложена от Холандия, беше за създаване на общоевропейски фонд със средства на всички страни - членки на ЕС. Въпреки че Франция подкрепи фонда, той беше оспорен от Германия и Великобритания, които засега решават проблемите си на национално ниво. Междувременно британското издание "Сънди таймс" обяви, че правителството смята да спаси четирите най-големи банки в страната чрез отпускане на 35 млрд. лири. Роял Банк ъф Скотланд е поискала от правителството 15 млрд. лири, HBOS - 10 млрд. лири, а "Лойдс" и "Барклис" съответно 7 млрд. лири и 3 млрд. лири. Чрез тази помощ държавата може да стане най-големият акционер в някои от банките, което означава, че те ще бъдат национализирани.

Новинар

Европа може и да е в криза, но България е като Хонконг”

България е на второ място по привлекателност за инвестиции след Хонконг. Това заяви вчера министърът на икономиката Петър Димитров по време на социален форум във Варна. Според него престижното място, на което се нарежда страната ни, ще доведе до влагане на част от капиталите на държавите от Западна Европа у нас. Димитров коментира, че причината България да е привлекателна за чуждите инвеститори е стабилната ни банкова система, която все още не е засегната от световната финансова криза. Той допълни, че се надява да няма спад на чуждите вложения вследствие от намаленото потребление в Западна Европа заради световния финансов колапс. Спадът на чуждестранните инвестиции ще доведе и до повишаване на процента на безработните у нас, коментира Димитров. Той посочи още, че това ще се отрази и върху износа, който за пръв път през тази година даде признаци на по-сериозен растеж и дори леко изпревари по темпове вноса. С колко ще се свие експортът на страната ще зависи от промяната в търсенето в Западна Европа, за където отиват 60 процента от реализираната у нас продукция, обясни икономическият министър. Той прогнозира още, че в най-скоро време цената на газа ще тръгне надолу, което ще даде отражение и върху храните.

Стандарт

„Банките искат въздух”

Да се намалят спешно минималните задължителни резерви на банките. Такива гласове вече се чуват в банковата общност. БНБ наложи да се замразят 12% от привлечените средства, за да спре галопиращият ръст на заемите. Сега вече кредитите се укротиха и е крайно време резервите да паднат поне до предишните 8 процента, коментират банкери. Така централната банка ще освободи свеж ресурс, за да компенсира намаляването на свободните пари. Никой не може да предвиди ръста на лихвите по кредитите в следващите 12 месеца, заяви на семинар в Боровец шефът на банкирането на дребно в СИБанк Теодор Младенов. Сигурно е само, че лихвите ще се повишават. През последната година трезорът е оскъпил заемите си с 0,5-1,5%.

Монитор

„Кредитната криза започна бавно да засяга и България”

Кредитната криза бавно започна да засяга България и Румъния, в които икономическият растеж се увеличи през второто тримесечие на годината, в контраст с пониженията в другите страни в региона. Това пише в статия за отражението на световната финансова криза върху Източна Европа американският вестник "Уолстрийт джърнъл".
Авторитетният ежедневник отбелязва, че парите на пазара на недвижими имоти и за ипотечни кредити обаче започват да намаляват. Новините за световната банкова криза вече пробиват балона на румънците, коментира "Уолстрийт джърнъл". Изданието обръща внимание, че някои по-богати граждани на страната вече са изтеглили спестяванията си от банките. В статията със заглавие "Източна Европа усеща топлината от топенето" (имат се предвид последиците от световната финансова криза), "Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че инвеститорите и заемодателите се оттеглят от подложените на свръхнапрежение във финансов план икономики в региона. Това заплашва да спука кредитните балони на Балканите и води до резки понижения в Унгария и преживяващите доскоро бум балтийски страни, предупреждава вестникът. В същото време "Уолстрийт джърнъл" прогнозира, че е малко вероятно която и да било от централно- и източноевропейските държави да изпадне в толкова тежка криза, колкото Исландия. Унгарската икономика е най-слаба в Централна Европа заради увеличаването на данъците от 2006 г., предприето с цел укрепване на влошаващото се състояние на държавните финанси, обръща внимание вестникът. Според изданието Латвия и Естония също са заплашени от криза, тъй като голяма част от растежа им се дължи на търговията на дребно и строителството - сектори, които са били подхранвани от евтините кредити.

24 часа

„След Коледа нямало да купуват имоти, нито да правят ипотеки”

Сериозен спад в интереса към покупката на имоти и тегленето на ипотечни кредити ще има от януари, прогнозират банкови експерти. Засега кандидатите още са активни, но желанието да получат заем е, за да приключат сделка, започната по-рано, имат капаро или предварителен договор за покупката на даден имот, обясни Теодор Илиев, шеф на отдел "Банкиране на дребно" в СИБАНК.

Сега

„Тръгна нова мода в източването на ДДС”

Най-новият "хит" в източването на ДДС са схемите със създаване на дружества по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Това установиха данъчните в Русе, които в последно време са засекли 6 такива дружества и са прекратили служебно регистрацията им по закона за ДДС. Злоупотребите във всяко от дружествата са довели до щети за бюджета от по 1000-2000 лв. на месец, но в някои случаи се е стигало и до 270 000 лв. на година. Новата схема е разработена от експерт с висока квалификация по данъчно законодателство, поясниха от дирекцията на Националната агенция за приходите в Русе. По ЗЗД се създава неперсонифицирано дружество, което става лесно с договор за определена дейност между двама обикновени граждани. Въпросното дружество не се регистрира в съда по Търговския закон, но с него може да се извади Булстат и регистрация по ЗДДС. Така лицата започват например таксиметрова дейност, имат редовен фискален апарат и издават касови бележки, но пред данъчните не отчитат никакви обороти и не внасят никакви осигуровки, или налози върху доходите. Дружеството обикновено се оказва на "кух" адрес, където не може да се открие никого, а процедурата за прекратяването му и за търсене на персонална отговорност е дълга и сложна, обясниха от НАП. Източването на ДДС си върви и по добре изпитаните стари схеми. Става въпрос за малки фирми, които трупат огромни данъчни задължения. Данъчните в Русе разкриха десетки дребни дружества, чиито задължения фрапантно надхвърлят всичките им активи, а подаваните искания за възстановяване на ДДС са несъизмерими с дейността им. Фирмите са предимно в сферата на услугите - малки строителни ремонти, дребна търговия с канцеларски материали, малки обекти за зърнопроизводство, таксиметрови превози и др.

Новинар

„Шопската салата - лукс през зимата”

Цените на продуктите за шопска салата се повишиха, съобщиха вчера от Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ). С 33 процента са поскъпнали оранжерийните домати на борсите за търговия на едро и те вече се продават по 1,60 лв. за килограм. Според експерти от комисията повишението на цената на червения зеленчук е нормално за това време на годината, тъй като вече на пазара се предлага само зарзават, който се отглежда в оранжерии, което го оскъпява. На дребно цената на доматите пък е два пъти по-висока. И в магазините, и на пазарите те се търгуват за 2,50-3 лв. за килограм. Специалистите коментират, че това са поредните спекулации на търговците на дребно, за да имат максимална печалба, като се възползват от това, че предлагането е намаляло, а търсенето се е повишило. С почти 11 процента пък е нараснала цената на краставиците. На борсите на едро те се продават за 1,70 лв. за килограм, а на дребно цената им достига до 3 лв.