Вестник 24 часа

"БНБ с право да орязва бонуси на банкери"

Такива промени се предвиждат в Закона за кредитните институции. Поправките са изготвени от правителството и са между първо и второ четене в парламента. Според измененията Централната банка вече ще може не само да изисква ограничаване на оперативните разходи на банката, но и да забрани изплащането на бонуси, премии, тантиеми и други форми на възнаграждение на администраторите на банката.

"Наш завод на румънски газ"

Заводът за картон в Никопол ще работи с газ от Румъния. Ще черпим от Турну Мъгуреле с тръби под река Дунав, обяви собственикът Джордж Фрейдж. Американската компания GFF купи заводът с обещание за 4 млн. евро инвестиции в оборудване и нови технологии. Щели да се открият 150 нови работни места, а производството на хартиени изделия ще е в обем 150 тона дневно.

Вестник Труд

"И индийци ни оглеждат за соларни паркове"

Компанията за сларни инсталации Мозер Баер Индия планира да разкрие 400 нови работни места и да разшири дейността си на европейските пазари и в САЩ. През следващата финансова година ще се концентрираме върху България, Франция, Чехия и Словакия заявява изпълнителният директор на компанията Раджив Ариа. Същевременно фирмата ще увеличи броя на служителите в централата си до 1000 - 1200 души.

"Преговаряме с Иран за природен газ"

Шефът на Националната иранска компания за износ на природен газ Сайед Реза Касейзадех съобщи, че България преговаря с Иран за закупуването на природен газ. Страната е изразила готовност да купува и да участва в проекти за изграждането на газопроводи за износ на суровината от Иран.

Вестник Стандарт

"Брюксел ни отряза за еврото"

България не може да приеме еврото предсрочно. Това обявиха лидерите на държавите от Европейския съюз на извънредната си среща в Брюксел вчера. Страната ни, Литва, Латвия и Естония настояха да приемат единната валута веднага като мярка срещу икономическата криза. Водещите страни в ЕС се противопоставиха с мотива, че не отговаряме на условията.

Вестник Монитор

"Търсят 7000 готвачи и сервитьорки"

В момента има повече от 7000 незаети работни места за готвачи, сервитьори и бармани, каза вчера социалният министър Емилия Масларова в предаването „Седмицата" на Дарик.

Тя уточни, че тази година ще има 360 000 повече работни места в сравнение с 2005-а. Държавата ще поема още и пътните разноски на всеки, който си намери работа в съседен град.

„Защо някои хора не работят - едва ли някой може да каже. Когато човек е безработен, но иска да се реализира в рамките на криза, той търси начин да се реализира по друг път. Да се преквалифицира", изтъкна министърът на труда и социалната политика. „Никога не сме имали толкова много ресурс за квалификация и преквалификация по ОП  „Развитие на човешките ресурси", така и по Националния план за действие по заетостта", обясни още тя.

За 2009 г. държавата има възможност да предостави средства на работодатели за преквалификацията на около 55 000 - 60 000 души да повишат знанията и уменията си или да се адаптират към определена среда.