24 часа

300 000 евро глоба за износ без печат


300 хил. евро глоба и конфискация заплашват всяка пратка с българска стока за общия пазар на ЕС след 1 януари 2010 г. Това съобщи на семинар във Велинград управителят на "Муди интернешънъл" Иван Савов. Причината е, че след 7 месеца влиза в сила еврорегламент, който прави невалидни сертификатите за безопасност на продуктите, или т.нар. СЕ маркировка от родните лаборатории. Без нея нито една стока няма право да се продава в ЕС. За да се признават нашите сертификати, Българската служба за акредитация трябва да е част от т.нар. международни споразумения за взаимно признаване - MLA. Процедурата обаче отнемала време и най-рано можело да стане в средата на 2010 г.

"Това е осъзнат саботаж на българската икономика. Предупреждаваме за проблема министрите вече 7-8 г., но нищо не се прави", каза Савов. Много от компаниите ни дори и не подозирали за новите изисквания на еврорегламента и щели да останат изненадани след Нова година, ако техен контейнер бъде проверен на някоя граница.

Дневник

НСИ: Българите свиват разходите си


Доверието на българските потребители продължа да намалява, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за първото тримесечие на 2009 г. Показателят, който се счита за един от най-важните в икономиката, показва, че българите очакват сериозен ръст на безработицата и цялостно влошаване на икономическо развитие на страната през следващата година. Индексът на доверието се понижава със 7.6 пункта спрямо януари, когато спадът му беше с 6.7 спрямо октомври миналата година, показват още данните на НСИ.

Сравнението с януарското проучване показва, че домакинствата вече са песимисти за финансовото си състояние и по-скоро не очакват да спестяват повече предвид настоящата икономическа среда. Половината от анкетираните смятат, че в бъдеще състоянието на семейния им бюджет ще се влоши, докато през същия период на миналата година на подобно мнение са били 40.6 на сто. Най-тревожно остава очакването на домакинствата за драстично увеличаване на безработицата. Въпреки постоянните уверения на управляващите, че контролират плавния й ръст, половината от гражданите са убедени, че безработните рязко ще се увеличат през следващите 12 месеца.

Монитор

Белоградчик повежда туризма в Северозападна България


Белоградчик спешно започва да наваксва с изпълнението на инфраструктурни проекти след невиждания туристически поток към града по време на празниците. Емил Цанков, кмет на града, отбеляза, че след като през 2007 г. посетителите са били 53 хил. души, до края на 2009 г. се очаква техният брой да стигне 300 хил. души, което е ръст от почти 600%. Градът обаче не е развит инфраструктурно и не съумява да посрещне огромния туристически поток. Спешна е нуждата от нови паркинги, които обаче да не са около туристическата атракция, а в началото на града, както и на няколко места вътре. Улиците се нуждаят от спешни ремонтни дейности. Нужни са около 500 хил. лв. за около 200 паркоместа на едно място, както и още два паркинга вътре в града, а и за ремонт на уличната настилка. Наличната хотелска база разполага само с един четиризвезден хотел, който според модните тенденции е обявен за СПА. Градът е в състояние да посрещне до 400 души, затова по време на майските празници са били запълнени и всички хотели от Враца, Монтана, Видин, Чипровци, Берковица.

Труд

Пазарът на имоти стигнал дъното

Пазарът на недвижими имоти вече е достигнал дъното и през последните няколко седмици се наблюдават признаци за неговото съживяване. Това заяви шефът на Националното сдружение “Недвижими имоти” Лъчезар Искров пред БТА. Вчера той бе преизбран на поста от общото събрание на организацията. Според Искров съществуването на кризата в България било най-вече по слухове, а не толкова в реалния сектор. Пари в България има, въпреки това пазарът на недвижими имоти в страната сега е много по-слаб, твърди Искров. Според него той би могъл да се раздвижи, ако в отчетите си за полугодието банките разберат, че имат възможност да намалят лихвите. В момента в бранша се работи по регламентация на брокерската дейност, съобщи още Искров.

Стандарт

Кризата утрои фалшивите пари


Близо 3 пъти повече са хванатите фалшиви левове, след като финансовата криза навлезе в България. Това сочат данните на БНБ за първите 3 месеца на 2009 г. спрямо същия период на миналата година. Регистрираните за периода януари-март фалшиви български банкноти в Националния център за анализ (НЦА) са 3755 броя. През миналата година тяхната бройка е била 1436. Заловените фалшиви банкноти евро за три месеца са 504 броя, а за същия период на предходната 2008 г. са били 1925 броя. Така броят им е паднал близо 4 пъти. При доларите се наблюдава същата тенденция. През първото тримесечие на 2009 г. са задържани 161 банкноти, като броят им е паднал 2,4 пъти в сравнение със същия период на 2008 г. Като цяло обаче делът на банкнотите менте в общия брой на парите в обращение е много нисък, отбелязват от БНБ. При монетите той е още по-малък - за януари-март 2009 г. задържаните фалшиви български монети са само 222 броя от 50 стотинки. Най-фалшифицирана в последните години си остава 20-левката. За тримесечието ментетата са 3583 бройки, или 95,4% от всички заловени банкноти.

Сега

200 млн. лв. дефицит заплашва училищата


Дефицит от 204 млн. лв. за средните училища се очаква в случай, че правителството увеличи на 20% бюджетните буфери заради кризата, прогнозира пред "Сега" лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева. В момента бюджетните организации получават 90% от предвидените разходи. Бюджетът бе приет под условие останалите 10% да се платят, само ако има излишък в приходната част на бюджета, какъвто заради кризата не се очертава. Неотдавна мисията на МВФ обаче препоръча разходите да се ограничат още, без да посочи точно с колко процента. По неофициална информация министърът на финансите Пламен Орешарски предлага на правителството съкращенията на разходите да се увеличат на 20%. Вероятно решението ще бъде взето тази седмица от кабинета. Другата възможност е това да стане с промяна в Закона за държавния бюджет, което обаче не се е случвало в последните години.