Вестник Дневник

"Кабинетът застана зад проекта за пенсионни мултифондове"

Oчаква се мултифондовете в доброволното пенсионно осигуряване да бъдат въведени през следващата година или най-малкото законовите промени, нужни за тръгването им, да бъдат приети. Това стана ясно на годишната кръгла маса на тема доходността на частните пенсионни фондове, която се проведе в края на миналата седмица в София.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Христина Митрева заяви, че мултифондовете трябва да намерят място в законодателството и това е превантивна мярка срещу кризата на капиталовите пазари. От нейните думи стана ясно, че сегашното правителство подкрепя напълно тяхното въвеждане и ще използва законопроекта, подготвен от предишния кабинет, като в него ще бъдат нанесени малки промени. Митрева не уточни какви точно ще са те, но посочи, че като цяло проектът е добър, бил е съгласуван със заинтересуваните страни и затова ще се използва.

"Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия: Не мораториум, а срочни разрешителни са нужни за ВЕИ проектите"

Вече ми се обадиха представители на десет банки и 20 чужди инвеститора, които питат какво става в България и заявяват, че ще откажат да инвестират. Те са несигурни, защото не знаят дали след изтичането на тези шест месеца мораториумът няма да бъде удължен отново. Ако компаниите си тръгват, трудно ще можем да ги убедим да се върнат. Те вече се загубили доверието в институциите в България, казва Киряков.

Реално са изградени 3 мВт мощности на фотоволтаична енергия и 350 мВвт на вятърна енергия. В момента от заявените 12 хил. мВт са подписани предварителни договори за присъединяване на 1300 мВвт. Според Киряков, за изпълнението на ангажиментите към ЕС за 16% дял на енергиято от възобновяеми източници в крайното енергийно потребление, у нас трябва да бъдат изградени поне 5 000-6 000 мВт мощности от вятър, слънце, биомаса.

"Служителите пишат "слаб" на антикризисния мениджмънт"

Антикризисните мерки като замразяване на заплатите и съкращения на персонала трябва да се обмислят добре, но когато са наложителни, не трябва да се крият, а да се обяснят честно и открито на служителите и то достатъчно рано. Това беше един от най-често даваните съвети от HR мениджърите и консултантите през тази година. Целта е да се запази мотивацията и лоялността на персонала в кризата.

Голяма част от компаниите в България обаче не са се справили успешно с тази задача. Около две трети от служителите възприемат негативно мерките, предприети при управлението на персонала, и смятат, че те са накърнили репутацията на дружеството. Това показва изследване на ПрайсуотърхаусКупърс България. В анкетата са участвали около 600 компании от 20 страни от Централна и Източна Европа.

Вестник Пари

"Зимните курорти имат проблеми с тока"

Заради снежната буря западната част на Пампорово, в която се намират 4- 5 хотела, останаха без ток в продължение на 4 часа. Аварията се случи в късния следобед в събота. Хотелиерите се оплакаха от услугите на EVN и недостатъчно бързата им реакция. В събота проблеми с тока е имало и в Боровец. В момента единственият вариант за хотелиерите е да имат собствен генератор, годишните разгоди за който обаче са от порядъка на 20 - 30 хил. лв.

Вестник 24 часа

"Пристанища, летища и гари отиват на концесии"

Транспортното министерство пише стратегия за концесиите, която ще е готова до края на декември, каза Александър Цветков. Тя предвижда концесиониране на летищата в Пловдив, Русе, Стара Загора, части от пристанищата Варна и Бургас, големи гари. Към летищата има инвеститорски интерес. Пловдивският аеропорт пък подготвя нова тръжна процедура за продажба на бившето летище Търговище, каза зам. транспортният министър Камен Кичев. Ще се направи нова оценка, след като предишният търг беше анулиран.

Наемите на летище София ще бъдат намалени. На терминала би трябвало да има повече офиси, магазини и заведения, каза транспортният министър Александър Цветков. Както 24 часа писа, фирми напускат новия терминал, тъй като кризата удари оборота им и наемите станаха непосилни. През януари ще се прави нова оценка на търговските площи, а след това ще се обявят търгове.

Вестник Труд

"Финансовите отчети на едно място"

От догодина фирмите няма да подават годишен финансов отчет, а годишен отчет за дейността (ГОД). Това означава, че с годишните декларации за облагане с подоходен данък за 2009 г. (които се подават през 2010 г.) дружествата ще представят една и съща информация пред Националната агенция за приходите (НАП) и Националния статистически институт (НСИ), съобщиха от двете ведомства.

Промяната е предвидена в Закона за корпоративното подоходно облагане и в Закона за данъка върху доходите на физическите лица. Новият ред ще преустанови практиката дружествата да предоставят една и съща финансова информация и пред НАП, и пред НСИ. Вместо това фирмите ще могат да избират на кое от двете места да подадат годишните отчети за дейността си. Възможностите са 2 - по електронен път в НСИ, подписани с електронен подпис, или на хартиен носител в офисите на НАП, посочиха от ведомството на Красимир Стефанов. Обменът на информация ще става между двете институции по служебен път. Така вместо да чакат пред две служби, за да изпълнят задълженията си и да попълват финансовите си данни в различни формуляри, фирмите ще могат да го направят веднъж дори без да посещават офис на НАП.

Вестник Сега

"Втората пенсия ще носи едва 100 лева"

Втората пенсия, която частните фондове трябва да започнат да изплащат през 2023 г., ще е в скромната амплитуда от 70-120 лв. на месец при сегашното ниво на осигуровките. Това съобщиха участници във форума "Доходност на капиталовите пенсионни системи". Тази сума ще е под 10% от последната заплата на хората преди пенсиониране, а трябва да е най-малко 20%. Това означава, че ако сега не се направи нищо, българите, родени след 1959 г., няма да са заможни на старини, въпреки че задължително плащат вноски за втора пенсия.

Съгласие и ING са пресметнали, че родените през 1960 г., които първи ще получат втора пенсия, към 2023 г. ще имат натрупани по 16 000-17 000 лв. по сметките си в частните фондове, а при по-лош вариант по 10 000-11 000 лв. Сега по индивидуалните партиди са събрани едва по 974 лв. средно, което значи, че в следващите години сумите трябва да растат много по-бързо в следващите 14 години.