Монитор

„Съживяването на пазара - най-рано през есента”

Съживяването на имотния пазар има шанс да започне най-рано през есента. Това прогнозират повечето водещи брокери от най-големите агенции за недвижими имоти у нас.Според Тихомир Цаков от  "Аристо"през 2010 г. се очаква стабилизация на цените и едва в последните месеци може да има съживяване на пазара и раздвижване на цените нагоре. Всичко обаче зависи от инвестициите, уточнява брокерът. Банките имат значителен натрупан ресурс и е време да започнат по-лесно да отпускат кредити и да подпомогнат пазара, добави Цаков.Според шефа на "Аристо" засега най-малко засегнат от кризата остава сегментът на логистичните площи - модерни складове и производствени помещения. Там все още има сделки, а и за складовете по-лесно се намират наематели.

„БНБ понижи основната лихва до 0.39%”

Основният лихвен процент (ОЛП), който Българска народна банка определи за януари, е 0,39%. Това е поредното рекордно ниско ниво на показателя от въвеждането му през 1991 г. През януари 2009 г. ОЛП беше 5,17%, а за декември централната банка, ръководена от Иван Искров, определи ниво от 0,55 на сто. Ниските равнища на основната лихва обаче имат слабо влияние върху лихвите за крайния потребител в условията на валутен борд.

Стандарт

„Фермери губят до 150 хил. от Европа”

Фермери ще загубят между 2000 и 150 000 лв. европейски субсидии. За това алармират стопани, кандидатствали за финансиране по мерките за модернизиране на земеделски стопанства и преработвателни предприятия на програмата за развитие на селските райони. От началото на 2010 г. проектите по нея се финансират с 10% по-ниска субсидия. Така заради недоброто управление на Държавен фонд "Земеделие" през предходния мандат стотици стопани, подали документи още миналата година, ще подпишат договор през 2010 г. Заради закъснелия старт на програмата и задръстването й с проекти от другарски консултантки фирми на старата власт сега чиновниците в Разплащателната агенция издишат, жалват се фермерите.

„Ядем най-скъпата салата в Европа”

Най-скъпата салата по празниците в цяла Европа е била българската. Цените на традиционния зеленчук отидоха в небесата в навечерието на Нова година в Пловдив. По най-масовите пазари на 31 декември българските краставици се продаваха по 4,50 лева за килограм, а доматите удариха 3,50 лв. Истински рекорд обаче отбеляза цената на култивираните печурки, които скочиха до 7 лв. килото. В същото време гъбите на пазарите в Милано, Париж и Амстердам са се продавали по 2-3 евро, твърдят специалистите в бранша.

24 часа

„131 млн. евро чакат София до април”

Срок до края на март има Столична община, за да подаде проекта си за изграждане на завод за преработка на отпадъците в екоминистерството. Така той може да се финансира от еврофондовете по оперативна програма "Околна среда", уточиха от ведомството на министър Нона Караджова. За завода са предвидени 131 026 280 евро. София, Перник и Ботевград са първите общини, поканени да кандидатстват за финансиране от оперативната програма, след като през декември бяха променени правилата.

„С поне 40 лв. ни бъркат в джоба новите цени”

До скок от най-малко 40 лв. на месечните разходи на домакинство ще доведе вдигането на цените от Нова година, показа изчисление на изданието. Сметката е условна и зависи от това дали в семейството има пушач. Причината е, че цигарите поскъпват драстично. Ако досега кутия от най-евтините бе около 3 лв. и пушещите по една на ден даваха по 90 лв. месечно, то от тази година те ще са над 4 лв., което прави разход от поне 120 лв. За по-скъпите марки ще отиват над 150 лв.

„Може да има още едно потапяне на борсата”

Повечето анализатори очакват поне още едно потапяне на фондовата борса през годината, преди да започне очакваното по-дългосрочно възстановяване, твърди Радослав Рачев. Индексите натрупаха печалби през 2009 г., колкото и озадачаващо да звучи това за всички загубили от инвестициите си в акции. От пролетта, когато удариха дъната, до края на годината индексите имат повишения от 20-30%. Няколко събития в края на годината обаче сипаха катран в меда и вероятно през първото тримесечие на 2010 г. инвеститорите ще заложат на сигурното. Що се отнася до отделни компании или сектори, със сигурност ще има такива, които се справят по-добре с кризата от други, но проблемът е по-глобален - дори и добрите компании относително дълго време няма да бъдат подобаващо оценени от пазара предвид общите настроения за предпазливост.

Труд

„Местните данъци с малки промени в 2010-а”

От началото на 2010 г. общинските власти имат по-голяма свобода да вдигат, но и да намаляват местните данъци. Парламентът намали долната граница. Под нея не могат да падат промилите, въз основа на които се определя данъчното задължение. Вдигната бе горната, която не може да се надхвърля. Механизмът, по който се определят данъците, се запазва. В зададен коридор общинските съвети фиксират промилите, те се налагат върху данъчната оценка на имота и така се формира задължението. От началото на т. г. данък сгради може да тръгва от 0,1 и да стига до 2,5 промила вместо от 0,5 до 2 промила, в сила до края на 2009 г. Сделките с имоти могат да се облагат с данък от 0,1 до 3 промила вместо досегашните от 1,3 до 2,6 промила. Всяка община трябва да определи ставките до края на януари.

„47 млн. лв. излишък в хазната”

47,4 милиона лева е излишъкът на хазната на месечна база в края на ноември. Това съобщиха от Министерството на финансите. Общо приходите и помощите в края на периода са на стойност 22,476 милиарда лева, което е 69% от планираното в бюджета. От данъчни и осигурителни вноски в бюджета са събрани 18,197 милиарда лева, показват данните. От преки данъци до края на ноември са събрани 3,525 млрд. лв. Приходите от косвени данъци са в размер на 9,3 млрд. лв. като 5,65 млрд. лв. са само от ДДС. Разходите до края на ноември, включително и вноската ни за ЕС, възлизат на 22,974 млрд. лв. Въпреки че на месечна база има излишък, общо за единадесетте месеца в хазната има дефицит в размер на 498,3 милиона лева, показват данните на финансовото министерство.

„Чакат ли ни по-добри времена фондовата борса?”

Краят на 2009 г. даде повод за равносметка на една много интересна година, в която видяхме почти всичко в борсовия свят. На местно ниво имахме ново историческо дъно за борсовите индекси, след което последва значителен ръст, който в края на годината беше редуциран. В кризисна година на борсата видяхме нов тип емисии, каквито са привилегированите акции на “Химимпорт”, и варантите върху акции на “Енемона”. Успешно беше дори едно първично публично предлагане - това на “БГ Агро”. Много вероятно е 2010 г. да бъде по-добра за БФБ от 2009 г. Първо, защото нормалността се завърна на пазара и се надявам да не го напуска скоро. И второ, защото фундаментално би следвало да регистрираме един умерен ръст. Разбира се, в по-глобален план може да се очаква осъзнаване, че кризата не е отминала толкова бързо, колкото ни се иска.

Сега

„29 на сто от заплатите отиват за осигуровки през 2010 г.”

29 на сто от трудовите възнаграждения тази година ще отиват за социални и здравни осигуровки, напомниха експерти пред "Сега". В сравнение с 2009 г. има 2% намаление на вноската за фонд "Пенсии". Така за пенсия вече ще се плаща 16 на сто за родените преди 1 януари 1960 г. и 11 на сто за тези след 31 декември 1959 г. Петте процента, които по-младите работещи внасят за втора пенсия, остават без промяна. Държавата запазва своите 12% като осигурител, с които се включва не само във вноските на наетите лица, но и на самоосигуряващите се. Така всеки на трудов договор ще плаща от джоба си 7.1 на сто за пенсия, а работодателят му поема останалите 8.9 на сто. Останалите вноски продължават да се делят между осигурител и осигурен в съотношение 60 на 40.

„Част от Хемус ще излезе над 10 млн. лв. на километър”

Близо 8-километровата отсечка, която трябва да свърже магистрала "Хемус" със столичното околовръстно, може да се нареди сред най-скъпите трасета у нас. Изчисленията показват, че 1 километър от участъка ще струва приблизително 10 млн. лв. Самият проект е 64 млн. лв., но само отчужденията на имоти в този малък участък ще глътнат други 23 млн. лв. Парите за отчужденията трябва да бъдат платени от бюджета. "Сумата е набъбнала заради спечелени в съда дела на собственици", обясни Николай Нинов, началник отдел "Отчуждаване" в пътната агенция. Нинов не посочи колко са собствениците на имоти по трасето, но обясни, че са прекалено много и това също е вдигнало сумата за обезщетения.