Труд

Българите се връщат по родните курорти

Криза или не, българинът обича да пътува и успява да отдели средства, за да иде на почивка или на екскурзия, показва статистиката.

През 2009 г. 1 334 300 българи са пътували по туристическите трасета в страната и в чужбина. От общия брой едва 155 866 са пътуванията в чужбина.

На почивка, екскурзия или на гости при близки в чужбина са ходили 46,5 на сто, а със същата цел из страната са се раздвижили 48,8 на сто.

Въпреки кризата движението на нашенци не е секнало, а пътуващите над 15-годишна възраст през миналата година, в сравнение с предходната, дори са се увеличили с 5,6 процента.

Стандарт

Скъп бензин заради спад в продажбите

Спад в продажбите на бензина вдига цената му, научи "Стандарт". Оборотът на колонките се е сринал с близо 1/3 спрямо миналата година. Причината е кризата, която удари бизнеса и доходите на хората. Потреблението на петрол, газ и еленергия е намаляло с 30%, съобщи премиерът Бойко Борисов още преди месец.

Вместо да изгубят печалбите си обаче, компаниите компенсират с по-високи цени, твърдят запознати с кухнята на петролния бранш. През февруари литър А 95 вървеше по около 1,90 лв. В момента цената му е 2,19 лв. При дизела скокът е още по-сериозен. Сега литърът се продава срещу 2,18 лв., докато преди два месеца цената му беше с около 35 стотинки по-малко. В същото време петролът е $85, докато преди две години при същите цени на горивата барелът вървеше по $120.

Сега

Хазната ще блокира пари на ведомства калпазани

Държавни ведомства и общини, които сключват неизгодни или необезпечени договори или по друг начин нарушават финансовата дисциплина, ще бъдат наказвани с блокиране на сметки и спиране на бюджетни пари. Това гласи една от промените, подготвени от финансовото министерство, в 4 закона, касаещи финансовия одит и контрол.

Ако Сметната палата откаже да завери годишния финансов отчет на министерство, агенция или община, тя ще е длъжна да уведоми депутатите и МФ, за да вземат мерки. Според Закона за устройството на бюджета и сега финансовият министър има право да спира бюджетни субсидии и да блокира банкови сметки - "при констатирани нарушения на финансовата дисциплина", но това е неясна и неприлагана опция. С предлаганите промени се уточнява полето на строгите санкции - до тях ще се стига например, когато Сметната палата откаже да завери отчет на ведомство.

Монитор

Шпионска война в хипермаркетите

През последните няколко седмици между хранителните хипермаркети в страната пламна истинска шпионска война. Магазините са принудени заради силната конкуренция да свалят цените до 30% и пускат какви ли не услуги, за да прикоткат клиентите.

Ако се загледате по-дълго в етикетите на стоките в столичните магазини за хранителни стоки, персоналът любезно ще ви попита какво точно искате.

Оказва се, че отскоро кипи шпионска война - магазините пращат свои хора да следят какви са цените на конкуренцията и така да ги надцакат с по-голямо намаление. "Пълно е с агенти напоследък - идват, оглеждат, записват", служител от веригата магазини "Кауфланд". Обстановката е особено изнервена понеже след 2 дни в София ще отвори врати и хипермаркет "Карфур". Миналата седмица такъв магазин заработи и в Пловдив, като цели тълпи практични домакини се извиха на опашка там за кисело мляко по 5 стотинки.

Класа

Отново продават инфраструктурата на Слънчев бряг

Инфраструктурата на Слънчев бряг ще бъде продадена на община Несебър, съобщи за „Класа“ областният управител на Бургас Константин Гребенаров след свикана от него работна група в петък. На срещата трябваше да се реши въпросът със собствеността на улиците, алеите и озеленяването в комплекса. В момента дейностите по поддръжката на общите части в курорта се извършват от „Слънчев бряг“ АД. Хотелиерите обаче плащат такси както на община Несебър, така и на дружеството и не са съгласни да продължат така.
Държавата трябва да обезщети по някакъв начин миноритарните собственици, които държат 25% от курортното дружество, за да може после да прехвърли инфраструктурата на община Несебър. Един от вариантите е да се откупи техният дял и държавата да стане 100% собственик на „Слънчев бряг“ АД. За целта ще бъде направена нова пазарна оценка на инфраструктурата и ще се предложат различни варианти за разсрочено плащане, уточни пред „Класа“ Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците „Слънчев бряг“.