24 часа

Данъчните свалят запор за лечение на дете

Хората със запорирани банкови сметки заради дългове към държавата да могат да теглят от тях по изключение за неотложни нужди. Това обмислят от Националната агенция за приходите, научи 24 часа. Сега това облекчение се дава само на фирми. Те получават правото да теглят от блокирани сметки, за да се разплатят с персонал или клиенти. Идеята е, че това помага на фирмата да вдигне финансовата си кондиция и така увеличава шанса данъчните да си съберат дълговете. Списъкът за неотложните нужди на гражданите още не е готов. Поправката ще се внася наесен в МС и парламента. Планът засега е данъчното ембарго над авоари да се вдига при заболяване на титуляра, на децата и половинката му.

Още 60 млн. лв. ваучери за храна на работници

Още 60 млн. лв. могат да бъдат раздадени от фирмите като ваучери за храна до края на годината, съобщи шефът на асоциацията на операторите на ваучери за храна Ерве Комбал. Това е станало възможно, след като правителството позволило на фирмите, издаващи ваучери, да заявят допълнителни квоти при изчерпване на 80% от отпуснатите им в началото на годината.

Стандарт

Рекет - паркинг срещу плаж

Истинска битка за място на плажа се води по морето. В разгара на летния сезон, когато на пясъка се опъва хавлия до хавлия, хората са готови на всичко за малко спокойствие и прохлада. Те трескаво търсят усамотени и чисти плажове, където да се наслаждават на морския бриз. Възползвайки се от това, частници рекетират почиващите по морето с такса "паркинг". Желаещите да отидат до плажа често се оказват неприятно изненадани от бариери, които преграждат пътя им, показа проверка на "Стандарт". Хората, които искат да опънат хавлии до морето, са принудени да се бръкнат за паркинг. Шест лева трябва да платят туристите, за да получат достъп до тихите и спокойни плажове в комплекс "Русалка". Според табелите всеки, който плати таксата за паркинг, може да плажува в т. нар. българска зона. Заради многото оплаквания областният управител на Добрич Желязко Желязков е отправил писмено искане до регионалното министерство с настояване да се определят границите на имота на семейство Баневи. Те са собственици на комплекса от април 1999 г. по силата на приватизационен договор. Според губернатора Желязков обаче в документа не са посочени точно плажовете, които влизат в рамките на закупените 300 дка от Баневи.
В Царево частници заградиха два от най-атрактивните плажове в общината. Те събират по 4 лева на калпак, за да пускат туристите до морето. Платената зона е въведена край Бутанята и Силистар и е абсолютно незаконна. "Предприемачите", които събират рекета от туристите на двата плажа, са били разкрити от кмета на Царево Петко Арнаудов. Изпратена от него комисия е спипала на място изнудвачите и е документирала нарушението черно на бяло. От община Царево са сезирали всички възможни инстанции, но до момента нито една от тях не се е заела да разчисти рекетьорите.

Продават билети за влак в пощите

В 2000 пощенски станции ще се продават билети и карти за влака от октомври. За целта предстои БДЖ "Пътнически превози" да сключи договор с "Български пощи". Това е една от мерките за повишаване на приходите на БДЖ, която трябва да донесе допълнително 1 млн. лв., пише в Плана за стабилизиране на компанията. Билетите за влак няма да поскъпват, напротив, ще се предлагат пакетни цени с по-голяма атрактивност. Например ще се предлагат по-евтини билети при по-ранно закупуване, ще се правят промоции и ще се дават специални условия за пътуване на групи клиенти. Железницата ще се конкурира и по-сериозно с автобусите. Ще бъде направен анализ на автобусите по линиите на железницата и цените на билетите за влака ще се оптимизират според търсенето. От това се очаква приходите на БДЖ да нараснат с 1,8 млн. лв. От компанията прогнозират ръст на редовните крайградски пътувания и на тези на средни разстояния с цел работа или обучение. Затова БДЖ си поставя за цел да работи за интегриране на транспортните услуги, например влак-метро.

Сега

Икономическите комисии в НС най-натоварени

През изминалата парламентарна сесия най-натоварени са били депутатите от бюджетната и икономическата комисия, сочат данни на Института за модерна политика. Бюджетната е обсъдила 40 законопроекта, като по 15 от тях е била водеща. Икономическата е с 34 закона, по 13 от които е била водеща. Веднага след тях се нарежда правната комисия с 36 проекта, но е била водеща по 10.

Тази статистика обаче не е критерий за ефективност. В доклада е записано, че "законите в сферата на икономиката се приемат без реални политически дебати, които да откроят позитивите и негативите на предложените мерки, както и да очертаят визия на управляващите за развитие на икономиката". На бюджетната комисия например й се наложи извънредно да преизпълни законодателната си програма заради актуализацията на бюджет 2010. Депутатите трябваше сериозно да прекроят финансовия план на държавата, въпреки че през есента министър Симеон Дянков се хвалеше колко скромен, но реалистичен бюджет е сътворил.

България ще излезе от рецесията последна в ЕС

България вероятно ще е последната страна - членка на ЕС, която ще излезе от рецесията. Това съобщиха вчера председателят на БСК Божидар Данев и шефката на НСИ Мариана Коцева. Отчетеното миналата седмица от статистиката забавяне на спада на БВП до минус 1.5% за последното тримесечие все още не означава излизане от рецесията - необходимо е поне едно тримесечие да има ръст на икономиката.

"Спадът на БВП се забави до 1.5%. За сравнение, първото тримесечие спадът беше -3.6%, а последното на миналата година - -5.8%", припомни Коцева. Според нея не е невъзможно до края на годината - примерно през последното тримесечие, българската икономиката да има макар и минимален ръст. Като се изключат Гърция и Латвия, чиито икономики също бележат спад, всички останали страни членки имат ръст на икономиката си. Коцева припомни, че България изпадна 6 месеца след останалите страни от ЕС в рецесия и според нея би било логично възстановяването също да дойде 6 месеца по-късно. Тя припомни, че първите сигнали за това вече са се появили - има ръст на износа и на промишленото производство.

Монитор

Доматите и лимоните с най-голямо поскъпване през август

Доматите и лимоните бележат най-голямо поскъпване на борсите от началото на месеца. Това сочат данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ).

На 2 август полските домати са се продавали на едро средно по 0,80 лв. за кило, а в средата на месеца цената вече е достигнала 1,18 лв. за килограм. Същото е положението и при оранжерийните домати, където поскъпването е с цели 30 стотинки

за килограм в рамките на последните 2 седмици – от 0,96 на 1,26 лв., сочи още статистиката на ДКСБТ. За разлика от доматите при краставиците цените бележат доста по-слаб ръст. При полските поскъпването от началото на месеца е с 4 ст. за кило – от 0,86 на 0,90 лв., а при оранжерийните краставици поскъпването на едро е с 3 стотинки – от 0,97 на 1,00 лв.