Вестник Дневник

Нискоразходната Уиз ер започва и вътрешни полети. От 12 юли започват полетите от София до Варна четири пъти седмично. От авиопревозвача обявиха цена на билета от 9.99 евро с таксите, ако се купи поне три месеца преди конкретния полет. Цената е около десет пъти по-ниска от тарифата на Хемус ер до морето, която сега единствена обслужва самолетните линии до Варна и Бургас. Пътническите превози на БДЖ и автобусните билети също са по-скъпи от най-ниската цена на унгарския превозвач.

Жан Льомиер: Българските компании имат важна роля в региона и Европейската банка за възстановяване и развитие ще им помогне. Съдбоносно важно е да оправите производството си, казва президентът на институтицята за вестника. По въпроса за прегряването - очевидно е, че икономиките в района преживяват бум. Но нека бъдем откровени - има нужда от това, има ефект на догонването, хората искат по-добър живот, по-добра икономическа ситуация.

Нарастват рисковете пред валутните бордове в прибалтийските държави и България, предупреди Ситибанк в един от последните си доклади. Проблемът в тези страни е, че икономическият им растеж е тясно обвързан с притока на чуждестранни инвестиции, а в момента има много поводи устойчивостта им да се постави под въпрос. Според изследването трябва да се направи ясно разграничение между икономиките на България и прибалтийските държави. Основното предимство на България е, че тя единствена успява да финансира над 100% дефицита по текущата си сметка.

Джефри Мак Гихи, директор в международната правна компания Скуайър, Сандърс и Демпси коментира пазара за имоти в Централна и Източна Европа. На въпрос: Каква е ролята на акционерните дружества със специална инвестиционна цел в Централна и Източна Европа, специалистът отговаря: АДСИЦ понякога са облагодетелствани от правната структура и предлагат уникални данъчни възможности за инвеститорите. Основното ограничение за този вид фондове е различното законодателство във всяка държава. Разбира се, един АДСИЦ може да купува международни активи, но така губи данъчните преференции, а оттам и част от интереса на инвеститорите.

Вестник Класа

Васил Божков продава хазартния си бизнес. Засега пазят в тайна с кои компании се водят преговорите. Вчера стана ясно, че той преговаря за продажба на акциите си в „Еврофутбол“. Сделката се очаква да бъде финализирана до 6-8 месеца.

Близо една трета – или 29,3% от разходите на БНБ за 2008 г. са свързани с паричното обращение. Това предвижда проектобюджетът на централната банка, внесен вчера в парламента. За производство на монети и банкноти са заложен 24.702 млн. лева.

Вестник Сега

Банки предлагат нов капан - смяна на пенсионния фонд. Няколко банки карат клиентите си, които кандидатстват за кредит, да попълват и заявление за смяна на пенсионния си фонд. Жалби с подобни оплаквания са получени в Комисията за финансов надзор.

Дружеството с най-висока доходност - "ЦКБ Сила", е санкционирано, защото е пращало писма с обещания за привилегии до свои клиенти, за които е научило, че се канят да го напускат. Става въпрос за карти за зареждане на гориво, преференциални условия по кредити и т.н. 67 жалби е получила комисията само през октомври и ноември от хора, които са преместени в друг фонд без тяхно знание и съгласие. Много от гражданите са от района на с. Банево, Бургаско и на с. Присад, Добричко.

Вестник Стандарт

Падането на фондовата борса удари и пенсионните фондове. За малко повече от месец вложенията на задължителните универсални фондове регистрират загуби между 3 и 5 на сто. Причината за това е, че голяма част от натрупаните над 2.17 млрд. лв. в пенсионните фондове се влагат на борсата.

Вестник Пари

Доверие с 16.7 млн. лв. печалба. Акциите на холдинга поскъпнаха с 2.54%. Нетната консолидирана печалба на дружеството към деветмесечието е 6 пъти повече в стравнение със същия период на миналата година. Печалбата от дейността на Доверие обединен холдинг се е увеличава близо три пъти.

Дървообработване БТ дебютира на борсата през януари. Близо 52% от продукцията на компанията отива за шведската Икеа. Проспектът за първично публично предлагане на акции се очаква да бъде внесен в КФН, като документите се подготвят от Първа финансово-брокерска къща.

Инвестициите у нас ще нарастват с поне 20% годишно. Преките инвестиции в България за деветмесечието са достигнали 3.807 млрд.евро, което е с 822 млн. евро повече от миналата година. С тези показатели страната ни заема седмо място в света по приток на преки чуждестранни инвестиции за 2006 година показва доклад, представен на Конференцията на ООН за търговия и развитие.