Дневник

„Фондове на ПОК Съгласие увеличиха дела си във взаимни схеми”

Пенсионните фондове продължават да преструктурират участията си във взаимни фондове. През миналата седмица универсалният фонд на ПОК "Съгласие" е увеличил участието си в два взаимни фонда - това са "ЦКБ Актив" и "Синергон Престиж". Делът на пенсионната схема във фонда на ЦКБ се е увеличил от 18.5% до 25.8%, а в "Синергон Престиж", в който досега не е имал дялово участие, универсалният фонд вече има близо 24 на сто от активите му. "ЦКБ Актив" е схема с високорисков профил, а "Синергон Престиж" - с балансиран. През последните няколко месеца от пенсионните компании обясняват, че преструктурират инвестициите си заради кризата на фондовия пазар.

„Фондовете за имоти продължават да раздават дивиденти”

Фонд за недвижими имоти България е поредното дружество със специална инвестиционна цел, което ще разпределя дивиденти. Неговите акционери ще получат полагащия им се по закон дял от печалбата, чийто размер е 29.163 млн. лв., след като се проведе общото събрание, насрочено за 23 юли. Тъй като на разпределяне подлежат само 90% от печалбата, формирана извън преоценка на притежаваните активи, на общото събрание акционерите ще гласуват за поделяне на 1.514 млн. лв. Това прави брутен дивидент 0.025 лв. на акция, а останалите 27.648 млн. лв. ще се заделят като резерви. За 2006 г. печалбата на ФНИ България е била 4.115 млн. лв., което прави ръст от 617%, като причина за това са нарасналите приходи от продажби.

„При цена 38 млн. лв. ще започне търгът за четвърти GSM оператор”

Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ реши да обяви търг за предоставяне на радиочестотен спектър за осъществяване на обществени електронни съобщения чрез мобилна наземна мрежа по стандарт GSM, с национално покритие, при използване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър - 2 x 5 MHz от обхват 1800 MHz. Началната тръжна цена е 38 млн. лв. Условията на търга ще са описани в съобщение в Държавен вестник, което ще излезе до 10 юни. Очаква се търгът да се проведе във втората половина на юли.

„Агрокомпаниите и холдингите остават перспективни на фона на кризата„

Атрактивните за инвестиции сектори на Българската фондова борса (БФБ) намаляват и инвеститорите трябва да бъдат по-внимателни при избора къде да вложат парите си. Това е обобщеното мнение на анализаторите, след като повечето консолидирани отчети за първото тримесечие бяха публикувани.

Стандатр

„Химимпорт стяга летището в Казан”

Химимпорт АД е избран за стратегически партнъор за модернизацията на летището в Казан, написа руският вестник "Коммерсант". Той цитира директора на международното летище "Казан" в Татарстан Петр Трубаев. Вече е подписан договорът за сътрудничество с Химимпорт, а сумата на инвестицията по думите на Трубаев е между 250 и 400 млн. лв. За точни цифри ще може да се говори чак след утвърждаването на проекта, който все още е във вид на макет.

„Съдбата на Кремиковци в ръцете на Темида”

Дали ще работи предприятието, зависи от бързината, с която българският съд ще го фалира. Това стана ясно от думите на Фолкер Швих, вицепрезидент за Централна и Източна Европа в отдел "Проекти" в Арселор Митал. Компанията на милиардера Лакшми, брат на собственика на Кремиковци - Прамод, е готова да играе на търг за активите на завода. Продажба обаче може да има чак след несъстоятелност на дружеството. Процедурата ще отнеме най-малко 4 месеца, т. е. това няма да се случи преди септември. В същото време тогава изтича и крайният срок за издаване на комплексното разрешително за екология на завода, без което той трябва да бъде затворен.

Монитор

„Обявяват Кремиковци в несъстоятелност през есента”

Процедурата по несъстоятелност на Кремиковци ще отнеме около четири месеца, според прогнози на единия от кандидат-купувачите на комбината Арселор Митал. Важна е подкрепата на правителството, за да се стабилизира положението на комбината от момента на обявяване на несъстоятелността му до момента на продажба на активите му, отбеляза Фолкер Швих, вицепрезидент за Централна и Източна Европа в отдел "Проекти" в рселор Митал.

„Влагат 1 млн. лв. в развлекателен комплекс до В. Търново”

Общо 1 млн. лева ще вложи Туристическо дружество Трапезица-1902 за подобряване на инфраструктура в централната част на парка Ксилифор. Това съобщи секретарят на организацията Георги Димитров. Сумата ще бъде използвана за оформяне на 14 къта, алеи, спортни игрища, басейн с атракциони и олимпийски размери за състезания.

Пари

„Апатията на борсата продължава и след отчетите”

Консолидираните отчети на публичните компании не успяха да обърнат низходящия тренд на Българската фондова борса. Резултатите бяха чакани от инвестиционната общност като лакмус, който да подхрани оптимизма от последните две седмици и да обърне трайно посоката на индексите. Вместо това се случи точно обратното. Въпреки силния ръст на финансовите резултати книжата на част от компаниите поевтиняха. Това се отрази на основния индекс на БФБ SOFIX, който остана почти без изменение. Освен с липсата на изненади в резултатите пазарните анализатори обясняват ситуацията с наложилите се песимистични очаквания за годината.