Стандарт

„Бензинът 2,10 лева”

Бензинът ще поевтинее до 2,10 лв. до месец. Цената и на нафтата и газьола се очаква да падне с около 5% до края на октомври. Тогава трябва да се изчерпят запасите от скъп петрол на рафинериите и те да започнат да работят с евтина суровина, обясниха от Софийската стокова борса. Горивата са поевтинели с 38 до 40 на сто в региона на Средиземно море от средата на юли досега. Бензинът вече се предлага по 900 долара на тон, след като в края на юли цената му удари 1180 долара. Нафтата е поевтиняла от 1180 долара за тон през юли до 840 долара в края на септември. Газьолът е паднал от 1340 до 970 долара за тон. Причината е поевтиняването на петрола. Цената му се срина с 46% от юли досега, съобщиха от Софийската стокова борса. Финансовата криза и намалялото потребление са основната причина за падането на петрола до 100 долара за барел. Нормално е цените на горивата и у нас да се коригират заради поевтинелия петрол, коментира шефът на ССБ Васил Симов.

Новинар

„Газът поскъпва шоково на два пъти”

До Нова година цената природния газ ще скочи два пъти с рекордните 45 процента. Това стана ясно след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) вчера, където беше взето решение за окончателното поскъпване на синьото гориво. Последно решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е газът да поскъпне с 23,9 процента от днес. Така суровината ще се продава по 538,66 лв. за 1000 кубични метра. В момента синьото гориво струва 434 лв. Предвижда се и второ увеличение на газа от 1 януари 2009 г. с още 21,4 процента. Сметките показват, че след второто поскъпване газът ще се продава за рекордните за страната 630 лв. за 1000 кубика. Заради хиперскъпия газ се очаква от 1 ноември да поскъпне и парното с около 18 процента, разясниха експерти

Сега

„Държавата клекна пред заводите за цената на газа”

Вместо поскъпване на природния газ с 36.43% сега, цената на синьото гориво ще се вдигне от 1 октомври с 23.89% и от 1 януари 2009 г. - с още 21.4%. Това е резултатът от неколкодневния натиск на големите консуматори на природен газ, които заплашиха със стачки и изнасяне на производствата си от страната, ако държавният енергиен регулатор склони на искането на "Булгаргаз". Компромисът бе постигнат по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество с участието на шефа на ДКЕВР Константин Шушулов и на икономическия министър Петър Димитров.
"Работодателските организации са съгласни с това поскъпване на газа на две стъпки, но до края на годината цената, на която се продава синьото гориво в България ще остане по-ниска от тази, на която се купува", заяви след заседанието Петър Димитров.

Стандарт

„Стотачка отгоре за тока”

Хиляди българи изреваха от септемврийските си сметки за ток. Те са средно със сто лева по-солени от предишния месец. В някои блокове увеличението е дори 1000%. Макар че зимата е далече и печките още не бяха пуснати, Енергото извади балтията. "За август ми взеха 40 лева, сега получих фактура за 140", алармира столичанин от квартал "Левски". Той ще плаща същата сума и за октомври. Причината е, че ЧЕЗ начислява сметките за три месеца напред на база на потреблението за миналата година. Ако изразходваме по-малко, ще ни връщат пари. "Не искаме да кредитираме ЧЕЗ", гневят се столичани. Най-солено излиза токът в новопостроените блокове. Всички апартаменти в нова сграда на ул. "Пиротска" в столицата получили сметки от 200 лв. за септември и октомври.

Дневник

„Задава се вълна от фермерски бунтове”

Зърнопроизводители от цялата страна проведоха вчера в София мълчалив предупредителен протест срещу нежеланието на правителството да отпусне исканите от тях максимални национални доплащания, които да бъдат заложени в проектобюджета за 2009 г. Те аргументираха исканията си с точни разчети за загубите, които секторът търпи заради поскъпването на суровините, и внесоха в Министерството на финансите декларация за пълни ангажименти към сектора."Българските фермери не са конкурентни на европейските, защото получават едва 30-40 на сто от субсидиите на старите страни членки.

24 часа

„Опасно е за всеки с повече от 1 заем”

Българите, взели повече от един кредит, са най-застрашени от кризата, която удари света. Опасност има и за фирмите, чиито печалби падат, прогнозират икономисти.
Банките не могат да преценят кой ще може да обслужва кредит при по-високи лихвени нива, тъй като кредитният регистър все още не обхваща всички институции. Нормативните промени за това са в ход, но основната грижа на длъжниците е в тях самите.
Както вчера съобщихме, лихвите на потребителските кредити са най-драстично поскъпнали - с 2,32 процентни пункта за година. При фирмите печалбите започват да падат, а банките вдигат лихви по кредити. По данни на БНБ за август те се увеличават с 1,06 процентни пункта на годишна база до 10,60%, а прогнозите са, че вдигането ще продължи още. Въпреки че в САЩ и ЕС кризата тръгна от банките, у нас те изглеждат стабилни.

Дневник

„Намалява ръстът на банковите печалби”

Спад в годишния ръст на печалбата на банковия сектор показват данните от баланса на системата към края на август 2008 г. За пет месеца показателят в сектора е намалял с 24.1 процентни пункта - за април годишният темп на нарастване е бил 57.7%, а през август той е 33.6%.
Свиването на кредитите в последните месеци в сравнение с темповете, а вече и с обемите през миналата година, оказва влияние и върху нарастването на печалбата. Въпреки че маржовете (разликата между лихвите по депозитите и лихвите по кредитите) на българския пазар все още са големи, което допринася за добрите печалби, все пак те започват да намаляват заради все по-високите лихви по депозити, обявявани от банките. Това също има своя принос в понижения ръст на печалбата. Въпреки намаляващия темп обемът на печалбата продължава да расте. За осемте месеца на тази година натрупаната печалба на банковия сектор е в размер на 994 млн. лв. Това е с 250 млн. лв. по-висок резултат от отчетения година по-рано - към 31 август 2007 г.

Труд

„Губим 10 милиарда от сивата икономика”

За по-малко от 5 години държавата е загубила над 10 милиарда лева от сивата икономика. Това ще съобщи днес в парламента Петър Раймундов, завеждащ отдел във Върховната касационна прокуратура. Бизнесът, който не фигурира в отчетните документи на фирмите, съставлява до 39% от брутния вътрешен продукт, обясни прокурорът вчера пред “ Труд”. Само от укрити данъци за около 4,5 години е отчетен 6,9 милиарда лева недоимък на бюджета. Около 4 милиарда лева не били внесени в осигурителния фонд. Законът у нас позволява размяната на куфари с пари под масата, казва Раймундов. Прокуратурата ще настоява пред депутатите за промени в законодателството.

Монитор

„Пшеницата поевтиня със 73% от началото на годината”

Хлебната пшеница у нас сега се търгува на цени до 290 долара за тон без ДДС. Това съобщиха от Софийската стокова борса (ССБ). Поевтиняването от началото на годината на житото е 73 процента, показва статистиката на борсата. Заради добрата реколта през тази година в северното полукълбо спад на цените на хлебната пшеница има и в САЩ и ЕС. В щатите цените са спаднали от януари досега с 63 процента, а в страните от Евросъюза - с около 50 на сто. В момента фобните цени на зърното в САЩ са 228 долара за тон, във Франция - 251 долара (172 евро) за тон и в Германия - 234 долара (133 евро) за тон. В Русия цената е 195 долара за тон, а в Украйна - 220 долара за тон. У нас сделки се сключват на цени от 270 до 290 лева за тон, уточниха от ССБ.
Според прогнозите на Световния съвет по зърното (IGC) тазгодишната реколта в света ще е над 676 млн. тона, а потреблението до следващата ще е 646 млн. т, като запасите ще бъдат с 2 млн. т повече и ще стигнат до 153 млн. т.