Вестник Дневник

"Брюксел проверява има ли незаконна държавна помощ за АЕЦ Белене"

Европейската комисия (ЕК) проверява дали отпуснатите през миналата година 300 млн. лв. от бюджета за строителството на АЕЦ "Белене" не е държавна помощ и дали тя е законна. Комисията вече е поискала информация от финансовото и от енергийното министерство за начина на разпределението на отпуснатите средства.

Експерт от дирекция "Конкуренция" в Европейската комисия потвърди пред изданието за поисканите обяснения от българската страна. През миналата година правителството реши да финансира новата атомна централа с 300 млн. лв., които бяха предостави на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Той от своя страна ги насочи за увеличение на капитала на Националната електрическа компания.

"По-малките банки са изместили най-големите по раздадени бизнес кредити"

За първи път през последните години основният обем от бизнес кредити е предоставен от банките извън топ пет. Това се посочва в последното издание на "Търговските банки в България" на БНБ. През последното тримесечие на миналата година именно банките от втора група са отпуснали 0.4 млрд. лв. кредити на предприятия, като целият предоставен обем е 0.5 млрд. лв. (1.6% ръст спрямо предходното тримесечие). Оказва се, че по-малките банки са изместили петте най-големи в бизнес кредитирането. Според класификацията на БНБ банките са разпределени в три групи по размер на активите - в първа група са петте най-големи, във втора са всички останали, а в трета група влизат клоновете на чуждестранни банки. Подредбата няма оценъчен характер.

Експозициите на дребно за последните три месеца са се увеличили с 0.6 млрд. лв., или с темп 3.5%. Определяща е била динамиката при жилищните ипотечни кредити. Само при тях нарастването е почти колкото това на фирмените заеми - с 0.4 млрд. лв. (5.4%).

"Гръцките курорти намаляват цените с 30%"

Заради финансовата криза гръцките курорти намаляват цените на туристическите услуги с 30%. Това каза пред журналисти в Смолян посланикът на Гърция в България Данаи-Магдалини Куманаку, цитирана от агенция "Фокус". Посланикът каза, че все още е рано да се прогнозира дали заради кризата ще намалеят българите, които посещават Гърция с цел почивка това лято, или ще намалее туристопотокът от гърци, които почиват в България. "Вярвам, че може да се получи точно обратното, тъй като разстоянията са много близки и двете дестинации ще останат еднакво популярни", допълни тя. Данаи-Магдалини Куманаку беше категорична обаче, че ще има намаление в дните на престоите в двете страни.

Гръцките туроператори и хотелиери са изправени пред една от най-трудните години за бизнеса. От началото на годината спадът в записванията се движи между 20 и 60% в различните части на страната, а прогнозите са, че до началото на летния сезон трудно ще бъде наваксан. В борбата за спасяване на индустрията вече се включи и гръцкото правителство, което предложи спешен пакет от данъчни облекчения, увеличи драстично средствата за национална реклама и обмисля още стимули. Някои анализатори смятат, че основната грешка на Атина е, че е хвърлила през последните години много усилия върху един-единствен пазар - английския, което сега води до липсата на сериозни алтернативи.

Вестник Пари

"Бизнесът призова ЕС да пусне парите за пътища"

Симеон Пешов, председател на строителната камара и собственик на Главболгарстрой, призова Карстен Расмундсен, зам.-началник на звено България в Главна дирекция Регионална политика на Европейската комисия, общността да пусне още сега спрените пари от фондовете за България за пътна инфраструктура. В противен случай българският строителен бизнес ще изпадне в колапс, което ще се отрази пагубно на цялата икономика. Пешов отправи това предупреждение по време на конференция за реализацията на големите пътни инфраструктурни проекти под егидата на вицепремиера по управление на еврофондовете Меглена Плугчиева.

За последните пет години приходите на строителния бизнес в България са скочили над 3 пъти, съобщи още шефът на строителната камара. За този период два пъти се увеличиха и служителите, заети в този бранш. Строителните фирми формираха до 4.2% от нарастването на брутния вътрешен продукт преди 5 години. През миналата година този процент достигна 7.2. Пешов апелира ЕС да спре непрекъснато да проверява Националната агенция Пътна инфраструктура, с която в момента бизнесът поддържа добър диалог. НАПИ се е разплатила почти изцяло с пътностроителните фирми за извършените от тях текущи ремонти и поддръжка на републиканската мрежа за 2008 г., каза още Пешов. Според него състоянието на бранша не е добро.

Вестник 24 часа

"130 000 горят с лихвоточки след 21 май"

Тогава влиза в сила изискване да имат имот до 40 хил. лв. С последните промени в края на месец май изтича срокът за включване в списъка на хора с право да им бъдат изплатени лихвоточки. Единственият вариант пред тези 130 хил. човека е да прехвърлят лихвоточките си на свой роднина, който огтоваря на условията по закона. Попадналите в списъка пък ще трябва да купят жилище до 2013 година, за да им бъдат възстановени в пари лихвоточките. След 21 май ще бъдат ликвидирани жилищни компенсаторни записи за над 40 млн. лв. В момента цената на една лихвоточка е 8 стотинки, а лев компенсаторка се търгува по 28-30 стотинки.

Вестник Сега

"Руски туроператори ни готвят бойкот"

"Само 37 руски туроператорски фирми отговарят на условието, което нашето външно министерство постави наскоро за обработване на българските визи за руснаци. Поради това стотици руски туроператори ще бойкотират България през лятото", оплака се вчера български посредник в туристическите услуги. Проблемът е, че посолството ни в Москва издава с предимство визи на туроператори, които осигуряват поне 200 места в чартърен полет. "Това е цедка, за да могат някои посредници да отпаднат от играта", обясниха запознати.

От бранша очакват отлив на руснаци, макар според стратегията на Държавната агенция по туризъм те заедно с българските туристи би трябвало да спасят тазгодишния летен сезон. За да почива у нас, руснакът трябва да брои 35 евро за виза плюс още толкова за такса към нея. В същото време визата за Турция струва 10 евро, а и южната ни съседка плаща и горивото за чартърите. Затова в момента самолетен билет от Санкт Петербург до Варна излиза 200 евро, а до Истанбул - двойно по-евтино.