Дневник

„Оптимизмът сред бизнеса плахо се завръща”

Бизнес климатът бележи втори пореден месец на подобрение и през април се повишава с 0.6 пункта спрямо март. Месец по-рано повишението беше с 2.8 пункта, показват данните на националната статистика. Настроенията на българския бизнес са в тон с тенденцията в Европа, където все повече мениджъри са оптимисти за икономиката. Все пак не всички мениджъри са оптимисти. Оценката за настоящата ситуация на мениджърите от промишления сектор, сферата на услугите и търговията на дребно остава негативна, но поне очакванията им за следващите месеци вече са по-добри. Изключение прави строителството, където бизнес климатът се влошава с 6.1 пункта спрямо март. За пръв път от миналия септември оптимизмът в промишлеността се покачва - с 4.1 пункта. Бизнес климатът се приема като показател, изпреварващ икономическите процеси, и помага да се извеждат прогнози в краткосрочен план. Има очаквания, че сме близо до дъното, след което се надяваме да започне възстановяване. За април и май нещата ще са по-зле, отколкото през първото тримесечие, но след това очаквам да спре спадът в продажбите. Нормално е първите сектори, попаднали в кризата, първи и да излязат, коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Макроикономистите също прогнозираха, че през пролетните месеци индустриалното производство ще се върне до дългосрочните си средни нива.

„Фармацията с ръст на продажбите, козметичният бранш страда”

Почти няма компания, която да не е засегната от кризата, но все още голяма част от тях излизат на печалба, показват публикуваните във вторник отчети. Индустриалните производители остават най-засегнати от свиването на пазарите. Производителят на акумулатори и тягови батерии Елхим Искра намалява печалбата си до 1000 лв. към края на март при над 1 млн. лв. година по-рано. Спад има в продажбите както на вътрешния, така и на външните пазари - с близо 60%. В доклада за дейността се посочва, че осезателно намаление има в продажбите на тягови батерии в Русия и Украйна. Повече от наполовина са спаднали приходите и разходите на дружеството - постъпленията са 4.3 млн. лв., а разходите - 4.2 млн. лв. От ръководството на Елхим Искра се опасяват, че през тази година ще има силен спад в продажбите и на вътрешния пазар, и за износ. По-добри резултати показва само фармацевтичният производител Медика - освен с по-висока печалба и ръст на продажбите компанията може да се похвали и с инвестиции в нова опаковъчна линия на стойност 1.75 млн. лв. Дружеството, което е част от Доверие обединен холдинг, е увеличило печалбата си към март с 5% до 349 хил. лв. Продажбите нарастват с над 7% до 3.47 млн. лв. Медика отчита ръст в продажбите на вътрешния пазар, докато стойността на продадената зад граница продукция спада. Над 60 на сто от реализираните продукти на вътрешен пазар са превързочни материали, докато в чужбина фармацевтичните продукти заемат 86% от общия износ на компанията. Силно намаление на печалбата заради спад на продажбите обаче отчитат две компании, свързани с парфюмерийната и козметична промишленост - Българска роза - Севтополис и Лавена.

Стандарт

„Дават заеми на дребни фирми”

Ново дружество за кредитиране на микропредприятия се създава към Българската банка за развитие (ББР). Това съобщи шефът й Сашо Чакалски на форум за възможностите за бизнес в условия на криза, организирана от ПРООН. Финансовата институция ще обслужва само този сегмент от родния бизнес и ще дава не само пари, а консултации и информация на новоучредени дребни фирми. Тя ще започне да действа най-късно до края на септември т. г. и ще работи на принципа на микролизинга - схема, която и сега се прилага от банката. По нея се отпускат пари в области, неразработени от търговските банки - например за купуване на машини и оборудване втора употреба на лизинг. Новата финансова институция ще наследи принципите на работа по програмата JOBS - "Заетост чрез подкрепа на бизнеса", по която и сега работят в ББР. Според Чакалски това е една от малкото възможности за стартиращи дребни фирми, които по време на криза са обречени без свежи пари. Все още не е уточнен размерът на финансирането, с което ще разполага новата институция. Условията по кредитирането няма да се различават от тези по проекта на JOBS.

„Отдалечаваме се от еврото”

Икономическата криза ни отдалечава от въвеждане на еврото, стана ясно по време на посещението на министъра на финансите Пламен Орешарски във Вашингтон. В рамките на пролетната среща на МВФ и Световната банка Орешарски разговаря с първия зам. управляващ директор на фонда Джон Липски и с директора на европейския департамент на МВФ Марек Белка. В дискусията бе повдигнат въпросът за влизане на новите членки на ЕС във Валутния механизъм 2 (ЕRM 2), който е задължителен период, преди да се въведе еврото. Общата констатация в разговорите е, че в условията на глобална икономическа криза разглеждането на нови кандидатури в момента не е актуално, съобщиха от Министерството на финансите. Предизборната ситуация в България породи интерес доколко програмата за спазване на строга фискална дисциплина и минимизиране на негативните ефекти от кризата ще бъде следвана и занапред. Орешарски изрази увереност, че новото правителство, което ще се формира в средата на годината, ще продължи същата политика.

„62% срив при заемите”

С 62% се свиват заемите за населението през март в сравнение със същия месец на 2008 г. Новоотпуснатите кредити за граждани са едва 367 млн. през изтеклия месец, обявиха от БНБ. При фирмените заеми спадът за година е едва 16%, като новите са в размер на 1,05 млрд. лв. Общо кредитирането през март се свива с 36%. Новите жилищни кредити намаляват с 47% за година, като през март са били 171 млн. лв. Сумата обаче е няколко пъти по-голяма от по 67-те млн. лв. нови жилищни кредити, отпуснати през януари и февруари. В резултат расте общият размер на отпуснатите жилищни кредити, но намаляват фирмените и потребителските.

Монитор

Иде нов скок на тока

Без промяна спрямо сегашното си ниво да остане цената на топлинната енергия, продавана от Топлофикация София следващата една година. Това е предложила за одобрение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) столичната топлофикация, съобщи изпълнителният й директор Петко Милевски. Това означава, че ако енергийният регулатор одобри исканията на дружеството, топлата вода за софиянци от 1 юли ще струва 68 лв. на мегават, колкото е и сега. Същата ще е и цената на парното от началото на новия отоплителен сезон. Петко Милевски обаче направи уточнението, че след промяната на наредбата за топлоснабдяването ДКЕВР има право по своя инициатива да променя цените на топлофикационните дружества в началото на всяко тримесечие. Основание за такива промени са сериозни изменения, настъпили в цената на природния газ. Предлаганата от Топлофикация София цена от 68 лв. на практика е тарифата, по която дружеството продаваше енергията преди Нова година. Сегашното предложение е на база прогноза за цената на природния газ от 1 юли - 399 лв. на 1000 куб. м.

24 часа

„Банкери бягат от Лондон, идват тук„

България може да се превърне в световен финансов център. Страната ни има ресурс да предложи добри възможности на банкерите, които сега са базирани в Лондон, се казва в статия на Блумбърг. Според автора й ситуацията във Великобритания станала неблагоприятна заради кризата. Данъците били повишени и така страната се изкачила на 4-о място по високи налози в Европа. Половината банки пък били национализирани. Това ще накара банкерите да погледнат атласа на Европа. Има няколко места, на които ще ги посрещнат добре. Това са България, Монако, Женева и Македония, които имат по-добри възможности от Лондон в следващите 20 г. да изградят добра среда за европейските банкери, пише изданието. Основното предимство на България бил ниският данък от 10%. Освен това страната ни имала едни от най-добрите държавни режими за подкрепа на бизнеса. Фактът, че сме членове на ЕС, пък гарантирал политическата ни стабилност.