Дневник

„ДКЕВР отложи лиценза на Овергаз инк за Галата”

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отложи разглеждането на искането на Овергаз инк за получаване на лиценз за съхранение на газ в новото хранилище Галата. Нова дата за обсъждане не е определена. Експерти на комисията предлагат тя да откаже издаването на документа с мотива, че докато има действаща концесия за добив, разрешение не може да бъде предоставено. Регулаторът посочва, че трябва да бъде прекратен концесионният договор и със сегашния оператор трябва да бъде постигнато споразумение по сроковете и условията за превръщане на находището в хранилище. Овергаз инк, в която с 50% акционер е Газпром, е готова да превърне находището в хранилище за две години. Тя иска лицензът да е за максималния срок, предвиден в закона от 35 години. Проблемът идва от това, че шотландската Мелроуз рисорсиз има концесия за добив до 2026 г.

„Граждани сигнализирали КЗК за проверката за картел при лихвите”

Граждани изпращали сигнали и информация по електронна поща до Комисията за защита на конкуренция (КЗК) във връзка с разследването й за лихвен картел на банките. Това става ясно от съобщение на комисията до медиите, в което се посочва, че КЗК ще разгледа и оцени информацията от тези сигнали заедно с останалите доказателства по случая. От комисията подчертават, че производството е в начален стадий и все още няма изпратено твърдение за нарушение на ответната страна - в случая Асоциацията на банките в България (АББ). Комисията е обявила и регистрирала случая в Европейската мрежа по конкуренция на 14 юли, посочват от КЗК. Това се прави във връзка с разпоредбите на регламент 1/2003 г. на Европейския съюз, който дава правилата за работа на органите за конкуренция. КЗК ще изчака два месеца за евентуално преразпределение на случая и включването на други ведомства по конкуренция в рамките на ЕС.

Монитор

„Дърводобивът на ръба на оцеляването”

Кризата в дърводобивната и дървопреработвателна промишленост се задълбочава, каза Веселин Евтимов, собственик на голяма дърводобивна и дървопреработвателна фирма в Смолян. Всички дърводобивни фирми са на ръба на оцеляването, като има и фалирали, посочи още Евтимов. Дори малкото, които произвеждат в момента фасониран материал, са затруднени, защото си чакат парите от борсите по два-три месеца. Фирмената задлъжнялост е много голяма. Заради липсата на пазара дори вносът на дървен материал е почти спрял, така че родните фирми не срещат проблем от това, коментира още Евтимов. Износ също почти няма, като се отчита само инцидентен износ за Македония и Турция.

„Заради липсата на кредити спря изграждането на молове”

Нараства броят на замразените и отложени проекти за изграждане на молове, сочи докладът на компанията за недвижими имоти Форос. Сред тях са: Европа парк, Софийски Акрополис, Цариградски мол и Джи Ел Ес мол в София; Гранд галерия в Бургас, молът на Литос Айбилд в Пазарджик, двата мола в Казанлък и др. Като основни причини се посочват влошените макроикономически показатели и липсата на кредитиране. Замразяването на един проект е добро решение, ако няма добри перспективи за неговото развитие, смятат от анализаторската компания. Откриването на молове със заетост на площите под 90% крие голям риск от скорошно проваляне на проекта, подчертават още от Форос. У нас вече има примери за шопинг центрове, започнали работа при заетост дори под 60%, които в момента изпитват големи затруднения.

Стандарт

„700 хотела на тезгяха”

Над 700 хотела, апартаментни комплекси и къщи по морето се продават. В момента 20% от хотелите в страната са затворени, от тях поне 5% икономически изцяло не са съобразени нито като местоположение, нито като обем, материали и вид. Тези хотели, ако до месеци или година не бъдат преструктурирани, ще продължат да носят загуби за собствениците им. Това прогнозира директорът на Института по анализи и оценки в туризма Румен Драганов. След 10 години 5% от хотелската застроена площ ще се превърне в "мъртва зона" на "оскелетели" и изоставени хотели с отмъкната дограма, кабели, подови покрития, липсващи прозорци и без покриви, коментира Драганов.

„България събира ДДС най-добре в Европа”

Националната агенция за приходи е постигнала впечатляващи резултати при събирането на ДДС. Това се признава в последните доклади на Сметната палата и Световната банка за работата на приходната администрация. Утвърдените процедури за събирането на приходите от ДДС са предпоставка за ефективно и законосъобразно изпълнение на тази дейност в системата на НАП, пише в доклада на Сметната палата, който беше огласен преди дни. Предложени са мерки за минимизиране на корупционния риск, констатира Сметната палата. Националната агенция за приходи отбеляза впечатляващи резултати, които трябва да бъдат защитени, запазени и продължени, гласи докладът на Световната банка. Събираемостта на ДДС в България е сравнима с тази в развитите страни на ЕС. Събираемостта на ДДС се увеличи с 15% за периода 2002-2007 г., като в момента е 91,8%, пишат експертите на Световната банка.

24 часа

„Пенсионни фондове на плюс”

След дълъг период на загуби пенсионните фондове започнаха да работят на плюс през първите шест месеца на 2009 г. , става ясно от данни на Комисията за финансов надзор. При универсалните доходността тръгва от около 2 и стига до 8% на годишна база, при професионалните - до 6 на сто, а при доброволните - до 5,52%. Все още някои фондове обаче са на загуба. По-добрите резултати за шестмесечието не могат да компенсират загубите, натрупани през 2008 г. За 2-години отрицателната доходност стига до 24%.

„Отчитаме пред ЕК има ли картел между банките”

В разследването за евентуален картел между банките може да се включат и други антимонополни ведомства от ЕС, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията. На 14 юли оттам са регистрирали проверката за договорки по лихвените нива в Европейската мрежа по конкуренция. Чрез нея през следващите 2 месеца има вероятност случаят да бъде преразпределен. След като приключи, КЗК ще изпрати доклад в ЕК. По разследването информация с конкретни сигнали във ведомството изпращали и граждани. Оттам напомниха, че банките, които дадат информация за картел, могат да се освободят от санкция. Според КЗК изказванията след претърсването на асоциацията на банките са "недопустим и неприемлив опит за намеса в работата на независим държавен регулатор".

 

Сега

„Наемите на магазините са намалели с 25%”

Наемите на магазините по централните търговски улици и моловете през първата половина на годината са поевтинели средно с 10.62% спрямо същия период на миналата година. Това показва доклад на компанията за недвижими имоти Форос. Дори в разгара на лятото най-много са поевтинели наемите на търговските площи по Черноморието. Данните показват, че за Бургас спадът е с 25.71% на годишна база. По основната търговска улица "Александровска" помещение може да се наеме за 30-35 евро на кв.м. Дори и при тези цени обаче има свободни площи. В наскоро открития мол "Бургас Плаза" наемите вървят по 20-25 евро на кв.м.

Новинар

„Губещи хотели стават затвори и болници”

Хотелите, които са затворени или не носят печалба на собствениците им, могат да бъдат превърнати в болници, старчески домове или затвори. Това коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. По думите му в момента около 20 процента от хотелите в страната са затворени. Според него тези обекти трябва да бъдат преструктурирани най-късно до няколко месеца, за да не продължат да увеличават загубите на собствениците им. По думите му някои обекти съвсем сполучливо могат да се преустроят в затвори за престъпници, получили по-леки присъди, или такива, които трябва да полагат някакъв вид общественополезен труд. В света има частни затвори, а у нас държавата се оплаква, че места не достигат, а престъпници има, така че този проблем може да бъде решен, смята Драганов.