Дневник

Икономисти: Резултатите за БВП през второто тримесечие ще са по-лоши от първото

Второто тримесечие ще се окаже по-лошо от първото за брутния вътрешен продукт на страната. Това прогнозираха икономистите дни преди да бъдат публикувани експресните данни за БВП, които Националният статистически институт трябва да представи в понеделник. Експертите прогнозираха спадът да е между 5% и 7% на годишна база. През първото тримесечие икономката загуби 3.5%. Този път причината за свиването няма да са само външната търговия и пониженото търсене в основните търговски партньори на България. Свиването на икономиката вече се допълва и от спада на вътрешното търсене и няма перспективи положението да се промени поне до края на тази година. Основна причина са плановете на правителството да избегне бюджетния дефицит чрез допълнително свиване на разходите си. Това означава, че държавата няма да излива повече пари в икономиката, въпреки че така би компенсирала компаниите за понижените им продажби на международните пазари и в България.

Новинар

Лихвите по ипотечните кредити скачат нагоре

Лихвите по потребителските и ипотечните кредити продължават да се увеличават и през юли, сочат данни на финансовият интернет портал moitepari.bg. Първата банка, която промени условията по предлагания продукт и по този начин оскъпи ипотечните си заеми, е "Банка Пиреос България", съобщават от интернет портала. Трезорът вече е поставил таван на отпускания заем – до 240 000 лв. или равностойността му в евро. Също така вече не се позволява гратисен период по кредита. Въведена е и такса за кандидатстване – 50 лв. СИБанк увеличи лихвата по ипотечния заем с 0,50 процентни пункта, като същата стъпка беше предприета и от ПИБ, която оскъпи предлагания от нея ипотечен кредит с 0,45 процентни пункта. Промените, наложени от International Asset Bank бяха свързани с таксите за оценка на обезпечението и за предоговаряне на условията по ипотечния кредит. Те нараснаха съответно със 140 лв. и 5 лв. През юли МКБ Юнионбанк увеличи максималната възраст при погасяване на заема от 65 на 70 години, като за периода от 65 до 70 г. клиентът трябва да сключи застраховка „Живот” в полза на банката. Както „Новинар” вече писа лихвите по потребителските заеми в лева, отпускани от Общинска банка, ПИБ и СИБанк се увеличават съответно с 0,12 процентни пункта, 0,75 процентни пункта и 0,25 процентни пункта.

Стандарт

Спасяваме закъсали проекти с милиард от ЕИБ

1 млрд. евро е готова да налее Европейската инвестиционна банка у нас за забавени проекти. Това заяви премиерът Бойко Борисов. Парите ще се ползват главно за дофинансиране в области, където ни заплашват санкции и глоби, като екология, земеделие и транспорт, допълни премиерът. 150 млн. евро например трябват, за да се построят и довършат регионалните депа за отпадъци. Средства са необходими и за построяване на пречиствателните станции за населени места с над 10 хил. души.
Преди две седмици Борисов се срещна с вицепрезидента на ЕИБ Матиас Колац-Аанен. Надявам се, че както работихме добре с кмета, така сътрудничеството ни ще продължи и с премиера, каза Аанен. Банката даде пари за изграждането на второ трасе на софийското метро, пет естакади и допълни сумата за завода за боклук. Допреди година обаче финансистите не искаха кредити, защото в бюджета имаше голям фискален резерв. Сега заради теча в хазната и кризата проектите може да бъдат захранени с нисколихвени заеми, категорични са експертите. Еврофондовете осигуряват до 80% от финансирането на проектите, останалите пари трябва да дойдат или от бюджета, или от кредити, обясни и транспортният министър Александър Цветков. По думите му със заеми ще трябва да се дофинансират и проекти от Оперативна програма "Транспорт".

Дневник

Взаимните фондове спечелиха от борсовото рали

Борсовото рали в началото на август подкрепи взаимните фондове. Големите им експозиции в парични средства обаче ограничиха възможността им да се възползват от 20-процентовия ръст на индексите на Българската фондова борса (БФБ) от края на юли до 10 август. Затова и нетните им активи скачат само с четири на сто за десет дни до 335 млн. лв. В номинална стойност този ръст възлиза на около 13 млн. лв. Прилив на свежи средства към тях обаче почти няма, поясниха портфолио мениджъри, а големите им парични наличности (средно около 30 на сто от активите им) са ограничили възможността най-вече на рисковите фондове да спечелят повече от ралито на фондовия пазар. Повечето рискови фондове, които инвестират основно в акции, увеличават нетните си активи средно със 6-8%.

Сега

ЧЕЗ надви държавата за тримесечното отчитане

Тримесечното отчитане на електромерите на битовите потребители в Западна България ще продължи, но с леко променена форма, стана ясно вчера. Чешката компания ЧЕЗ възнамерява занапред изобщо да не издава междинни сметки в продължение на два месеца, а да събира парите за консумацията направо на третия месец, когато по принцип засича измерителните уреди. Това съобщи вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов. Той обаче продължава да твърди, че ще накара компанията да върне ежемесечното отчитане на електромерите. На практика едногодишната сага с нежеланието на ЧЕЗ да се съобрази с решенията на регулаторната комисия продължава. "Какво искате да направим? Да ги санкционираме пак? Ще им друснем 1-2 млн. лв. глоба и какво? Ще отидат в съда, ще обжалват. Какъв сапунен сериал", призна безсилието си Шушулов.

24 часа

Газът скача наесен с 4,33%, парното май не

Газът ще поскъпне с 4,33% през следващото тримесечие. Такава прогноза оповести вчера "Булгаргаз". Това обаче не означава, че парното ще скочи. Преди още сметките на "Булгаргаз" да бъдат оповестени, шефът на ДКЕВР Константин Шушулов каза, че ако се сбъдне предишната прогноза на газовото дружество, то цената на топлото ще остане на сегашните си нива и през зимата. По-късно той отказа да прави прогноза, преди да е получил числата, което ще стане на 10 септември. Според "Булгаргаз" прогнозната цена за последното тримесечие на годината е 380,84 лв. на 1000 куб. м. От компанията съобщават, че поскъпването е с около 44 лв. по-ниско от това, което са прогнозирали през март.

Новинар

Продажбите на нови коли са намалели наполовина

Продажбите на нови автомобили, камиони и автобуси в страната са намалели с над 50 на сто през юли в сравнение със същия месец на миналата година. Това сочат данни на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП). През миналия месец са продадени общо 2 524 нови возила, докато за същия период на 2008 г. те са били 5306. Причина за намаленото на търсенето на нови коли е икономическата криза и ограниченото кредитиране от банките. Общо за седемте месеца на тази година продажбите на нови коли достигат до 17 376 автомобила, което спад с 51,05 на сто спрямо същия период на 2008 г. Според данните на асоциацията "Тойота" е най-продаваната марка в България. За първите седем месеца на тази година са били купени 1815 автомобили. Близо 1700 бройки са били продадени от марката "Фолксваген". От "Пежо" и "Опел" средно за периода са били закупени 1476 бройки. Следващите три близки по продажби марки са "Ситроен", "Форд" и "Дачия".