Дневник

„Близки фирми вече контролират 64 % от Прайм пропърти БГ”

Няколко близки компании, част от които свързани с туристическия бос Сава Чоролеев, вече са най-големите акционери в "Прайм пропърти БГ"  и контролират около 64 на сто от капитала му. Това показва справка във фирмените регистри, като на това мнение са и някои от останалите акционери в дружеството със специална инвестиционна цел. През миналата седмица австрийската компания "Имоийст" (Immoeast) продаде дяловото си участие в имотната компания в размер на 42% чрез три сделки на извънрегулиран пазар за около 11.2 млн. лв., като купувачи на пакета бяха "Делта фуд" ООД и  "Глобал турс". Чрез сделката двете компании придобиха съответно 31 и 11 на сто от  капитала на компанията. Проверка показва, че най-големият нов акционер в "Прайм пропърти БГ" - "Делта фуд", чрез сложна схема  има  връзка  с друг сегашен акционер във фонда - компанията производител на бисквити и шоколадови изделия "Победа", притежаваща 22 на сто и зад която стои Сава Чоролеев. Ако свързаността се приеме, акционери очакват "Делта фуд" като по-големия от двата акционера да отправи оферта (търгово предложение) за изкупуване на акциите на останалите инвеститори в компанията, защото комбинираният им дял надхвърля половината от капитала на фонда, или общо 53%.

„Без субсидии остават проекти за агротехника, подадени след края на август”

Исканията на фермерите за покупка на трактори и комбайни, които са подадени по програмата за развитие на селските райони след края на август тази година, вероятно няма да получат очакваното субсидиране поради изчерпания ресурс. Постъпилите искания за техника превишават с 30 млн. лв. предвидения по мярката бюджет и хората трябва да  знаят, че средствата няма да стигнат до тях, обясни зам. изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Светослав Симеонов. Въпреки че министерството на земеделието започна разговори с Европейската комисия за вътрешно прехвърляне на средства от непопулярните към търсените мерки, преговорите ще продължат най-малко половин година, затова от фонда препорчват на фермерите да търсят други форми за финансиране.

„Газ дьо Франс и Далкия се интересуват от столичната топлофикация”

Френските компании "Газ дьо Франс" и "Далкия" имат интерес към приватизацията на "Топлофикация - София". Това  съобщи за "Дневник" министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след срещата си с представители на френския бизнес в Париж в понеделник вечер. Той участва в българската делегация, ръководена от премиера Бойко Борисов, която посети френската столица в понеделник и вторник. Посещението завърши в понеделник сутринта със среща на Борисов с бившия президент на Франция Валери Жискар д'Естен. В понеделник той разговаря с френския президент Никола Саркози и с колегата си Франсоа Фийон.

„Фалират компании от незасегнати досега сектори”

През 2009 г. компании от нови сектори, незасегнати досега от кризата, изпадат в несъстоятелност. Това са минната индустрия, търговията на едро с машини и оборудване, услугите, свързани с медии, реклама и издателска дейност, туризмът и развлекателният бизнес. Този извод се посочва в съобщение на компанията за управление на кредитния риск "Кофас България". От началото на годината до края на септември несъстоятелностите в България са се увеличили със 141%, като за деветте месеца са регистрирани 239 фалита. За същия период на миналата година броят им е бил 99, сочат данните на компанията. Най-рисковият сектор у нас остава селското и горското стопанство.

„Потребителското кредитиране със сигурност няма да експлоадира”

Това казва в интервю за изданието Пиер-Ив Геган, изпълнителен директор на "Уникредит Кънсюмър Файненсинг". В момента потреблението като цяло намалява и пазарът на потребителското кредитиране също намалява. Това е свързано и с поведението на банките и други финансови институции, които от началото на тази година показват по-нисък апетит за риск и съответно свиват кредитирането. Очакванията до края на тази година са, че потребителското кредитиране със сигурност няма да "експлодира", няма да бъде твърде интензивно – от една ,страна заради икономическата ситуация, която все още е трудна и заради това, че възстановяването на икономиката в България ще е по-бавно в сравнение с други държави от региона, казва той. И продължава: Вярно е, че в днешно време клиентите изпитват повече затруднения за погасяване на задълженията си към банки и други финансови институции поради икономическата ситуация в страната. Част от клиентите са загубили работата си или компанията, в която работят, е намалила работното време и така те имат по-ниски доходи. От друга страна, много българи имат собствен бизнес, който продължава да работи и да се развива, макар и с не толкова добри темпове, колкото преди – така и по тази линия доходите на хората намаляват. Това е факт, който трябва да се отчита в днешно време и който налага да бъдем проактивни, да помагаме на клиентите си.

Стандарт

„Пълнят хазната с пари от държавни компании”

Пълнят бюджета с пари от държавни фирми. Шест от държавните компании ще трябва да внесат в хазната като дивидент 50% от печалбата си за миналата година. Това вероятно ще бъде решено още днес на заседанието на Министерския съвет. До 30 октомври 50% от печалбата си в бюджета ще трябва да внесат "Летище София", "Кинтекс", "Български енергиен холдинг" и "Български пощи". До 15 декември 50% от печалбата си за 2008 г. трябва да внесат в хазната "Булгартабак Холдинг" и "Информационно обслужване". Приходите в хазната през септември тръгнаха нагоре, сочат предварителните данни на Министерството на финансите. През септември в хазната са влезли 1,959 млрд. лв., което е с близо 130 млн. лв. повече спрямо август.

„Синдикатите против по-скъпите цигари”

Вдигането на акциза за цигарите е прибързано, коментира след заседанието на тристранния съвет председателят на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев. От профсъюзите се обявиха и против премахването на данъчните стимули за млади семейства. По идея на НДСВ миналият кабинет гласува лихвите по ипотечните кредити на младите семейства да бъдат освободени от данъци. "Разбирам желанието на вицепремиера Симеон Дянков да оптимизира разходите, но в момента държавата преживява бейби бум. Мисля, че е удачно да се насърчи раждаемостта с подобни мерки, тъй като демографската криза става все по-дълбока", посочи още Тренчев.

„Нефтохим затвори две производства”

Две производства на "ЛУКОЙЛ Нефтохим" - Бургас, са затворени от септември. Спрените мощности са за полимери и нефтохимикали, а причината е спад на търсенето, научи "Стандарт". Временното затваряне ще се използва за ремонт и модернизация на инсталациите, съобщи Ройтерс. Засега не се планират съкращения. "Липсата на търсене на нефтохимикали и полимерни продукти доведе до временното затваряне на някои инсталации през септември", казва говорител на рафинерията. "Няма да има съкращения до края на тази година. Кризата е навсякъде и ни засегна и нас", допълва той. Дейностите по преработка на петрол не са засегнати.

Монитор

„Промените в цената на парното - до два пъти годишно„

Цената на парното да може да се актуализира на всеки шест месеца, с което да се избегне необходимостта тя да се променя по време на отоплителния сезон. Върху този вариант за тарифите на парното работи Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщи вчера председателят й Ангел Семерджиев. За да се стане възможно това в момента се обсъжда промяна на наредбата за ценообразуването на природния газ, обяви още Семерджиев. Обмисля се вариантът цените на синьото гориво да могат да се изменят също на шест месеца. Към момента тяхната актуализация се прави на тримесечие. Семерджиев коментира, че енергийният регулатор подкрепя подобни промени и счита, че те са много разумни. Този въпрос е бил обсъден и по време на среща между новото ръководство на регулатора и Асоциацията на топлофикационните дружества, проведена вчера сутринта.

„Нулева инфлация през септември”

Месечна инфлация от 0% отчете за септември Националният статистически институт (НСИ). На годишна база спрямо същия месец на 2008 г. инфлацията се е стопила до 0,2 на сто, а от началото на годината до сега се регистрира намаляване на потребителските цени с 0,1%. Средногодишното поскъпване на живота у нас за периода октомври 2008 - септември 2009 г. пък е 5%. Нулевата инфлация през септември е логично продължение на наблюдаваната тенденция за забавяне на темпа, с който спадат потребителските цени през последните месеци. 

„Гражданска отговорност забави ход до 12%”

 Застраховка "Гражданска отговорност на автомобилистите" забави ръст до 12,37% на годишна база до 28,44 млн. лв. премиен приход за юли 2009 г., показват изчисления на база данни на КФН. Увеличението е по-ниско от ръста от 20,97% за юни и средния ръст за първите 7 месеца на 2009 г., който е 19,58%. Сумарен спад от 29 млн. лв. на годишна база или със 7,33% до 366,4 млн. лв. за седеммесечието на 2009 г. отчита застраховка "Автокаско". За юли 2009 г. спадът при "Автокаско" е 10,27% на годишна база до 59,4 млн. лв. Темпът на спад по застраховката се забавя, след като през май той беше 13,33%, а през юни 12% на годишна база.

Труд

„По-леки заеми за жилища на млади”

Младите семейства с деца, които ще купуват първо жилище, да ползват облекчения при теглене на ипотечен кредит. Такова е общото становище на бизнеса и синдикатите, взето на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество вчера. Става дума държавата да приспада от дължимия данък общ доход сумата на лихвата по кредита. Според вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов представителите на правителството в тристранката също били на мнение, че такава мярка може да бъде заложена в бюджет 2010 г. Досега позицията им беше, че такива облекчения няма да има.

„През септември дупката в бюджета се сви до 62 млн. лв.”

62,3 милиона лева е бюджетният дефицит през септември. Това показват предварителни данни на Министерството на финансите. От ведомството съобщиха, че приходите са възлезли на 1,959 милиарда лева, а разходите - на 2,021 млрд. лв. При встъпването си новото правителство завари дефицит от 564,3 млн. лв. за юли. Последва намаление от 92,3 млн. лв. за август.

24 часа

„Новият кабинет спести 500 млн. за два месеца”

Новият кабинет свали бюджетния дефицит за септември до 62,3 милиона лева. За сравнение в края на юли, когято властта бе поета от ГЕРБ, той бе 564,3 млн. или с над 500 млн. лв. по-голям. Данните на финансовото министерство сочат, че през септември са събрани приходи от 1,959 млрд., а разходите са били 2,021 млрд. От ведомството на Симеон Дянков съобщават още, че за времето от 1 януари до 31 юли 2009 г. бюджетното салдо е било влошено с 1,472 милиарда лева. Това означава, че средно за месец се е “пробивало” с по 200 милиона лева

„Бизнесът иска обратно ДДС за всички коли”

ДДС да се възстановява при покупката на всички автомобили, а не само на такива с 6+1 или 1+1 места, предлагат от БСК в писмо до вицепремиера Симеон Дянков. Освен това от камарата твърдят, че трябва да се обмисли внимателно отпадането на данъчното облекчение за инвестиции от над 10 млн. лв. От БСК искат още да се въведе принципът на мълчаливото съгласие в данъчното законодателство, да се прегледа размерът на административните такси, да се въведат единни тавани за допълнителното материално стимулиране на администрацията от събраните санкции. Според камарата вдигането на данъка върху хазарта от 10 на 12% ще задълбочи проблемите в този сектор.

Пари

„Борсата потъва в зимен сън”

Водещият индекс на Българската фондова борса SOFIX ще продължи да се движи около сегашните си равнища през следващите шест месеца, сочи проучване на изданието сред водещите инвеститори и мениджъри на компании. Реалната икономика тепърва ще усети финансовата криза.