24 часа

Гинеколози и адвокати на преглед пред данъчни

Националната агенция за приходите е започнала масирани проверки на различни съсловия и браншове, главно на такива, които имат частни практики. Това научи "24 часа" от свои източници. Доскоро на прицела й бяха шумните акции около певци и футболисти. “Работата по тези проверки продължава. В момента са в ход около 17-18 хил. ревизии и 500 000 проверки на доходи и имущество на различни съсловия”, лаконичен бе говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров вчера. Той отказа подробности за това кои браншове са на прицел, както и не спомена конкретни имена, хванати в нарушение. Акцентът в проверките тази година бил насочен към лекари, главно гинеколози и психотерапевти с частни кабинети, твърдят хора от кухнята на приходната агенция. Инспектори влизали и в зъболекарски кабинети и зъботехнически лаборатории. Данъчни инспектори щели да проверят документацията и счетоводствата и на адвокати, юридически и консултантски кантори. Продължавали кампаниите за инспекция на учители и преподаватели от висши училища, които давали частни уроци.

Дневник

НАП смени 7 от шефовете на бившите териториални дирекции

Националната агенция за приходите (НАП) назначи 7 нови директора на своите офиси за обслужване в Шумен, Габрово, Кърджали, Смолян, Силистра, Плевен и Хасково. По информация на НАП на досегашните директори са предложени нови, по-ниски длъжности в приходната администрация, без да се посочва в кои градове. В останалите 21 офиса пък място си запазват досегашните директори. Офисите за обслужване са бившите териториални дирекции, които след започналата реформа от началото на годината имат само обслужващи функции. Неофициално източници от приходното ведомство обясниха, че понижаването на 7-те директора е, защото са били назначени по политически съображения при управлението на предишното правителство. От тях само един е заявил, че не приема предложената нова длъжност. Новите директори са назначени с временни договори, които ще продължат до провеждането на конкурс и избора на постоянни титуляри за свободните позиции.

Стандарт

Морето ни по-търсено от къщата на Инджи

Родните курорти се оказаха по-предпочитани за туристите от забележителностите в Истанбул. Британците предпочитат да събират тен с халба бира в Слънчев бряг и Златни пясъци или да карат ски по пистите в Банско и Пампорово, вместо да посещават дома на Инджи. Напоследък къщата на героинята от сапунката "Перла" задължително влиза в круизите за българи по Босфора. България се нарежда на 4-о място сред туристически дестинации в света, които трябва да бъдат посетени през 2010 г. Местата са препоръчани от британския вестник "Скотсман". Страната ни е изпреварена единствено от японския град Киото, Мароко и Южна Африка. Според изданието България е най-добре пазената туристическа тайна в Европа. Сега обаче страната, която е член на Европейския съюз от 2007 г., излиза на светло, се обяснява в публикацията. Карането на ски в България е по-евтино от това в Алпите, а крайбрежието предлага едновременно специално построени и традиционни курорти, както и едни от най-добрите плажове в Европа, категорични са британците. В това очарователно кътче от Балканите Изтокът среща Запада, отбелязва "Скотсман". След България в класацията са подредени Истанбул, Непал, Салвадор, Никарагуа, Суринам и Исландия.

Сега

Търгът за магистрала "Тракия" е поставен под суперконтрол

Под постоянно видеонаблюдение, с охрана и без право да се ползват мобилни телефони ще работи комисията, която ще оценява офертите за отсечката от Стара Загора до Нова Загора на магистрала "Тракия". Това съобщи вчера регионалният министър Росен Плевнелиев по време на отваряне на техническите предложения на кандидатите. Ден след като бъдат отворени, офертите ще се транспортират в Министерството на отбраната. Там ще се съхраняват в специална зала, снабдена с мерки за сигурност - "такива, каквито са в НАТО", разказа министърът. Ценовите оферти пък ще се съхраняват в специални пликове с восъчни печати. За да няма никой достъп до тях, те ще се приберат в специален сейф в МО. По правило ценовите оферти се отварят, след като се види чии технически предложения се приемат. За ключовете от сейфа ще бъде осигурена специална охрана. Тръжната комисия, в която влизат чиновници от регионалното, транспортното, финансовото и други министерства, също ще работи при специални условия: дейността им ще се снима с камера, а самата процедура ще бъде документирана от нотариус. От думите на Плевнелиев излезе, че през двата месеца, докато работят по оценяване на офертите на кандидатите, членовете на комисията няма да имат право да общуват с никого по телефона. За разлика от други търгове обаче вчера имената на всички членове на комисията бяха официално оповестени.

Четири чужди компании са подали оферти самостоятелно, стана ясно вчера. Това са гръцките "Актор" и "Терна", австрийската "Щрабаг" и турската "Доуш Иншаат". Българските компании са кандидатствали само обединени. Например три различни фирми, свързани с бизнесмена Васил Божков, участват в три различни консорциума - с австрийската "Алпине", с хърватската "Конструктор инженеринг" и в съдружие с българските "Трейс Груп" и "Пътно поддържане - Добрич". Сред участниците е и консорциум "Български автомагистрали", в който влизат "Главболгарстрой" и "Автомагистрали - Черно море".

Труд

Токът може да поскъпне от 1 юли

Токът вероятно ще поскъпне от 1 юли заради световната тенденция към повишаване на цените на енергоносителите. Това прогнозира вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Минимумът на котировките вече е подминат. Това е основанието да се очаква повишение, обясни той. До края на февруари всички енергийни фирми трябва да публикуват проектите си, ако искат промени в цените на тока от 1 юли. Дружествата на енергото в цялата страна ще настояват за поскъпвания, гласи неофициална информация от компаниите. Оттам се готвят да поискат и съществени промени с структурата на тарифите. Предлага се например въвеждане на постоянна месечна такса “Мрежа”, наричана още такса “Електромер”, с която да се покриват постоянните разходи за поддържане на съоръженията, които не зависят от това дали абонатите ползват ток или са “спящи”. Подобна такса би засегнала собствениците на гаражи, вили и други имоти, които се използват непостоянно или сезонно.

Сега

Сделките с жилища ще намалеят с 10% през 2010 г.

Броят на сделките с жилища през първата половина на 2010 г. ще намалее с 10-13% спрямо същия период на миналата година, прогнозира "Форос" в обзор на имотния пазар. За сравнение през първата половина на миналата година у нас бяха сключени 87 459 сделки с недвижими имоти, което е 35.16% по-малко в сравнение със същия период на 2008 г. Очаква се още през първото полугодие цените на жилищата в много български градове да поевтинеят с около 10%. Само през първата половина на 2009 г. офертните цени на жилищата са паднали средно с 15.75%, припомнят от "Форос". По-голямата част от сделките обаче се реализират на равнища с около 20% по-ниски от офертните цени. В прогнозата се посочва още, че раздвижване в пазара на имоти може да има едва през третото тримесечие на тази година. Причината е, че дотогава едва ли ще бъдат стартирани големи жилищни проекти и предлагането ще се изравни с търсенето.

Монитор

Продажбите на нови коли се сринаха с 54 на сто

С 53,72% са намалели продажбите на нови коли през миналата година, сочат данните на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България. През 2009 година са продадени общо 26 813 нови коли, докато за 2008-а те са били 57 927. Още по-голямо намаление - от 73,07%, се отчита при продажбите на автобуси и камиони, сочат данните на асоциацията. Това се дължи на икономическата криза, засегнала най-силно строителството. То е основният сектор, в който се търсят тежкотоварните автомобили, обясниха пред "Монитор" автодилъри. Докато през 2008 г. са били продадени 4115 нови камиона и автобуса, през миналата година броят им е бил едва 1108.