Стандарт

„€ 500 млн. за bTV”

Австралийският медиен магнат Рупърт Мърдок се разделя с bTV. Central European Media Enterprises (CME) е на финалната права в сделката за телевизията, сензационно обяви снощи Ройтерс. Цената е колосална - 500 милиона евро. Новината потвърдил пред Ройтерс отлично осведомен източник от София, запознат с преговорите. "Сделката вероятно ще бъде обявена в седмиците след 1 февруари", твърди агенцията.
"Няма нищо официално. И на Ройтерс казахме, че преговори се водят от доста време, и то не само със СМЕ, а и с други купувачи", обясниха от пиар отдела на bTV. CME е собственик на телевизиите PRO.BG и RING.BG. Тя е базирана на Бермудите, контролира се от американския милиардер Роналд Лаудер, син на основателя на козметичната империя Есте Лаудер.

„Искаме еврото с 0.3% икономически ръст”

България ще кандидатства за еврото с икономически ръст от 0,3% за 2010 г. Това са последните разчети на Агенцията за икономически анализи и прогнози, които ще бъдат записани в Конвергентната програма на България за периода 2009-2012 г. Очакваният ръст на икономиката е малък, но прогнозата е много по-оптимистична от заложения в бюджета за 2010 г. спад от 2%. МВФ вчера също повиши прогнозата си за растеж на световната икономика през 2010 г. до 3,9%, спрямо предишната прогноза за ръст от 3,1%. До дни Конвергентната програма трябва да мине през Министерския съвет и да бъде представена пред Европейската комисия.

„Лошите заеми минаха 10 на сто”

Лошите кредити продължават да растат и през последния месец на 2009 г., като достигат ниво от 10,60 на сто. За пръв път в България границата от 10% прехвърлят и нередовните платци при жилищните кредити. Има увеличение на необслужваните заеми при всички видове продукти. Фирмените задължения отчитат неизпълнение при 9,98 на сто от случаите. Потребителските кредити са нередовно обслужвани в 12,25% от случаите, а графата "други кредити" е с най-висок процент - 13,17 на сто. В тези цифри влизат всички заеми с просрочия над 180 дни и такива, класифицирани от банките като загуба.

„Доларът скача до 1.60 лева”

Купувайте долари, щатската валута ще поскъпне до 1,60 лв. през 2010 г., прогнозира Дидие Абато, старши консултант в Саксобанк. Според него доларът ще се търгува за 1,42 евро (1,377 лв.) в края на януари, за 1,37 евро (1,427 лв.) в края на март и за 1,22 евро (1,60 лв.) в края на юни. Прогнозите на Цветослав Цачев от "Елана трейдинг" са доларът да поскъпне до 1,50 лв. през тази година. Курсът на БНБ за долара вчера беше 1,388 лв. В бъдеще централните банки ще запазят резервите си в долари. Затова сега си струва да се закупуват долари, уточни Абато. За поскъпването на щатската валута ще допринесе и фактът, че еврото е все по-малко привлекателно.

Монитор

„Лихвите по кредитите няма да паднат под нивата от 2007 г.”

Лихвите по кредитите у нас няма да паднат под нивата от 2007 г., а цената на заемите ще остане висока. Следващите 5-7 години ще бъдат фокусирани върху намаляване на задлъжнялостта. Гражданите и фирмите ще ограничат потреблението си, като се фокусират върху връщането на дълговете, а икономическият растеж в средносрочен план ще бъде по-нисък и постепенен. Това прогнозираха анализаторите на "Елана Трейдинг" и Saxo Bank.

„Домакинствата натрупаха 17.1 млрд. лв. борчове”

17,117 млрд. лв. е сумата, която българските домакинства дължат по кредити. Това показва статистиката на БНБ. Заемите за покупка на недвижими имоти през декември се увеличават с 0,56% на месечна база до 8,39 млрд. лв., а потребителските намаляват с 1,29% - до 7,77 млрд. лв. Другите потребителски кредити намаляват с 2,35% на месечна база до 957 млн. лв. Спрямо края на миналата година жилищните кредити са нараснали с 8,38%, потребителските се увеличават с 6,94%. Другите кредити за населението намаляват с 12,34%.

„Токът поскъпва с 5 на сто от юли”

Ако от 1 юли има увеличение на цените на електроенергията, то ще е съвсем минимално и ще отразява само влиянието на инфлацията. Това обеща вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Той уточни, че под минимално има предвид поскъпване на тока в рамките на до 5%. На въпрос дали има шанс токът да поевтинее от средата на годината, Семерджиев каза, че ще се търсят всякакви резерви в централите и електроразпределителните компании, за да падне цената на еленергията.

Сега

„Кризата рязко увеличи делата срещу длъжници”

Икономическата криза рязко увеличи делата срещу длъжници. 51 447 са исковете, заведени от кредитори срещу длъжници само в Софийския районен съд през м.г., сочи справка, поискана от "Сега". За сравнение - през 2008 г. те бяха 18 200. Няма обобщени данни колко са делата в цялата страна, но и там има увеличение. Става дума за длъжници на банките, "Топлофикация", енергоразпределителните дружества, лизинговите компании. Граждани и фирми, които имат да си събират дългове, могат да поискат от районния съд да издаде заповед за изпълнение, т.е. за плащане на парите или връщане на вещите, която не може да се обжалва. Месечно при всеки районен съдия в София постъпват по около 40-50 такива дела. 12 деловодители се занимават само с тях. Те са в отделно помещение, за да не се натрупват и опашки.

„Банковите кредити се увеличиха с 0.4% за една година”

Банковото кредитиране нито се е увеличило, нито е намаляло през изминалата година, става ясно от статистиката на Българската народна банка за 2009 г., огласена вчера. Отпуснатите от банките кредити са се увеличили за една година минимално - с около 210 млн. лв., или 0.43%, до близо 51 млрд. лв. Формално ръстът на заемите за м. г. се води 3.6%, или 1.7 млрд. лв. От тях обаче 1.52 млрд. лв. са обратно изкупени от банките заеми, става ясно от данните на ведомството на Иван Искров. Тоест това не са реално отпуснати нови кредити, а само счетоводни "игри" на трезорите. Затова реалният ръст за 2009 г. възлиза на 0.43% при около 30-40% увеличение на кредитирането през 2008 г.

Труд

„КНСБ против пенсионната реформа”

В никакъв случай не можем да подкрепим вариант, в който става дума за увеличаване на пенсионната възраст, заяви вчера по БНР вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов. Според него не може да се говори за стабилизиране на системата, когато държавата намалява осигурителните вноски, особено на бизнеса. По повод предложените два варианта за пенсионна реформа от 2012 г. социалният министър Тотю Младенов коментира, че се надява до две години пазарът на труда да се стабилизира, което е необходимо условие за началото на реформата. От 1 юли т.г. пенсиите и минималната заплата трябва да се повишат минимум с 5%, ако бюджетът позволи това, каза той. Очакваното ниво на безработица към края на този месец ще бъде около 10%.

24 часа

„Излизаме бавно от кризата, лихвите оставали високи”

Възстановяването от кризата няма да е бързо под формата на V, а по-скоро като корен квадратен, защото безработицата остава висока, кредитирането - слабо, а инвестициите в бизнеса - ниски. Това прогнозираха вчера от "Елана трейдинг". В съвместен анализ с датската Саксо банк те разбиха няколко мита за търговията на международните финансови пазари. Според анализаторите лихвите по кредити в България ще останат високи и няма да паднат до нивата от 2007 г. Гражданите и фирмите пък ще ограничат потреблението и ще се фокусират върху връщането на дългове. Българската борса има потенциал и ще завърши годината с ръст от 25-35%, смятат от "Елана". От Саксо банк прогнозират, че през първото полугодие на 2010 г. доларът ще поскъпва. Според "Елана" щатската валута ще стигне 1,30 евро в края на годината.

Пари

„Горим с 300 млн. евро, ако спрем тръбата”

България може да бъде обвинена за неуспеха на Бургас-Александруполис, ако Русия се откаже от участие в проекта заради забавяне от наша страна, твърди Пламен Русев, шеф на българския клон на проектната компания Транс Болкан Пайплайн. Възможно е исканията за неустойки да достигнат 300 млн. евро.