Монитор

„Държавата си търси 40 млн. лв. ДДС от богати българи”

40 млн. лв. очакват да съберат от богатите българи, "забравили" да се регистрират по ДДС, съобщиха източници от  Националната агенция по приходите (НАП). 4814 физически лица са получили облагаеми доходи извън заплатата си на стойност над 50 000 лв. през 2008 г. и на всички тях ще бъдат възложени индивидуални проверки, за да се установи дали е трябвало да се регистрират по ДДС или не, уточниха от данъчното ведомство.

„Взели сме 8.4 млрд. лв. ипотеки за жилища”

Портфейлът от жилищни кредити, отпуснат от българската банкова система, се увеличава за 12-и пореден месец, като ръстът през януари 2009 г. е с 0,17% до 8,4 млрд. лв., показват данни на БНБ. Като абсолютна стойност увеличението на жилищните кредити е с 14,6 млн. лв. през януари 2010 г., а за последните 12 месеца е 668 млн. лв., или 8,63%. Данните показват, че в момента банките отпускат повече нови жилищни кредити, отколкото са погашенията по съществуващите, и като цяло обемът на тези кредити се увеличава. В последните години само през януари 2009 г. беше отчетен спад в кредитния портфейл на банките, който възлезе на 0,06% и вероятно е резултат от погасяването на краткосрочните мостови жилищни кредити.

„Плащаме с ток заема от Русия за АЕЦ Белене”

България ще предложи на Русия дял от най-много 15-20% в проектната компаниия, която ще строи АЕЦ „Белене". На каква стойност ще възлиза този дял, засега не е ясно. Българското предложение обаче предвижда останалата сума до 2 млрд. евро, които Москва обяви, че ще даде за изграждането на централата, да й бъдат платени чрез електроенергия. Това съобщи вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. „Това означава, че България би имала 80% от централата, а в дългосрочен план ще плаща години наред с енергия", коментира министърът. И допълни, че това е вариантът, за който България ще настоява пред Русия.

„Булгартрансгаз остава 100% държавна”

Държавното дружество за пренос на газ „Булгартрансгаз" няма да бъде листвано на фондовата борса. Това съобщи вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Досега „Булгартрансгаз" беше номер 1 в списъка на държавните енергийни предприятия, дялове от които предстои да бъдат приватизирани чрез борсата.  Плановете на кабинета са чрез капиталовия пазар да бъдат раздържавени първоначално до 15% от капитала на енергийните дружества под шапката на Българския енергиен холдинг. „На този етап беше преценено, че по-важният приоритет е запазване на пълен контрол над „Булгартрансгаз"", обясни министър Трайков. На въпрос дали газовият оператор е отпаднал от списъка, защото има възможност Русия да изкупи акциите на дружеството и по този начин да влияе върху България за проекта "Южен поток", Трайков отговори: "Тълкувайте го, както желаете."

Стандарт

„Бирници ощипали хазната с имоти”

Неизгодни за хазната сделки са правили служители на бившата Агенция за държавни вземания, научи "Стандарт". Терен в София е продаден за 15-16 хил. лв. Сделки на публичните изпълнители на АДВ с имоти на явно занижени цени са засечени и във Варна. АДВ правеше търгове за разпродаване на имуществото на длъжници към държавната хазна, събираше принудително глобите на всички държавни органи, включително и на КАТ, продаваше и конфискувани от държавата вещи.

"Борчовете в интернет"

Дълговете на фирмите лъсват в нета. Всеки може да разбере има ли просрочени задължения компанията, с която работи, или пък да обяви некоректен партньор. Това става на сайта www.debtnet.bg. Там ще се качват имената на фирмите длъжници, размерът на борчовете, за колко време са натрупани и кога данните са публикувани в сайта, съобщи Владимир Георгиев, шеф на едноименната компания. Такава система вече работи в Германия, Англия, Дания, САЩ и Австралия. Ако се интересувате от определена фирма, може да проверите дали фигурира в системата. За повече информация обаче се плащат по 12 лв. за всеки случай. Кредиторът също може да регистрира своя длъжник. Срещу 24 лева той посочва името, адреса и телефона на управителя. 200 млрд. лева си дължат фирмите, по данни на Българската стопанска камара.

Сега

„Правителството ще прави борса за търговия с ток”

Правителството е решило да изгради електроенергийна борса в България, съобщи вчера енергийният министър Трайчо Трайков. В момента се пише концепция за нея с помощта на експерти от Норвегия и тя ще бъде представена на бизнеса, преди правилата за търговия с ток да влязат в сила. Идеята да се направи борса за търговия с ток у нас е от няколко правителства насам, но досега винаги се сблъскваше с нежеланието на управляващите. Вчера представители на бизнеса поставиха остро пред държавата въпроса за липсата на свободен пазар на тока у нас. През последните месеци цената на тока в околните страни падна до 40-50 евро за мегаватчас, но високите такси, които НЕК иска за преноса на електроенергията, пречат на големите консуматори да се възползват от свободната презгранична търговия.

„Полша и България могат да подсилят еврозоната"

България, Полша, Естония, дълги години пренебрегвани заради лошата си слава на слаби звена в ЕС, могат да дадат стабилност на еврото. Трите страни бързо да бъдат интегрирани в еврозоната, препоръчва немският икономически всекидневник "Ханделсблат". Изданието изтъква, че в целия ЕС само Полша постигна ръст на икономиката си през тежката 2009 г., а България е единствената сред 27-те от евросъюза, която изпълнява критерия от Маастрихт за нисък бюджетен дефицит.

Труд

„Данъчни погват милионери без официален доход и имот”

Националната агенция по приходите ще поиска законодателни промени, които да позволят осветляването на реалните собственици на скъпи имоти и коли. Така те ще бъдат разследвани заедно с подставените лица, на които се води имуществото им. Много хора у нас демонстрират луксозен начин на живот, а когато им се направи проверка, се оказва, че нямат нито доходи, нито собственост. Законодателната промяна няма да има голям фискален ефект, но да се открият истинските собственици е важно за наказателното преследване, обясниха от НАП. В момента ревизорите вадят от информационните си масиви данни за собствеността на дадено лице, след което ги сравняват с информацията за получените доходи.

„Жилищните заеми се увеличават”

Жилищните кредити продължават да се увеличават през януари и като брой, и като стойност. Това отчете статистиката на БНБ. В края на месеца те са за 8,4 милиарда лева. Увеличението за месеца е с 14,6 млн. лева, а за последните 12 месеца - с 668 милиона лева или 8,63 на сто, показват данните. Въпреки увеличението на жилищните кредити обаче през януари 2010 г. се отчита спад на редовните жилищни заеми с 64 млн. лв. до 7,46 млрд. лв., тъй като лошите и преструктурираните кредити се увеличават със 78 млн. лв. за месец до 947 млн. лв. към 31 януари 2010 г.

24 часа

„Токът скача с повече от 5%”

Вчера шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев каза, че вече са направили първите срещи с трите електроразпределителни дружества по предложенията им. Върнали са ги с нареждане да орежат оперативните си разходи, тъй като там енергото планирало увеличения. Така че на ниво електроразпределителни дружества увеличението на тока може да бъде до 5 на сто, каза Семерджиев. Става ясно, че този скок е само за онази част в цената, която е на енергото. При условие, че преди 1 юли в експлоатация влезе и новата централа на американската компания AES - "Марица-изток 1", то ситуацията ще се промени.

„Наглите и за лекарствата”

Операция "Наглите" ще се пренесе и във фирмите, които купуват и продават лекарства, заяви в Пловдив Бойко Борисов при откриването на селскостопанското изложение АГРА 2010. Премиерът допълни, че разпоредил среща между министрите на здравеопазването Божидар Нанев и на финансите Симеон Дянков, за да говорят по темата. Операциите ще се провеждат тези дни, уточни премиерът. По думите му чрез сделките за лекарства се източвали пари от държавния бюджет. “Има разследване на търгове за лекарства за болниците, знаете, че ДАНС се занимава с това. Има подаден сигнал и до Комисията за защита на конкуренцията за картелно споразумение между фармацевтични компании", обяви по-късно министър Божидар Нанев. Били подготвени доклади от 2006 г. насам.

„Лев инс застрахова крака и пръсти”

"Лев инс" скоро ще пусне застраховка на части от човешкото тяло. Интерес към нея проявяват фолкпевици и футболисти, обяви вчера шефът на компанията Стефан Софиянски. Преди 9 месеца дружеството предложи и полица срещу отвличане. Такава обаче не е сключена досега и интерес нямало. "Не сме я измислили ние. Целта ни не е била да застраховаме бизнесмени, а моряци, работници в Нигерия, контингентите ни в Ирак и Афганистан и др.", обясни Софиянски. И двата продукта са в партньорство с британската "Лойдс". Работата по новата услуга обаче била спъната от извънредната ситуация около застрахователя. На 10 февруари по време на акция "Октопод" бяха запечатани централният му офис и корпоративният център в София. Неофициално "Лев инс" се свързва с арестувания тогава Алексей Петров.

Пари

„Управляващите дружества атакуват нови чужди пазари”

Проблемите на българския капиталов пазар принуждават управляващите дружества да насочват инвестициите си навън все по-често. Три български компании вече подготвят взаимни фондове, насочени към чужди пазари. Фокусът на новите колективни схеми, които скоро трябва да започнат предлагане на дяловете си, е от Турция до Латинска Америка. Фонд за акции, който ще инвестира само в Русия, подготвя ПФБК Асет Мениджмънт. Нов фонд скоро се очаква да предложи и Статус Капитал. Той ще инвестира на фондовите борси в почти целия свят, като фокусът ще е насочен към развиващите се пазари – Азия и Латинска Америка.