Монитор

„До 1 милион глоба за ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН”

До 1 млн. лв. глоба могат да отнесат ЧЕЗ, ЕВН и Е.Он заради нарушения на лицензионните условия, съобщи вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Минималната санкция, която може да им бъде наложена, е от 20 хил. лв. За всяко дружество глобите ще са различни и ще бъдат наложени съобразно нарушенията, допълни той.

„Шеврон иска да добива шистов газ у нас”

В България има находища на шистов газ, от които могат да се добият 25 млрд. куб. метра неконвенционален газ. Този ресурс може кардинално да промени енергийния пейзаж в целия регион. Това заяви пред журналисти вчера американският посланик у нас Джеймс Уорлик. Дипломат №1 на САЩ и представители на „Шеврон” са дискутирали тези възможности с премиера Бойко Борисов.

„Всеки пети бизнес кредит отива за аванси на доставчици”

21% от бизнес кредитите, използвани от фирмите през 2010 г., са за авансово плащане към доставчиците им. Целта е да се спечели от търговската отстъпка, която се дава заради предплащането, съобщиха от небанковата финансова институция „Кредитекс” . На фона на високата междуфирмена задлъжнялост и острата нужда от пари кеш доставчиците са склонни да предлагат отстъпки на клиентите си, които им плащат предварително.

Сега

„Процедурата за свръхдефицит срещу България стартира”

Процедурата за свръхдефицит срещу България стартира официално вчера, след като бе гласувана от Съвета на ЕС по финансовите въпроси (ЕКОФИН). Заедно с България под специално наблюдение бяха поставени още Кипър, Финландия и Дания. Така броят на страните от ЕС, срещу които се прилага процедурата, стигна 24. На заседанието на ЕКОФИН е присъствал и Симеон Дянков. България и Кипър са надминали разрешените 3% дефицит през 2009 г., докато за Дания и Финландия се очаква да нарушат нормата, става ясно от изявлението на финансовите министри. Преди няколко месеца България ревизира "минуса" в хазната от 1.9% на 3.9% и така наруши евронормите.

„ГЕРБ удължава срока за изчистване на старите отпуски”

ГЕРБ ще се съобрази с президентското вето за отпуските и ще отпусне още 6 месеца за изчистването на натрупаните до края на 2009 г. почивни дни, съобщи снощи bTV. Това означава, че старите почивки ще могат да се ползват до юли 2012 г., след което ще изгорят. Президентът наложи вето на разпоредбата в Кодекса на труда, която задължава служителите да изчистят до края на 2011 г. натрупаните отпуски. Според него този текст нарушава конституцията, редица международни актове и отнема със задна дата придобити права.

„София е трета в ЕС по срив на наемите”

Наемите на магазините по главните търговски улици в София са паднали с 38.46% през последните три години. С това българската столица се нарежда на трето място в Европейския съюз по поевтиняване на наемите от началото на финансовата криза, показва доклад на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE) за първата половина на тази година. Според данните наемните нива на търговските площи в София са паднали драстично и на годишна база. В момента средният наем на магазините по централните улици е около 40 евро на квадрат за месец, а поевтиняването на годишна база е било с 27.27%. От анализа става ясно, че такъв сериозен спад е съизмерим с този в много страни извън ЕС.

„Държавата обещава щедри бонуси за нови работни места”

Държавата ще дава щедри привилегии на бизнеса, дори и при вложения под 10 млн. лв., но срещу гаранции за разкриване на работни места. Това предвиждат промени в Правилника към Закона за насърчаване на инвестициите, които кабинетът ще разгледа днес. В общини с висока безработица от бизнеса ще се иска да вложи поне 7 млн. лв., за да получи държавно рамо - бързо административно обслужване, покупка на земя без търг и конкурс, поемане на разходи за изграждане на инфраструктура и за обучение на стажанти.

Стандарт

„Затвор за шефове с борч от осигуровки”

Три години затвор и глоба от 1000 лева ще грози всеки шеф, който не осигурява редовно служителите си за пенсия и здраве. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, които социалното министерство предлага. Те трябва да бъдат гласувани от парламента заедно с измененията на Кодекса за социално осигуряване. Целта на промените е да се стимулира плащането на налога и изсветляването на икономиката ни. Идеята отдавна се лансира от синдикатите у нас. За първи път при това правителство тя беше спомената от екс здравния министър Божидар Нанев. Той искаше тя да се въведе за неплащането на здравните осигуровки.

„Крият заплати на шефове в Енергото”

Заплатите на шефовете в някои електроразпределителни дружества са били укривани от държавата. Това сочи резюме от доклада на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за одита в ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН. С изключение на председателя на Управителния съвет на "ЧЕЗ Електро" останалите членове на Надзорния и Управителния съвет в групите на ЧЕЗ и Е.ОН не са имали договор за мениджърска дейност. Така са били укривани възнагражденията им, обясниха за "Стандарт" от енергийния регулатор. Според председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев тези две компании не са представили поискани при одита документи или са го направили частично.

„Брюксел ни зашива джобовете”

На рождения ден на финансовия министър Симеон Дянков ЕС откри процедура срещу България за прекомерен бюджетен дефицит. В деня, в който Дянков навърши 40 години, той участва на заседание на Съвета на ЕС по икономическите и финансови въпроси (ЕКОФИН) в Брюксел. На него беше решено да започне процедура за свръхдефицит срещу 24 държави от ЕС. Изключение правят само Естония, Швеция и Люксембург. Съветът призовава България да намали дефицита си под 3% от БВП до 2011 г. Като определи краен срок до 13 януари 2011 г. да бъдат предприети коригиращи мерки. До процедурата по свръхдефицит се стигна, тъй като бюджетът за 2009 г. е на червено с 3,9%, а през 2010 г. след актуализацията се предвижда да има дефицит от 3,8% по методологията на ЕС.

Труд

„Властта отказа да даде енергото на прокурор”

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не е открила особено големи нарушения в електроразпределителните и електроснабдителните фирми. Председателят на комисията Ангел Семерджиев съобщи това вчера, след като на закрито заседание в понеделник е приет окончателният доклад от регулаторния одит. Документът от ревизията е засекретен, тъй като съдържал търговска информация. ДКЕВР публикува на сайта си кратко резюме на констатациите.

„Прибрано е едва 6.69% от житото”

Жътвата на пшеницата и ечемика драматично закъснява заради неспирните дъждове от началото на юли. Зърното почернява и покълва на стеблата, качеството се влошава, притесняват се стопаните. До вчера в цялата страна бяха ожънати едва 6,69% от площите с жито, или 698 647 декара от общо 10,48 млн. дка, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Прибрани са 59% от рапицата и 65% от ечемика. В хамбарите са влезли едва 258 224 тона жито, 517 835 т ечемик и 280 188 т рапица.