Сега

„Дълговете към хазната скочиха 4 пъти от началото на кризата”

Дълговете на бизнеса и гражданите към хазната растат с рекордни темпове. От декември 2009 г. насам всеки месец бюджетът губи средно по 236 млн. лв. заради некоректни длъжници и директни данъчни измами, става ясно от черните списъци на Националната агенция за приходите. За сравнение преди кризата - през 2008 г., дълговете за данъци и осигуровки са нараствали с по 60 млн. лв. месечно, а през м. г. месечната сума скочи до около 120 млн. лв. Общо 10 090 фирми и граждани, които нямат никакво имущество или пари в банки, дължат на хазната рекордните 8.15 млрд. лв., сочат данните на НАП към юни 2010 г. За сравнение към края на ноември сумата, с която бюджетът беше завлечен от измамници и некоректни данъкоплатци, беше 6.5 млрд. лв. Това значи, че само за 7 месеца установените, но неплатени данъци и осигуровки са се увеличили с 1.65 млрд. лв., което прави по 236 млн. лв. средно на месец.

„Топлофикация София получи 57 месеца разсрочване на сметките за газ”

Столична община е договорила близо 5 г. разсрочване на новите задължения на "Топлофикация" за природен газ, съобщи вчера зам.-кметът по финансите Минко Герджиков. Миналата седмица Столичният общински съвет прие дружеството от държавата заедно с над 510 млн. лв. дългове. Една част от тях - 214 млн. лв., натрупани преди "Булгаргаз" да премине към Българския енергиен холдинг (БЕХ), вече са разсрочени до 2017 г. Това е отбелязано в годишния финансов отчет на БЕХ със забележка на одита "Ърнст енд Янг", че събираемостта на това вземане е съмнителна. Новите задължения - над 296 млн. лв., са натрупани след края на 2008 г. и за тях общината е договорила 57-месечно разсрочване, т.е. до 2015 г.

„КРС предписа по-ниска цена за обаждане към мобилни мрежи”

"Виваком" трябва да прилага със задна дата от 1 юли цени за разговори от фиксираната към мобилните мрежи не по-високи от 25 ст. (с ДДС) през деня и 20.8 ст. през нощта и в почивни дни. Това съобщиха вчера от КРС, оповестявайки предписание, което е прието на заседание на регулатора. Ценовото ограничение се налага заради анализ на подчинените на шефа на комисията Веселин Божков, който установил, че предложената от "Виваком" цена от 1 юли 2010 г. не отговаря на наложените ограничения на КРС. Те произтичат от график за поетапно намаляване на цените, приет от комисията още преди 2 години.

„Винетките ще се плащат само в левове и евро”

Винетните такси и таксите за ползване на съоръжения от републиканската пътна мрежа занапред ще се плащат от водачите само в левове и евро, реши правителството вчера. Досега чуждите шофьори можеха да купуват по граничните пунктове винетките и с щатски долари. Промяната влиза в сила един месец след като промяната в наредбата, гласувана вчера от кабинета, бъде публикувана в Държавен вестник.

Стандарт

„Нови заплати след края на света”

Родните чиновници трябва да устискат до края на света със сегашните си заплати. Това сочат сметките на финансовия министър Симеон Дянков. Парите за заплати и пенсии да се замразят през следващите две години, предвижда тригодишната бюджетна прогноза, приета от кабинета вчера. Това означава, че служители, лекари, учители, полицаи ще харчат повече след 21.12.2012 г., когато според календара на маите ще настъпи краят на света. Министрите ще могат да увеличат възнагражденията на хората си само ако продължат със съкращенията.

„Половин милиард за Кремиковци”

На фатална дата 13 септември разпродават "Кремиковци". Производствената площадка, заедно с всички активи, свързани с производствената дейност на металургичния комбинат, са обявени от синдика на дружеството за продажба, съобщи самият Цветан Банков пред БТА. Активите на обявеното в несъстоятелност дружество са описани в Доклад за определяне на пазарната стойност от 19 юли 2010 г., изготвен от "Консултантска къща Амрита" ООД.

„Компютър лови ДДС измамите”

Компютър лови ДДС измамите, още преди схемата за източване на хазната да е реализирана. Всеки месец специален софтуер на Националната агенция за приходи обработва данните за 35 млн. сделки в страната, за които се плаща ДДС. Софтуерът разглежда сделките и съобщава на данъчните кои от тях са съмнителни и трябва да се проверят. Така още преди дадена фирма да поиска връщане на ДДС от хазната, данъчните вече знаят за подготвяната измама. В класическите схеми за ДДС измами обикновено участват няколко фирми фантоми и една стока се препродава няколко пъти. Напоследък зачестяват опитите за ДДС измами с участието на фирми, регистрирани в Гърция и Румъния, сочи опитът на данъчните. Най-често тези фирми се регистрират от българи.

Монитор

„БНБ отчете ръст на лихвите по жилищните кредити”

Средният лихвен процент на жилищните кредити, отпуснати в лева, е нараснал с 0,53 процентни пункта до 9,08% през юни спрямо предходния месец. За заемите в евро увеличението на месечна база е с 0,22 процентни пункта до 8,51 на сто. Това показват официалните данни на БНБ, публикувани вчера. Заедно с лихвата през юни спрямо месец по-рано ръст бележи и годишният процент на разходите (ГПР), като за заемите за жилище в лева той е 0,62, а в евро – 0,06 процентни пункта.

„Вързаха 160 магазина към системата на НАП”

160 търговски обекта на десет фирми вече са вързани дистанционно със системата на Националната агенция за приходите (НАП), съобщиха от ведомството. Онлайн връзката е осъществена чрез интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност, която регистрира продажбите аналогично на касовите апарати и е в постоянна връзка с териториалните дирекции на приходната администрация. Чрез автоматизираната система обектите подават ежедневно в приходната агенция отчетите на оборотите си.

„С 3% повече сделки за апартаменти в София”

От началото на годината в София сделките с жилища са се повишили с 3%,  съобщиха вчера от имотната агенция ERA. Нашата столица не прави изключение от тенденциите, които се отчитат във всички европейски мегаполиси. Европейските столици вече дават първи сигнали за съживяване на пазара на недвижими имоти и се наблюдават тенденции на повишение на търсене на жилища, отчетоха още от ERA. Заради несигурните темпове подобно на миналата 2010 ще е годината на купувача, смятат експертите. Вече дори в столиците на Ирландия и Гърция, където икономическата криза се усети най-тежко, има данни за съживяване на пазара на жилища.

24 часа

„3000 души ще следят храните”

Без нито един глас против парламентът одобри стратегията за агенция по безопасност на храните. Проектът мина със 117 "за" и шестима въздържали се, а основната дискусия бе за числеността за новата структура. В нея ще работят около 3000 души. Според Михаил Михайлов от Синята коалиция съставът може да се ореже с още 150-180 служители. От БСП пък попитаха какво ще стане със съкратените 800 експерти.

Труд

„Искат юзди за бюджетния дефицит в конституцията”

Система от правила за бюджетна дисциплина, налагащи “фискален борд”, да се запишат в конституцията. По този начин да се забрани натрупването на бюджетни дефицити, освен при природни бедствия, искат икономисти, обединени в организацията “Макро уоч”. Ако съществува такава норма, ще е трудно политиците да “развързват кесията” и да застрашават макроикономическата стабилност. Фискалният борд трябва да съдържа правила, които да обхващат фазата на съставяне на бюджета, как се правят икономическите прогнози, а също и как се води отчетността, обясни Георги Ангелов, старши икономист в “Отворено общество”.