24 часа

Еднакви глоби за всички шофьори в Европа

Европа да глобява по общи правила всеки шофьор, независимо в коя държава в съюза той е извършил нарушението.

Драстичната мярка бе поискана от шефове на службите за контрол на пътния трафик от страните-членки на ЕС. Още не е ясно чия тарифа ще бъде взета за основа. В България, ако караш с 50 км/ч над разрешеното, плащаш 250 лв., но във Франция вземат 1500 евро. Изключително тежки са глобите в Италия - до 2000 евро при превишаване на скоростта с 40 км, докато у нас вземат 150 лв.

Целта на еднаквите глоби е до 2020 г. да се намалят 2 пъти убийствата по европейските пътища.

По-ефективна обща система за налагане на глоби ще спаси най-малко 400 човешки живота всяка година, сочат разчетите на европейската организация на пътните полицаи (ТИСПОЛ).

Строители не си потърсили 37 млн. лева

Близо 37 млн. лв. не са си потърсили около 93 фирми, на които държавата дължи пари за строителство и ремонт на пътища. Приблизително толкова са парите, които досега не са заявени за плащане по схемата за разплащане през Българската банка за развитие, сочат данните на пътната агенция към 27 септември. Крайният срок за подаване на заявления изтича утре. Експерти очакват да има удължаване, но такова все още не е обявено.

Монитор

Отварят пътя към летището след 15 дни

Едното платно на отвеждащия към летището булевард „Брюксел” ще бъде отворено за движение в средата на октомври. Цялостният ремонт на пътя към аерогарата започна през лятото и трябва да приключи до края на годината. За извършването му държавата отпусна 16 млн. лева. „В средата на октомври очакваме да бъде приключен ремонтът на едното платно от бул. „Брюксел”. Става въпрос за това към летището. То ще бъде отворено веднага след завършването, а работата ще продължи по другото”, обясни пред „Монитор” столичният кмет Йорданка Фандъкова. Все още не е ясно дали движението по платното ще се осъществява еднопосочно или двупосочно. В средата на октомври ще бъде отпушено и кръстовището на булевардите „Арсеналски” и „Черни връх”. За движение там ще бъдат отворени и части от двете транспортни отсечки.

60% от строителните фирми работят със стара техника

Заради кризата близо 60% от строителните фирми в България се принуждават да ползват техника втора употреба. Средната възраст на автопарка на около две трети от компаниите е над 5 години. Това сочат временните резултати от социологическа анкета за  състоянието на строителния автопарк у нас, поръчана от Volvo Trucks. Окончателните данни от проучването ще станат ясни в края на тази седмица. До момента с помощта на Строителната камара в България са анкетирани над 500 компании в цялата страна. Кризата не е отказала големите строители в България от купуването на нови специализирани камиони и техника, сочи още анкетата. Ангажираните в по-крупни инфраструктурни проекти компании са инвестирали в техника през последната година или планират да обновят автопарка си през следващите 12 месеца. Над 55% от анкетираните казват, че имат нужда от нови машини, но все още изпитват затруднения заради рецесията. Една шеста от фирмите са категорични, че са готови на подобна инвестиция.

ЧЕЗ пак ни цака с 80 лв. за пускане на тока

Тихомълком електроразпределителната компания ЧЕЗ е увеличила двойно таксите за повторно включване на тока, спрян заради неплатени сметки.

Така, считано от 7 септември 2010 г., ЧЕЗ събира вече по 76,88 лв. за експресно възстановяване на елзахранването на нередовните платци, което става до края на работния ден, а за нормалната услуга вече се плащат 38,44 лв.

ЕРП-то, което обслужва цяла Западна България, е надуло отново цените на въпросните услуги на база на решение на Върховния административен съд от 13 юли 2010 г.

Сега

Правителството бетонира порочните замени на гори

Управляващите се отказаха от идеята си да развалят порочните замени на гори, които се разследват от Брюксел и заради които страната ни рискува глоба до 1.5 млрд. лв. Днес правителството ще обсъжда нов Закон за горите, с който на практика тези сделки се бетонират. Върху заменените терени ще може да се строи, а предприемачите, които се възползваха от замените, ще доплатят неизвестни засега суми. За процедура за разваляне на неизгодните за държавата сделки няма и дума.

Нито един министър не е направил забележки по обсъждания проект, така че няма причина той да бъде отхвърлен, показа проверка на "Сега". Ако и парламентът одобри тези текстове, в горите ще може да се сече и да се строи с изключение само на терените, попадащи в защитени територии, в зоните от Натура 2000 или в зоните А и Б по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. В тези зони по принцип разпоредителните сделки със земи са забранени в други закони. Наредбата, която ще регулира доплащането, трябва да се изработи до 6 месеца, пише в проекта.

Стачка на авиодиспечери отменя днешните полети до Брюксел и Мадрид

Заради стачка на авиодиспечерите в Испания и Белгия и неяснотата колко време ще продължи днес се отменят десетки полети до и от Мадрид, Брюксел и Барселона и е възможно целият авиационен трафик над Европа да се обърка.

Стачката на белгийските ръководител полети започна още вчера в 15 часа и вече успя да обърка трафика. Тя ще продължи днес до 15 часа, но според агенциите белгийските авиодиспечери тепърва се присъединяват към стачката на Европейската конфедерация на профсъюзите, които решиха да съберат в Брюксел 100 хиляди души за протест срещу антикризисните мерки. Сайтът на разположеното близо до Брюксел летище за нискотарифни авиокомпании в Шарлероа например уведомява пътниците, че "целият авиотрафик е отменен", а полетите се пренасочват към аеропорта във френския град Лил.

Обществените поръчки ще се опростяват

До няколко месеца Законът за обществените поръчки ще бъде пренаписан, като целта е той да стане прост и разбираем. Това заяви вчера министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Той обясни, че целта е да се опростят процедурите, включително и тези по обжалването, които сега минават през две различни институции - КЗК и съда.

Освен това процедурите за избор на изпълнител са няколко: конкурс, пряко договаряне, покана и т.н., а това според Дончев затруднява контролните органи и бизнеса да ползват ясни и точни правила. "Задачата ни е в 4-5 месечен срок да имаме само два режима на публични доставки", обясни министърът.

Стандарт

Ситигруп влиза в Биовет

Фонд на "Ситигруп" взима дял от наше фармацевтично предприятие. Citi Venture Capital International (CVCI) е обявил, че е постигнал споразумение за покупката на около 38% от капитала на Хювефарма АД, съобщи Dow Jones Newswires, цитиран от investor.bg. CVCI е част от Citi Capital Advisors - поделението за алтернативни инвестиции на Citigroup. "Хювефарма" произвежда ветеринарни лекарства, хранителни добавки, специализирани ветеринарни продукти, както и активни фармацевтични субстанции. "Хювефарма" е дъщерна компания на инвестиционното дружество "Адванс Пропъртис" ООД на Кирил Домусчиев. "Хювефарма" пък е собственик на "Биовет" - Пещера. Фирмата произвежда своята продукция на производствени площадки в градовете Пещера, Ботевград и Разград.

Помагат с ДДС на фермери

Данъчни облекчения за коневъдите и за фермерите в пограничните райони със Сърбия и Турция, предвиждат промените в Закона за ДДС, които са подготвени от Министерството на финансите и днес ще бъдат гледани от Министерски съвет. Без да се плаща ДДС от 2011 г., в страната ще се внасят чистокръвни коне на възраст до 6 месеца. Условието за това е кобилата да е била оплодена в държава от ЕС, а след това само за раждането да е изнесена извън Общността. Освен това без ДДС ще се внася и сламата за постилане на животните по време на превоза им, както и необходимата за времето на транспорта храна и фуражи. Предлага се облекчения и за фермерите в пограничните райони, които обработват ниви както у нас, така и в съседните Сърбия и Турция. Без ДДС ще се внася селскостопанска продукция, добита от имоти, които са близо до основното място на стопанска дейност на фермера в България. Фермерите пък, чиято основна дейност е в съседните Сърбия или Турция, ще могат без ДДС да внасят семена и торове за нивите си в България. Това ще облекчи работата на стопаните, които имат ниви и от двете страни на границата.

Труд

Заловиха магаре контрабандист

В своята изобретателност цигарената мафия стигна и до царството на животните. Магаре, използвано като контрабандно “муле” от Македония, е било заловено от гранични полицаи край Симитли.

Четириногото било натоварено с три мастербокса и пуснато само да прекарва нелегално стоката. Магарето знаело пътя наизуст и било засечено да се движи по горска пътека през Огражден планина от македонския град Берово към село Сушица. Пред граничарите изникнал проблем, тъй като не знаели какво да правят с дългоушкото. Извикали дознател, снимали магарето с цигарите и написали доклад.

24 часа

Еднакви глоби за всички шофьори в Европа

Европа да глобява по общи правила всеки шофьор, независимо в коя държава в съюза той е извършил нарушението.

Драстичната мярка бе поискана от шефове на службите за контрол на пътния трафик от страните-членки на ЕС. Още не е ясно чия тарифа ще бъде взета за основа. В България, ако караш с 50 км/ч над разрешеното, плащаш 250 лв., но във Франция вземат 1500 евро. Изключително тежки са глобите в Италия - до 2000 евро при превишаване на скоростта с 40 км, докато у нас вземат 150 лв.

Целта на еднаквите глоби е до 2020 г. да се намалят 2 пъти убийствата по европейските пътища.

По-ефективна обща система за налагане на глоби ще спаси най-малко 400 човешки живота всяка година, сочат разчетите на европейската организация на пътните полицаи (ТИСПОЛ).

Строители не си потърсили 37 млн. лева

Близо 37 млн. лв. не са си потърсили около 93 фирми, на които държавата дължи пари за строителство и ремонт на пътища. Приблизително толкова са парите, които досега не са заявени за плащане по схемата за разплащане през Българската банка за развитие, сочат данните на пътната агенция към 27 септември. Крайният срок за подаване на заявления изтича утре. Експерти очакват да има удължаване, но такова все още не е обявено.

Монитор

Отварят пътя към летището след 15 дниЕдното платно на отвеждащия към летището булевард „Брюксел” ще бъде отворено за движение в средата на октомври. Цялостният ремонт на пътя към аерогарата започна през лятото и трябва да приключи до края на годината. За извършването му държавата отпусна 16 млн. лева. „В средата на октомври очакваме да бъде приключен ремонтът на едното платно от бул. „Брюксел”. Става въпрос за това към летището. То ще бъде отворено веднага след завършването, а работата ще продължи по другото”, обясни пред „Монитор” столичният кмет Йорданка Фандъкова. Все още не е ясно дали движението по платното ще се осъществява еднопосочно или двупосочно. В средата на октомври ще бъде отпушено и кръстовището на булевардите „Арсеналски” и „Черни връх”. За движение там ще бъдат отворени и части от двете транспортни отсечки.

60% от строителните фирми работят със стара техника

Заради кризата близо 60% от строителните фирми в България се принуждават да ползват техника втора употреба. Средната възраст на автопарка на около две трети от компаниите е над 5 години. Това сочат временните резултати от социологическа анкета за  състоянието на строителния автопарк у нас, поръчана от Volvo Trucks. Окончателните данни от проучването ще станат ясни в края на тази седмица. До момента с помощта на Строителната камара в България са анкетирани над 500 компании в цялата страна. Кризата не е отказала големите строители в България от купуването на нови специализирани камиони и техника, сочи още анкетата. Ангажираните в по-крупни инфраструктурни проекти компании са инвестирали в техника през последната година или планират да обновят автопарка си през следващите 12 месеца. Над 55% от анкетираните казват, че имат нужда от нови машини, но все още изпитват затруднения заради рецесията. Една шеста от фирмите са категорични, че са готови на подобна инвестиция.

ЧЕЗ пак ни цака с 80 лв. за пускане на тока

Тихомълком електроразпределителната компания ЧЕЗ е увеличила двойно таксите за повторно включване на тока, спрян заради неплатени сметки.

Така, считано от 7 септември 2010 г., ЧЕЗ събира вече по 76,88 лв. за експресно възстановяване на елзахранването на нередовните платци, което става до края на работния ден, а за нормалната услуга вече се плащат 38,44 лв.

ЕРП-то, което обслужва цяла Западна България, е надуло отново цените на въпросните услуги на база на решение на Върховния административен съд от 13 юли 2010 г.

Сега

Правителството бетонира порочните замени на гори

Управляващите се отказаха от идеята си да развалят порочните замени на гори, които се разследват от Брюксел и заради които страната ни рискува глоба до 1.5 млрд. лв. Днес правителството ще обсъжда нов Закон за горите, с който на практика тези сделки се бетонират. Върху заменените терени ще може да се строи, а предприемачите, които се възползваха от замените, ще доплатят неизвестни засега суми. За процедура за разваляне на неизгодните за държавата сделки няма и дума.

Нито един министър не е направил забележки по обсъждания проект, така че няма причина той да бъде отхвърлен, показа проверка на "Сега". Ако и парламентът одобри тези текстове, в горите ще може да се сече и да се строи с изключение само на терените, попадащи в защитени територии, в зоните от Натура 2000 или в зоните А и Б по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. В тези зони по принцип разпоредителните сделки със земи са забранени в други закони. Наредбата, която ще регулира доплащането, трябва да се изработи до 6 месеца, пише в проекта.

Стачка на авиодиспечери отменя днешните полети до Брюксел и Мадрид

Заради стачка на авиодиспечерите в Испания и Белгия и неяснотата колко време ще продължи днес се отменят десетки полети до и от Мадрид, Брюксел и Барселона и е възможно целият авиационен трафик над Европа да се обърка.

Стачката на белгийските ръководител полети започна още вчера в 15 часа и вече успя да обърка трафика. Тя ще продължи днес до 15 часа, но според агенциите белгийските авиодиспечери тепърва се присъединяват към стачката на Европейската конфедерация на профсъюзите, които решиха да съберат в Брюксел 100 хиляди души за протест срещу антикризисните мерки. Сайтът на разположеното близо до Брюксел летище за нискотарифни авиокомпании в Шарлероа например уведомява пътниците, че "целият авиотрафик е отменен", а полетите се пренасочват към аеропорта във френския град Лил.

Обществените поръчки ще се опростяват

До няколко месеца Законът за обществените поръчки ще бъде пренаписан, като целта е той да стане прост и разбираем. Това заяви вчера министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Той обясни, че целта е да се опростят процедурите, включително и тези по обжалването, които сега минават през две различни институции - КЗК и съда.

Освен това процедурите за избор на изпълнител са няколко: конкурс, пряко договаряне, покана и т.н., а това според Дончев затруднява контролните органи и бизнеса да ползват ясни и точни правила. "Задачата ни е в 4-5 месечен срок да имаме само два режима на публични доставки", обясни министърът.

Стандарт

Ситигруп влиза в Биовет

Фонд на "Ситигруп" взима дял от наше фармацевтично предприятие. Citi Venture Capital International (CVCI) е обявил, че е постигнал споразумение за покупката на около 38% от капитала на Хювефарма АД, съобщи Dow Jones Newswires, цитиран от investor.bg. CVCI е част от Citi Capital Advisors - поделението за алтернативни инвестиции на Citigroup. "Хювефарма" произвежда ветеринарни лекарства, хранителни добавки, специализирани ветеринарни продукти, както и активни фармацевтични субстанции. "Хювефарма" е дъщерна компания на инвестиционното дружество "Адванс Пропъртис" ООД на Кирил Домусчиев. "Хювефарма" пък е собственик на "Биовет" - Пещера. Фирмата произвежда своята продукция на производствени площадки в градовете Пещера, Ботевград и Разград.

Помагат с ДДС на фермери

Данъчни облекчения за коневъдите и за фермерите в пограничните райони със Сърбия и Турция, предвиждат промените в Закона за ДДС, които са подготвени от Министерството на финансите и днес ще бъдат гледани от Министерски съвет. Без да се плаща ДДС от 2011 г., в страната ще се внасят чистокръвни коне на възраст до 6 месеца. Условието за това е кобилата да е била оплодена в държава от ЕС, а след това само за раждането да е изнесена извън Общността. Освен това без ДДС ще се внася и сламата за постилане на животните по време на превоза им, както и необходимата за времето на транспорта храна и фуражи. Предлага се облекчения и за фермерите в пограничните райони, които обработват ниви както у нас, така и в съседните Сърбия и Турция. Без ДДС ще се внася селскостопанска продукция, добита от имоти, които са близо до основното място на стопанска дейност на фермера в България. Фермерите пък, чиято основна дейност е в съседните Сърбия или Турция, ще могат без ДДС да внасят семена и торове за нивите си в България. Това ще облекчи работата на стопаните, които имат ниви и от двете страни на границата.

Труд

Заловиха магаре контрабандист

В своята изобретателност цигарената мафия стигна и до царството на животните. Магаре, използвано като контрабандно “муле” от Македония, е било заловено от гранични полицаи край Симитли.

Четириногото било натоварено с три мастербокса и пуснато само да прекарва нелегално стоката. Магарето знаело пътя наизуст и било засечено да се движи по горска пътека през Огражден планина от македонския град Берово към село Сушица. Пред граничарите изникнал проблем, тъй като не знаели какво да правят с дългоушкото. Извикали дознател, снимали магарето с цигарите и написали доклад.