Вестник Дневник

Инвестиционният фонд "Екуест инвестмънт Болканс", който е специализиран във вложения в недвижими имоти, финансови услуги и търговия в България и региона, обмисля да се листва на борсите в София и Букурещ. За целта "Екуест" планира да промени структурата на дружеството и да следва по-дългосрочна стратегия при инвестициите си и тяхното управление. Компанията прибави през тази година някои нови инвестиции в портфолиото си, които планира да развива през следващата година. Това са сдлеките за проекта "Супер Боровец, фондът направи и сделки за придобиването на мажоритарен дял във веригите за техника "Техномаркет" и "Домо", които обедини. Плановете са фондът да стане лидер в търговията с бяла и черна техника в балканските страни. Паралелно с това фондът придоби дял и в компанията "Харлууд", която развива "Техномаркет" в Сърбия и страните от бивша Югославия.

За втори път тази година една от най-големите скандинавски банки - Данске банк, предупреди България, Румъния и прибалтийските държави за прегряване на техните икономики. Според банката обаче новите резултати дават много повече поводи за притеснение относно устойчивостта на икономическия растеж най-вече в България и прибалтийските държави, които са във валутен борд. От февруари насам те са пострадали от значителното покачване на лихвите на паричните си пазари, тъй като инвеститорите вече изискват по-високи премии за риска, който поемат. За разлика от тях Румъния, която има плаващ валутен курс, не е била засегната толкова сериозно от покачването на лихвите, но инвеститорите са наказали румънската икономика за дисбалансите й чрез валутните пазари.

Вестник Капитал

Внимание: агфлация! Повишаването на цените на пшеницата тази година са учебникарски пример за агфлация - поскъпване на хранителните продукти заради увеличеното им търсене за потребление както от хората, така и в производството на алтернативни горива. "Човечеството вече иска хранителните суровини не само да го хранят, но и да го возят", отбелязва пред агенция Ройтерс Дейвид Харт, старши анализатор във Fat Prophets, австралийски портфейлен мениджър.

Новите дрехи на борсата. Мненията сред брокерските среди за въвеждането на XETRA доста се различават. Някои изтъкват, че преминаването към модерна платформа на търговия само по себе си е позитивен ход. Други обаче имат известни опасения. Борсовата търговия се изнася на сървър във Франкфурт и БФБ се превръща просто в посредник, който ще препраща данните дотам. За всяка транзакция ще се заплаща фиксирана такса, което може да оскъпи търговията. "Ръководството на борсата има решение в първите 18 месеца да не променя тарифата си по отношение на таксите за търговия. Всички допълнителни разходи ще бъдат поети от борсата.

Вестник Сега

До 66 лв. данък за стар VW голф. Според поправките в закона и облагането на колите за 2008 г. може да се окаже тройно по-високо от сегашното. Парламентът вчера даде картбланш на общините да вдигат здраво местните данъци след Нова година.

Вестник Новинар

Българинът пак харчи най-много за храна. Малко над 661 лв. е бил средният общ доход на българските домакинствата през октомври, съобщиха вчера от Националния статистически институт (НСИ). През септември той е бил 655 лв. Разходите на семействата през октомври също се увеличават – до 648 лв., като за предходния месец са били 645 лв.
Средният доход на човек през октомври е 246 лв., а средният разход – 259 лв., сочат данните на статистиката.

Вестник Стандарт

80 млн. евро ни отпусна Еврокомисията за развитие и модернизация на рибарството. Парите ще се използват за реконструкция и модернизация на рибарските пристанища. 45% от средствата ще отидат за изграждане на места за разтоварване и закрити стоянки за лодки.
С приоритет ще се модернизират и подменят извънбордови остарели мотори. Ще бъде закупена и навигационна техника и апаратура за по-висока сигурност, както и по-добри уреди за риболов.

Строим завод за подводна екипировка. Световноизвестният гигант "Хед", произвеждащ спортна екипировка, започна строежа на огромна фабрика в Пазарджик. Първите работи започнаха в местността Сазлъка край областния център. Това стана, след като концернът получи от общината 100 дка срещу символичната сума от 1 долар.

Вестник Класа

Девет компании с награди за инвестиции. Над 5,6 млрд. евро ще бъдат вложените средства за годината според икономическото министерство.До края на годината се очаква да бъдат вложени още 1 милиард евро.