„Стандарт”

„Европа спря 145 млн. за фермерите ни”

Европа пак ни врътна кранчето. Този път е за пари по програмата САПАРД. След като бяха спрени 50,7 млн. евро по ФАР и милиони за пътища, вчера стана ясно, че се замразяват и 145 млн. евро за проекти в земеделието. Временно се преустановява плащането по мярка 2 - "Подобряване преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти". Това пише в писмо от генералния директор по земеделие и развитие на селските райони Жан-Люк Демарти, изпратено до зам.-министъра на финансите Димитър Ивановски. По тази мярка в момента се осъществяват около 50 проекта на стойност 145 млн. евро, уточни зам.-министърът наз емеделието Димитър Пейчев. По данни на ЕК, до края на 2007 г. страната ни не е успяла да усвои, и съответно е загубила, 27,7 млн. евро. Като основна причина за това от комисията посочват уволнението на директора на фонд "Земеделие", заради което близо половин година не са договаряни и разплащани проекти.
"Ровят стари случаи, защото Брюксел иска да си измие ръцете с нас заради неуредиците в собствения си двор", твърдят запознати. Те припомнят, че наскоро гръмна скандал за злоупотреби с фондове за 1млрд. евро в старите страни членки. Затова Еврокомисията разтърсва клона с проектите на новите страни, та дано да падне нещо, коментират експерти.

„Сега”

„Фирма "Биндер" с лъвски пай и от излишъка. "Трейс груп" и фирми на Васил Божков също са сред отличниците по усвояване на средства”

Няколко едри играча от бранша на пътното строителство са си поделили лъвския пай от бюджетния излишък, който фонд "Републиканска пътна инфраструктура" набързо похарчи по Коледа. Това сочи справка на Министерството на финансите, с която "Сега" разполага. На 14 декември м.г. правителството внезапно реши да раздаде близо 1.4 млрд. лева от преливащата хазна, като повери 247.5 милиона от тях на пътния фонд.
В списъка на фонда фигурират десетки бенефициенти на голямото коледно харчене, но на практика основни ползватели са познатите императори в пътностроителния бизнес - "Трейс", "Биндер", холдинг "Пътища".
Фирма "Биндер" например, която изяде поста на бившия вече директор на ФРПИ Веселин Георгиев, е усвоила 5 млн. лева за ремонт на 15 км по първокласен път 1-7 Преслав - Върбица - Бероново, а заедно с "Пътконсулт 2000" е взела още почти 4 млн. лева по други два обекта - участъци по пътя Омуртаг-Котел и по пътя Гурково - Н. Загора - ТЕЦ 2. Според справката на МФ "братската фирма" е трябвало да получи и инжекция за ЛОТ 2 от шосето между В.Търново и Гурково, който е включен в програмата Транзитни пътища IV, но до усвояване на пари не се е стигнало.

„Новинар”

„Депутати се караха заради държавна банка”

Скандал избухна вчера в парламента при гледането на законопроекта за създаване на Българска банка за развитие. Опозицията обвини управляващите, че подобна държавна финансова институция не е необходима при наличието на толкова търговски банки. Идеята на правителството обаче е съществуващата в момента Насърчителна банка да се преобразува в банка за развитие, която да подпомага с кредити малки и средни предприятия. Мартин Димитров от ОДС обвини управляващите, че чрез банката ще се раздават изгодни кредити на близки хора до БСП, ДПС и НДСВ.

„Монитор”

 „България и Румъния - инвестиционни лидери”

Румъния и България засега са първенците в региона по привличане на чужди инвестиции, смята Робърт Швайцер ,вицепрезидент на Principal Investment Group - подразделението на Merrill Lynch за проекти в бизнес имоти. Хората осъзнават, че членството в Европейския съюз им дава политическа стабилност, добавя той.
Плановете на Merrill Lynch за Балканите включват инвестиции в размер на 550 млн. евро в имоти в Сърбия, съвместно с местната MPC Properties, в която Merrill държи миноритарен дял.
Пазарът на жилищни имоти на Балканите процъфтява с възстановяването на региона от военните конфликти и стагнацията от 90-те, но големите корпоративни инвестиции ще дойдат с истинската политическа стабилност, смята още анализаторът. Строителната дейност на територията на бивша Югославия и Албания бе на практика замразена през по-голямата част от 90-те години в резултат на конфликти, ембарго и редица икономически ограничения, пише в анализа на Merrill Lynch.

„24 часа”

„"Искат 32 процента по-скъп газ"

"Булгаргаз" обяви вчера цената на природния газ от 1 април до 30 юни, която внася за одобрение в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Дружеството иска синьото гориво да поскъпне с 32,07%, или 1000 куб. м да струват 482,18 лв. Скокът е със 117,08 лв. Единият мотив на "Булгаргаз" да настоява за това увеличение е, че ДКЕВР миналото тримесечие отряза компанията и позволи вдигане на цената само с 9,87%. Регулаторът одобри за първите три месеца цена от 365,10 лв. без ДДС, а дружеството искаше 430,19 лв. Вторият мотив е традиционният - поскъпването на алтернативните на природния газ горива на международните пазари, които са пряко свързани с цената на петрола.