Стандарт

 

„Кризата удари и промишлеността”

 

Финансовата криза, която тръгна от САЩ и стигна до Европа, удря и промишлеността в България. Кризата доведе до повишаване на лихвените проценти по кредитите и направи банките много по-предпазливи. Това води до затруднение при намиране на финансиране и редуциране на редица инвестиционни проекти. Мениджърите от частните промишлени предприятия в България предвиждат да намалят инвестициите си през 2008 г. с 3,5% спрямо предходната година, сочат данните от анкета на Националния статистически институт. Това се компенсира от инвестициите на държавата, които се предвижда да скочат с 24,6%. Така общите вложения на държавата и частниците в промишлеността се очаква да нараснат с 1,4%.
По сектори на икономиката значителен ръст от 19,6% се чака само на вложенията в енергетиката и свързаните с водата отрасли.

 

Труд

 

„Инвеститори се изнасят от София, земята им е скъпа”

 

Високите цени на парцелите в София принуждават инвеститори в жилищни проекти да бягат от града и да се насочват към околните села и градове. Пример за това е комплексът “Сентръл парк ризорт”, който се изгражда в с. Нови хан, община Елин Пелин, на 24 км от София. Проектът е на българската компания “Александров груп” и е показан на изложението за имоти “Балпекс” в София.

 

Стадарт

 

„Кьорфишек срещу шефа на “Земеделие”

 

Слух изпрати шефа на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков в Софийска градска прокуратура. Според информация, появила се в сайта Mediapool, наследникът на Асен Друмев бил разследван за неправомерно пренасочванена пари по програма САПАРД. Става въпрос за 22 млн. лв., които не били раздадени по мярка "Пазари на производители и тържища", защото част от кандидатстващите фирми се оттеглили. Сумата била пренасочена към други проекти, което според източника на Mediapool е обект на разследването. Няма разследване срещу шефа на "Земеделие" Димитър Тадаръков, заяви за "Стандарт" градският прокурор Николай Кокинов.
Прехвърлянето на пари към други мерки е напълно законно, категоричен е и зам.-министърът на земеделието Димитър Пейчев. Това е традиционна практика, за да могат да се усвоят всички средства по програмата САПАРД. Имаме право да го правим, когато не достигат кандидатите в една мярка. По този начин оползотворяваме сумите, обясни Пейчев. Надявам се, че няма да бъдат открити злоупотреби и няма да се налага да търсим нов шеф на фонд "Земеделие", допълни още Пейчев.

Сега

 

„Прокуратурата проверява шефа на фонд "Земеделие"

 

Софийската градска прокуратура е започнала проверка срещу изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков. Съмнението е, че неправомерно е изразходвал близо 22 млн. лева от програма САПАРД. Ако разследващите намерят достатъчно данни, ще образуват и наказателно производство. Едва тогава евентуално биха могли и да повдигнат обвинение на Тадаръков.
Сумата първоначално е била предвидена като субсидия по мярката за създаване на пазари на производители. След като част от парите останали неусвоени, Тадаръков разпределил остатъка по други 3 мерки, което според прокуратурата е станало без съгласуване с Брюксел.

 

Сега

 

"Мудис" смъкна рейтинга на "Кремиковци"

 

Рейтинговата агенция "Муудис инвестърс сървисиз" смъкна с два пункта рейтинга на българския металургичен гигант "Кремиковци". Доскоро той е бил Caa1 и е намален на Caa3, съобщиха вчера от компанията. Лошата оценка идва заради цялостна нестабилност в бранша, слабата ликвидност и готовността на собственика Прамод Митал да продаде фирмата си "Финметалс холдинг", чрез която държи 71% от комбината. Рейтингът е оценка за възможностите на комбината да обслужва задълженията си и говори за кредитоспособността му. Заради натрупани дългове към БДЖ и "Булгаргаз" преди месец производството в комбината бе сведен до производствения минимум.

 

Монитор

 

"Откриха нарушения в търг за отсечка от “Хемус”

 

При провеждането на процедури по избор на изпълнители по два проекта на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура" са открити нарушения, съобщиха от Министерството на транспорта. Нарушенията са открити в резултат на възложената преди около два месеца проверка от министъра на транспорта Петър Мутафчиев,
Става въпрос за процедурите по избор на изпълнител на строителство и на консултант за обект „Доизграждане на АМ „Хемус", с участък пътен възел „Яна", както и на изпълнител на строителството и на консултант за обект „Път Е - 85 (І-5) „Кърджали - Маказа". След анализ на окончателния доклад от проверката управляващият орган на оперативна програма „Транспорт" - Министерството на транспорта, е определил за нецелесъобразно финансирането на приключилите процедури заради констатирани пропуски и нарушения при провеждането им, добавиха от ведомството на Мутафчиев.

 

Класа

 

"ЕС спести на потребителите 13,8 млрд. евро"

 

Еврокомисарят за конкуренцията Нели Крус определи цената на борбата си срещу проблемите с конкуренцията, обявявайки, че работата й за миналата година е спестила на европейските потребители над 13,8 млрд. евро (21,78 млрд. долара), предаде Асошиейтед прес.