Монитор

 

„Разкриха още 8 измами по програма САПАРД”

 

През последната седмица експертите от Агенция САПАРД са идентифицирали осем случая на нередности и измами. Това се е случило във връзка с осъществените контроли мерки, свързани с прегледа на извършените плащания по проекти, изплатени за периода от 2006 г. до момента, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие". Информацията за измамите е предоставена на Националния ръководител на програма САПАРД. Фонд "Земеделие" не е изплатил субсидия по три от проектите с установени нарушения, а за останалите пет са изготвени писма за доброволно изплащане. По сметките на фонд „Земеделие" вече са постъпиха 2,933 млн. лв., възстановени от „Еврофриго". Контролните мерки са част от екшън плана за действие, който продължава да се изпълнява.От началото на действие на програма САПАРД до момента от общо одобрени 3509 проекта са установени нарушения по 109 проекта, на обща стойност 29 млн. лв.

 

Сега

 

„Спонсорът на Първанов върна 3 млн. лв. на САПАРД”

 

Две седмици след като Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ) обвини българските власти, че покровителстват разследвани фирми от групата "Людмил Стойков-Марио Николов", една от тези компании - "Еврофриго", върна 2.933 млн. лв. на програмата САПАРД. Така на практика тя призна, че неправомерно е получила субсидии от Европа. Информацията бе съобщена от фонд "Земеделие". По времето, когато е извършено нарушението, 48% от фирмата са били собственост на пернишкия бизнесмен Людмил Стойков, който е един от спонсорите на президента Георги Първанов. Държавният глава не се разграничи от него дори след уличаващия доклад на ОЛАФ.

 

Труд

 

„Спад в цените на жилищата”

 

Задържане и спад в цените на претендиращите за луксозни жилища очакват от Националното сдружение “Недвижими имоти”. Намалението ще засегне квартали с мащабно строителство и лоша инфраструктура, каза председателят Лъчезар Искров. А колегата му Иван Велков твърди, че спадът вече е факт. Пример за такива райони са “Манастирски ливади - изток” и “Витоша” в София. “Те са проблемни и заради стремежа към бързи печалби на инвеститорите без ангажимент за околната среда”, заяви Искров.

 

Новинар

 

„Лихвите по кредитите поскъпват”

 

Лихвите по кредитите ще се увеличат с около 1-1,5 процента до края на годината, прогнозираха финансисти. Българската народна банка (БНБ) вдигна вчера основния лихвен процент (ОЛП), който участва при формирането на лихвите по заемите, отпускани от българските банки. Увеличаването на ОЛП е с 1 на сто и става 5,25 процента. Решението на БНБ е свързано с кризата на капиталовия пазар в САЩ и нарастващата инфлация в Еврозоната, която преди дни достигна рекордното си равнище от 4 процента, коментираха пред “Новинар” експрети. Освен това чрез вдигането на лихвения процент БНБ се опитва да намали отпускането на кредити у нас. Изтеглените заеми от населението са се увеличили с близо 60 на сто в рамките от миналата година до сега, твърдят финансисти. По думите им това е рисковано, тъй като отпускането на много заеми намалява паричният ресурс на банките, което може да се окаже рисково и дори да доведе до фалити. Заради увеличението на основния лихвен процент е нормално да има увеличение на лихвите по кредитите. Специалистите увериха, че оскъпяването няма да е драстично до края на тази година и не се очаква лихвите да се увеличат с повече 1,5 на сто.

 

Класа

 

„Тръгват проверки за качеството на горивата”

 

 „От следващата седмица ще започнем да вземаме проби на течните горива, които да изпитваме в държавната лаборатория“, съобщи директорът на отдел „Изпитване на горива и смазочни материали“ към държавната агенция по метрология Васил Катинчаров. Вчера се чакаше официалната акредитация на лабораторията, с което да се отпуши и вземането на проби за качество.

 

Сега

 

„НСИ отчете 18 % повече чужденци у нас”

 

С 18% са се увеличили посещенията на чужденци в България през първите шест месеца на годината спрямо същия период на 2007 г., показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Общият брой на посещенията на чужденци у нас за периода е 3 193 235, а през първото полугодие на 2007 г. той е бил 2 705 522. Посещенията с цел почивка през първите шест месеца на тази година са 1 803 415. С 66.7% са се увеличили посещенията от Македония, от Русия - с 29.9 %, а от Германия - с 11.2 %. Най-много почиващи в България за първото полугодие на тази година са дошли от Румъния и Гърция. Общият брой на туристите от двете държави е 757 383. 173 669 германци са посетили България с цел почивка, а броят на англичаните е 138 644. Руснаците, решили да прекарат почивката си у нас през първата половина на годината, са 84 738.

 

Труд

 

„Товарният автотранспорт се свил с цели 30 на сто”

 

Българските автопревозвачи са транспортирали общо 35,7 млн. товари през първото тримесечие на 2008 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ), огласени вчера. Това е понижение с 30% спрямо същия период на миналата година.
Товарооборотът от вътрешни превози с камиони е бил 34,2 млн. тона спрямо 47,8 млн. тона за първото тримесечие на 2007 г. От международни превози, включително транзитни, каботажни и кръстосана търговия, са отчетени 1,51 млн. тона, което е минимално намаление спрямо 1,77 млн. тона година по-рано. Извън страната най-много са извършените превози към Гърция и Италия - съответно 192 хил. тона и 119 хил. тона. Гърция води и в превозите, при които товарите са разтоварени у нас - 224 хил. тона. Следва я Австрия със 103 хил. тона.

 

Стандарт

 

„В “Кремиковци” газ има, няма да гърми”

 

Обстановката в "Кремиковци" е спокойна. Подаваните количества природен газ са достатъчни, за да не нарушат оперативната дейност на завода. Няма никаква опасност за сигурността. Това обявиха от комбината вчера рано сутринта след заплахата на "Булгаргаз" да спре горивото в 8 ч. От комбината така и не платиха натрупаните дългове от 7,5 млн. лв., но по настояване на икономическия министър Петър Димитров държавната компания реши да не спира горивото. От комбината обявиха, че може да се стигне до аварии и взривове, ако газът спре.