24 часа

„Борсата се срина, върна се 4 г. назад”

Пореден мощен срив покоси борсата вчера и върна индекса на най-силните компании SOFIX до нивата му от август 2004 г. След понижение от 8,4% показателят падна до 548 пункта и така за седмица отписа 11,4%. Общата стойност на всички компании пък се понижи до 13,4 млрд. лв. Преди година тя надмина 30 млрд. Сривът на борсата бе сред най-посочваните примери от опозицията вчера по време на поисканата от нея парламентарна дискусия за мерките, които правителството предприема срещу кризата.
Да, борсата е изгубила 50-60% от стойността си. Аз лично съм потърпевш, но през 1999 г. загубих 90%. Къде беше тогава г-н Костов да ги спаси, обърна се Милен Велчев от НДСВ към лидера на ДСБ. Преди това Костов отчете, че вътрешното проявление на кризата е на БФБ. В отговор на критиките, че не предприемат нищо срещу задаващата се буря, управляващите обясниха, че финансовата ни система е стабилна, а евентуалните рискове ще бъдат парирани с мерки в бюджета за догодина.

Новинар

„Еврото се срина”

Еврото достигна рекордно ниска стойност спрямо долара вчера, предадоха световните агенции. Така на европейската междубанкова валутна търговия еврото мина под психологическия праг от 1,27 долара за първи път за последните две години и вчера се разменяше за 1,2667 долара.   Това е минималната стойност на единната европейска валута от октомври 2006 г. През юли тази година еврото достигна рекордни стойности спрямо американската валута и се разменяше за 1,6038 долара за евро.   Така на практика еврото се е обезценило с повече от 20 на сто, а според анализатори това се дължи на очакванията на дилърите европейските икономики да бъдат тежко засегнати от финансовата криза.

Сега

„Рейтингът на България може да тръгне надолу”

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's постави "под наблюдение" кредитния рейтинг на България BBB+/A-2 за суверенния дълг на страната в чуждестранна валута и левове. Причината са опасения, че икономиката на страната е силно уязвима от нестабилността на външните пазари. Агенцията посочва, че родната икономика е била прегряваща, още преди светът да навлезе в настоящата нестабилност. Сега преките чужди инвестиции, които до миналата година покриваха дефицита по текущата сметка, започват да спадат. Появява се забавяне в сектора на строителството и недвижимите имоти, мотивира се агенцията. Другите две известни рейтингови агенции - Fitch и Moody's, също намалиха наскоро перспективата на кредитния рейтинг на страната.

Стандарт

„Натискат ни за кредит от МВФ”

България е натрапчиво съветвана да вземе отново заем от Международния валутен фонд. Няколко авторитетни икономически издания излязоха вчера с твърдения, че това е ходът на страната ни да се спаси от кризата. Според "Бизнес уик" централните банки и правителствата в Източна Европа нямат възможност да осъществят масивните спасителни мерки на западните правителства. Помощ може да дойде само отвън - заеми от МВФ, обвързани с тежки условия, или от Европейската централна банка, която е за предпочитане, смятат експертите. Според "Икономист" страната ни дори вече преговаряла за финансиране с фонда. В същото време "Дойче веле" обяви, че три агенции - "Стандарт енд Пуърс", "Мудис" и "Фич", намаляват перспективата за българския кредитен рейтинг. МВФ приключва изготвянето на план, който ще му позволи да помага на затруднени страни с добро управление, без да изисква в замяна радикални промени в тяхната политика, твърди "Уолстрийт джърнъл". Според изданието този план би дал право на фонда да помага на  държави от Източна Европа, които нямат прекомерни дефицити по текущите сметки, но преживяват труден период. Фондът би могъл да одобрява по облекчена процедура предоставянето на кредити за такива страни. Британското списание "Икономист" отбелязва, че се водят разговори за финансиране, с Беларус, България, Унгария, Латвия, Румъния и Сърбия.

Монитор

“Кремиковци” спира закъса за въглища”

Ако до ден-два не се намери генерално решение за "Кремиковци", комбинатът ще спре. Това съобщи вчера синдикалният лидер в предприятието Людмил Павлов. Междувременно вчера се водиха  разговори между синдиците на завода и бившия му собственик  Валентин Захариев, който е изкупил от „Ворскла Стийл" въглищата за комбината. Според Павлов до часове ще стане ясно бъдещето на комбината и дали всичките 36 000 тона въглища ще пристигнат в „Кремиковци" и ще позволят продължаване на дейността му. Вече 500 т въглища пътуват от пристанище Бургас към "Кремиковци", увериха по-късно вчера от комбината.
Междувременно от ръководството на завода съобщиха, че е взето решение за поетапно спиране на доменните пещи и на коксохимичните батерии, ако не бъдат осигурени въглища. Именно заради липсата на суровини най-голямото предприятие в България е заплашено от спиране. В създалата се ситуация нещата опрели дотам, че лично министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров късно вечерта в четвъртък се занимавал с осигуряването на решения, така че да преодолее недостигът на въглища", съобщи самият той в парламента.